Goliath

Uit Wikikids
Versie door AjejeBot (overleg | bijdragen) op 9 okt 2021 om 19:24 (→‎top: replaced: |thumb| → |miniatuur|)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
David verslaat Goliath

Goliath was een enorme Filistijnse reus. De Filistijnen en de Israëlieten voerden in Bijbelse tijden oorlog tegen elkaar. Dan weer wonnen de Filistijnen, dan de Israëlieten. God steunde de Israëlieten omdat zij in Hem geloofden, maar niet de Filistijnen omdat zij geloofden in Heidense goden, zoals een Gouden Kalf en Visgoden. Hij wilde dat de volkeren die geloofden in één God de strijd wonnen - dan zouden meer mensen later in Hem geloven.

Veldslag

Bij de Vallei van Elah kwamen de legers van de Filistijnen en de Israëlieten bij elkaar voor een grote veldslag. Ze wisten allemaal dat als die zou doorgaan, heel veel mensen dood zouden gaan. Dus verzonnen de Filistijnen een oplossing: hun sterkste man, Goliath, zou tegen de sterkste man van de Israëlieten gaan vechten. De winnaar won de slag, de verliezer ging naar huis. Koning Saul van Israëlieten zocht naar een goede krijger, en dat deden de Filistijnen ook. Saul schrok zich een hoedje toen hij zag wat een reus Goliath was!

David

Koning Saul was erg verbaasd toen hij David, een kleine herdersjongen, eraan zag komen lopen, en vragen of hij tegen de reus mocht vechten. Hij zei dat God hem had gezegd tegen Goliath te vechten, en dat God hem zou laten winnen. Natuurlijk had Saul niet veel vertrouwen in de kleine herdersjongen; hoe kon die nou zo'n grote reus verslaan? Maar als God het had gezegd zou het wel zo zijn.

Het gevecht

De volgende dag vond het gevecht plaats. Goliath kwam tevoorscbijn in zijn glimmende wapenrusting (harnas) en met een enorme bronzen speer, helm en schild. David kwam in zijn herderskleding, met een slinger (een touw waar je stenen mee kon gooien om de schapen bij elkaar te houden). De Filistijnen lachten hem uit, en Goliath maakte grapjes en vervelende opmerkingen en lachte de jongen uit. Maar het gevecht duurde niet lang! Tot ieders verbazing raakte David's steen meteen het hoofd van Goliath, recht tussen de ogen. Goliath viel op de grond en David hakte met Goliath's zwaard zijn hoofd eraf. Het was God's hand die David Goliath liet raken!

Afloop

De Filistijnen hadden nooit verwacht dat hun drie meter lange reus had kunnen verliezen. Ze renden angstig naar hun huizen terug. De Israëlieten waren trots op David en vierden lange tijd feest. Nadat Saul was overleden werd David hun koning en regeerde lange tijd met grote wijsheid die hij van God kreeg. God gaf David raad.

Tegenwoordig

Veel enorme grote voorwerpen heten Goliath (bijvoorbeeld een grote achtbaan). We spreken nog over een strijd tussen David en Goliath als een schijnbaar kleine bescheiden persoon of sportploeg het opneemt tegen een grotere (vaak rijkere) persoon of sportploeg.

In het Christendom, de Islam en het Jodendom is Goliath een bekende figuur. Volgens de Bijbel is Goliath 290 cm lang en kwam hij uit Gat, een plaats in het land van de Filistijnen. David speelde later een belangrijke rol in de Bijbel, Koran en Tenach (Heilige boeken van de drie monotheïstische godsdiensten).

Videoclip

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Goliath&oldid=688054"