Gondoletta

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
Gondoletta
Efteling bootjes pagoda.JPG
Bootjes van de Gondoletta met de rijzende Pagode in de achtergrond
Algemene informatie
Locatie Efteling, Nederland
Themagebied
Soort attractie Rondvaart, Tow boat ride
Bouwer(s) Intamin AG
Opdrachtgever De Efteling
Ontwerper
Status geopend
Bouw
Opening 13 april 1981
Sluiting
Afbraak
Kosten 2 miljoen gulden
Vervangt
Vervangen door
Animatronics leverancier
Thematisering en muziek
Thema
Voorshow
Wachtrijmuziek
Ritmuziek
Achtergrondmuziek
Componist
Vorige locaties en/of namen
'
'
'
Eigenschappen
Topsnelheid
Baanlengte 1081 meter
Lengte route
Maximale hoogte
Ritduur 20 minuten
Aantal voertuigen 40
Capaciteit 720 personen per uur
Onride foto
Veiligheid
Minimale lengte
Minimale lengte
zonder volwassene
Maximale lengte
Minimale leeftijd
Niet geschikt voor
Veiligheidsbeugel
Wachtrij
Snelpas
Single riders-rij
Baby switch
Website(s)
op RCDB
op RCDB
Portaal Portaalicoon Attractieparken

Gondoletta is een attractie in de Efteling. De attractie is een zogeheten tow boat ride. Dit is een rondvaart waarbij gasten in een bootjes zitten die door middel van touwen met elkaar verbonden zijn. Deze touwen worden onder water door middel van draaischrijven bewogen, waardoor de bootjes varen. Bezoekers kunnen dus niet zelf varen, maar volgen de exacte route als het bootje voor hen. Gondoletta is een van de grootste attracties qua oppervlakte in het park. De bootjes varen namelijk de gehele Siervijver over. Onderweg varen de bezoekers door de natuur en langs eilanden en verschillende attracties. Ook heeft de attractie een lange ritduur. Een ritje duurt maar liefst 20 minuten. De attractie bevindt zich in Reizenrijk.

Het ontstaan van Gondoletta hangt samen met de Fata Morgana. In deze twee attracties wordt exact dezelfde techniek gebruikt. De Fata Morgana zou oorspronkelijk in de Siervijver gebouwd worden en slechts voor een gedeelte overdekt worden. Later werd een andere locatie gekozen voor de Fata Morgana. Gondoletta was eerst bedoeld om het ritsysteem voor de Fata Morgana te testen. Gondoletta was echter zo erg populair dat de Efteling besloot de attractie te houden. Vooral oudere bezoekers vonden de attractie ideaal om uit te rusten. Sinds 1981 kunnen zij gebruik maken van de vaartocht over het meer. Waar men normaal door een bloemenzee heen voer, is dit tegenwoordig niet meer het geval.

Geschiedenis

Ontstaan en aanleg

De Siervijver lag al in de Efteling sinds de opening. Het meer was er vooral voor decoratie om rond te wandelen. Tussen 1967 en 1968 maakte Anton Pieck plannen om bootjes op het meer te nemen als onderdeel van zijn plan voor het A-veld. Deze attractie zou bedoeld zijn voor jongeren, maar hier kwam nooit iets van terecht. In 1974 ontstaan er nieuwe plannen voor bootjes op het meer. Efteling-ontwerpers bezoeken een gelijke attractie in het Duitse Luisenpark. Dit is een zogeheten tow-boat ride op een vijver met de naam Gondoletta. Het idee was om het ritsysteem te gebruiken voor een andere attractie of een soort gelijke attractie aan te leggen.

Eind jaren 1970 ontstaan er plannen voor een 1001-nachtshow op de Siervijver. Op een van de twee eilanden in de Siervijver zou een Ooster gebouw komen. Nadat de bootjes over het gehele meer hadden gevaren, zouden bezoekers scenes in dit gebouw zien. De ontwerpers hadden echter meer plannen dan dat er plek was in het gebouw. Ook verwachte men niet dat gasten eerst lang over een meer wilden gaan om een paar scenes te zien. Uiteindelijk werd deze attractie verplaatst naar Vlonderplas en staat tegenwoordig bekend als Fata Morgana. De Fata Morgana maakt gebruiken van hetzelfde ritsysteem en om dit ritsysteem te testen werd de Gondoletta aangelegd.

Grote drukte bij de attractie in 1982

Oorspronkelijk was er een idee om de boten vorm te geven als zwanen. De Gondoletta zou in het teken van het bootje van De Zes Zwanen, maar uiteindelijk werd voor normale overdekte bootjes gekozen. De aanleg van de attractie leverde veel problemen los, aangezien de grote draaischijf de kabels steeds kapot trok, maar uiteindelijk wist men dit op te lossen.

Opening

De Gondoletta opende in 1981. In datzelfde jaar werd Python geopend. De Gondoletta moest de tegenhanger worden van de Python. Waar de Python een spannende attractie is, moest Gondoletta een rustige attractie worden. De Efteling wilde eerst dat Gondoletta een tijdelijke attractie was. Er waren zelfs plannen om de Gondoletta als nog om te vormen in Fata Morgana. Tot de verbazing van de Efteling bleek de attractie zo erg populair te zijn dat Gondoletta behouden bleef. Vooral oudere bezoekers waren erg te spreken over de attractie.

Bloemvelden in 1994
De ronde bloembakken in 1993

Nog datzelfde jaar werden enige veranderingen aangebracht. Tijdens de zomer was in de avond klassieke muziek te horen bij de waterval. Een jaar later werd besloten dit permanent te doen. Ook werd de gehele waterval aangepast. Waar het eiland eerst een dunne vlakke waterval had, werd deze vervangen door een steile grote waterval met stenen.

Aanpassingen tot 2015

Eerst waren er plannen om onderwatermonsters aan de attractie toe te voegen. Deze zouden langs de bootjes zwemmen en af en toe boven water komen. Uiteindelijk werd dit niet gedaan. In het water zelf waren er oorspronkelijk ook grote, ronde bloembakken waar de bootjes langs voeren. In de jaren 1990 werden deze weggehaald. De spoorbrug over de Siervijver bestaat sinds 1984. In 1987 werd de Pagode naast het instapstation van de attractie aangelegd. Hierdoor verdwijnt ook het eettentje van Gondeletta, Gondela, en wordt verbouwd in Toko Pagode.

Alle bootjes worden in 1994 vervangen door nieuwe exemplaren. De oorspronkelijk bootjes hadden oranje vlaggen op de daken, maar tegenwoordig zijn dit gouden ornamenten die lijken op vogels. Sinds 2000 is ook het Kinderspoor vanuit de attractie te zien. Oorspronkelijk voeren de bootjes door allerlei bloemenvelden. Deze bloemenvelden werden ieder jaar opnieuw aangelegd en bestonden uit eenjarige planten. Om kosten te besparen werden de bloemenvelden tussen 2007 en 2008 vervangen door ruige beplanting. Hierdoor vaart men tegenwoordig langs groene grassen, struiken en bomen.

Renovatie

In 2015 onderging de Gondoletta een renovatie. Hierbij veranderde vooral het instapstation. De houten trap naar de draaischijf werd vervangen door een ijzeren examplaar. Ook werd de wachtrij ingekort en kwam er beige hekwerk. Ook werd het bord bij de ingang vervangen en kwam er een nieuw huisje waar vanuit de attractie bestuurd wordt. Sinds de renovatie mogen er nog maar zes gasten per bootje meevaren om het evacuëren makkelijker te maken. Waar er voorheen 1100 gasten per uur de attractie konden bezoekers, zijn dit er tegenwoordig nog maar 720.

In de zomer van 2015 werd ook een robotvis aan de attractie toegevoegd. Halverwege de attractie komt deze langs het bootje omhoog.

Beschrijving

Een deel van Gondoletta gezien vanuit de Pagode

Het instapstation van Gondoletta is een grote draaischijf in de open lucht. Bezoekers komen via een grote ijzeren brug op de draaischijf terecht en stappen via de draaischijf in een bootje. De bootjes stoppen dus niet voor het instappen. Enkel voor mindervalide bezoekers wordt de attractie tijdelijk stopgezet bij het in- en uitstappen. Zij hebben een apart instapstation naast de draaischijf. De attractie heeft veertig bootjes met drie bankjes. Op ieder bankje is plek voor 2 personen, waardoor een bootje maximaal 4 personen kan hebben. Na het instappen volgen de bootjes elkaar met tegen de klok in. De route bestaat uit een langzame vaartocht van 20 minuten. De bootjes varen steeds hetzelfde tempo van zo'n 3 kilometer per uur. Ieder bootje is wit een heeft een dak met goudkleurige ornamenten.

De bootjes varen vervolgens langs Symbolica en het eiland met de Wensbron. De bootjes varen vervolgens door dunne kanaaltjes langs het eiland. Dit eiland is bedekt met grote stenen, hoge bomen en rhododendrons. Aan de ene kant ligt een pad langs Anderrijk, terwijl aan de andere kant er tussen de bomen door uitzicht is op Ruigrijk. Uiteindelijk varen de bootjes langs Baron 1898, voordat ze via de andere kant van het eiland weer terugvaren naar de Siervijver. Hier varen ze door graslanden. Vervolgens komen de bootjes weer op de Siervijver terecht en varen langs het Kinderspoor richting het Café-Restaurant. Hier komt ook de robotvis af en toe omhoog. De bootjes varen rondom een nieuw, kleiner eiland met een waterval en de spoorbrug van de stoomtrein. Vervolgens zien de gasten ook de waterval. Op het eiland is klassieke muziek te horen; namelijk het harpconcert van François-Adrien Boieldieu. Uiteindelijk komen de gasten weer terug op de draaischijf.

Incidenten

In de bootjes van Gondoletta wordt aangegeven dat schommelen of uitstappen tijdens de rit niet toegestaan is. Dit komt doordat er kabels en draaischijven in het water liggen, waardoor zwemmen ook verboden en zelfs gevaarlijk is. Door te schommelen kunnen de bootjes omslaan, wat gevaarlijk situaties kan opleveren. Wanneer een bootje kantelt kunnen bezoekers niet alleen in het water vallen, maar ook eens met grote kracht meegetrokken worden. Hierdoor wordt de attractie stilgelegd als er mensen aan het schommelen zijn. Bij het instapstation staat een speciaal motorbootje, waarmee personeel zelfs mensen uit een bootje kan halen. Ook wordt dit bootje gebruikt als er andere problemen zijn.

Toch zijn er in de loop van de geschiedenis verschillende incidenten geweest:

  • Op 2 juli 2002 was een bootje omgeslagen nadat vier bezoekers aan het schommelen waren. Hiervoor moest een duikploeg komen, aangezien men niet wist of er nog mensen in het water lagen. Niemand raakte hierbij gewond en de vier gasten kregen een taakstraf.
  • Op 29 mei 2012 sloeg opnieuw een bootje om nadat bezoekers hard aan het schommelen waren en op het dak waren geklommen. Een van hen kwam vast te zitten onder de boot en moest gereanimeerd worden.
  • Op 25 augustus 2015 viel er een boom op een van de bootjes waar gasten in zaten. Een gast liep hoofdwond op en een andere gast een gebroken been. Twee dagen later werd de attractie heropend nadat alle bomen waren gecheckt.

Weblinks

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gondoletta&oldid=819716"