Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Gouden Koets

Uit Wikikids
Versie door Mike1023 (overleg | bijdragen) op 9 sep 2020 om 16:32 (Mike1023 heeft pagina Gouden koets hernoemd naar Gouden Koets)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
The printable version is no longer supported and may have rendering errors. Please update your browser bookmarks and please use the default browser print function instead.
De Gouden Koets op Prinsjesdag op het Binnenhof.

De Gouden Koets is de koets die de Nederlandse koning(in) gebruikte bij prinsjesdag. De Gouden Koets is niet helemaal van goud gemaakt. Het is gemaakt van Javaans teakhout en goudbladen.

Koningin Wilhelmina kreeg de koets cadeau bij haar inhuldiging in 1898. Ze kreeg het van de bevolking van Amsterdam. het toestel is gemaakt door Rijtuigfabriek v/h Gebr. Spijker tussen 1897 en 1898. Tussen 1903 en 2016 gebruikt op Prinsjesdag en is ook gebruikt tijdens het huwelijk van koningin Willem-Alexander en Maxima en de inhuldigingen van zowel koningin Beatrix als koningin Juliana.

De Gouden Koets kwam in 2011 in opspraak. Eén van de schilderingen op de zijkant, de Hulde der koloniën, zou verwijzingen naar de slavernij bevatten. In 2016 bleek dat de koets nodig aan restauratie toe was. Sindsdien wordt de Glazen Koets gebruikt, terwijl de Gouden Koets volledig wordt gerestaureerd. In 2020 werd bekend dat de Gouden Koets niet meer gebruikt gaat worden en naar het Amsterdam Museum gaat. De Glazen Koets zal hierdoor permanent gebruikt worden.

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud)• WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchoolTV BeeldbankYouTube

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gouden_Koets&oldid=628115"