Goochelaar

Uit Wikikids
Versie door SE2403 (overleg | bijdragen) op 12 mei 2022 om 16:00 (info toegevoegd)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De beroemde Nederlandse goochelaar Fred Kaps (1926-1980)

Een goochelaar is iemand die goochelt. Goochelaar is een van de oudste beroepen ter wereld. Op oude schilderijen zie je ook wel eens een goochelaar bezig. Die staat dan op een markt of zo goocheltoeren te vertonen. De mensen om hem heen kijken toe en snappen er niets van. Hoe kan dat nou?

Franse goochelaar maakt eind aan opstand

In Nederland hebben ook altijd veel goochelaars gewoond. Heel beroemde zelfs. En nog! Maar ook in andere landen. Zo was er in 1856 een goochelaar in Frankrijk, die Robert-Houdin heette. Die kon zo goed goochelen, dat het wel toveren leek. Dat bracht de Franse regering op een idee. In een Franse kolonie, Algerije, was namelijk een opstand tegen Frankrijk uitgebroken. De mensen daar waren erg goedgelovig. Je kon ze van alles wijs maken. Ze werden opgehitst door figuren, die net deden of ze konden toveren. Alsof ze aangestuurd werden door een "hogere macht", die ze "Allah" noemden. Maar dat klopte natuulijk niet. Het waren gewoon (niet zulke goede) goochelaars. Toen stuurde de Franse regering Robert-Houdin naar Algerije.. Die liet goocheltoeren zien, zo verbluffend, dat de bevolking gelijk begreep, dat de Fransen veel machtiger waren dan hun eigen tovenaars. En het werd weer voor lange tijd rustig in de Franse kolonie.

Nederlandse wereldkampioenen goochelen

Als je een ranglijst zou hebben met landen van beroemde goochelaars, dan stond Nederland daar ook op. En niet ergens onderaan zoals meestal, nee, helemaal bovenin. Vooral in de jaren 50, 60 en 70 van de vorige eeuw was Nederland wereldberoemd om zijn goochelaars. Het is namelijk zo, dat goochelaars niet alleen goochelen, maar ook onderling goochelwedstrijden organiseren. Er is zelfs een heus wereldkampioenschap, dat één keer in de drie jaar wordt gehouden. Telkens in een ander land. En tussen 1955 en 1979 - met uitzondering van 1964 en 1976 - was het telkens een Nederlander, die wereldkampioen goochelen werd! In 1955 was dat Fred Kaps, in 1958 Tonny van Dommelen, in 1961 weer Fred Kaps, in 1967 Di Sato (die eigenlijk Harry Thiery heette), in 1970 en 1973 Richard Ross en in 1979 Ger Copper. Toen was het voorlopig uit met de pret, maar in 2000 won Nederland wéér, ditmaal door het komische duo Scott The Magician & Miss Muriel.

Goochelen als hobby en beroep

Er bestaan zowel amateur-goochelaars, die goochelen als hobby hebben, en beroeps-goochelaars, die met goochelen hun geld verdienen. Er bestaan ook goochelaarsverenigingen, waar goochelaars geregeld samenkomen. Daar vertonen ze hun nieuwste trucs aan elkaar. Of ze wisselen tips uit hoe je een truc het best kunt vertonen zonder dat de toeschouwers achter het geheim komen. En er zijn ook goochelwinkels, waar je kant-en-klare trucs kunt kopen, inclusief het bijbehorende geheim. Maar die trucs zijn meestal niet goedkoop.

In Nederland zijn er ongeveer 7000 actieve goochelaars, maar wel meestal amateurs. De bekendste Nederlandse goochelaars van het moment zijn Hans Kazàn, die vaak op de televisie was, en Hans Klok, die over de hele wereld optreedt, maar soms ook in Nederland.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Goochelaar&oldid=715417"