Gladiator

Uit Wikikids
Versie door Rots61 (overleg | bijdragen) op 3 feb 2024 om 14:40 (Link naar doorverwijspagina Slaven gewijzigd in Slavernij met DisamAssist)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gladiator vecht in de arena

Een gladiator was meestal een slaaf of een gevangene. Hij kreeg eerst een training om goed te leren vechten. Een bekende gladiator in de Romeinse tijd was Spartacus. Een gladiator vocht meestal in een arena. De bekendste arena uit de Oudheid was het Colosseum.

Gladiator (film) is een film uit 2000 van Ridley Scott. Hoewel het verhaal verzonnen is, laat het wel het leven van de gladiator uit de Romeinse tijd zien.

Het Colosseum in Rome

De arena

De arena was een groot onoverdekt gebouw in de vorm van een cirkel. Het lijkt een beetje op een voetbalstadion zoals we dat nu kennen. In deze arena zaten soms zelfs tienduizenden mensen te kijken naar de gladiatorengevechten. ER werd veel georganiseerd in de arena, maar de gladiatorengevechten waren toch mestal het hoogtepunt van de dag.

Het leven van de gladiatoren

Gladiatoren waren meestal slaven die voor de lol van de keizer en andere Romeinen tegen leeuwen en 'goede' gladiatoren moesten vechten. Deze slaven waren boeren die werden ontvoerd, omdat ze niks waard waren tegenover de soldaten van de keizer. Als je als gladiator veel gevechten won kreeg je als beloning vrouwen, brood, geld en roem. Vaak werden de 'slechte' gladiatoren heel snel gedood. Daarom wou bijna niemand gladiator worden waren mensen die het wel werden waren dan ook alleen mannen die wisten dat ze goed met een zwaard om konden gaan. Nog vaker waren het getrainde slaven. Er zijn heel veel mensen doodgegaan in de arena waar gladiatoren vochten. Ze moesten niet alleen tegen elkaar vechten maar ook tegen wilde dieren die de Romeinen uit Afrika hadden meegenomen. Niet alleen de keizer keek naar deze gevechten, heel het volk kon komen kijken en vond het erg leuk om te zien.

Video

Link

Artikel over gladiatoren

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gladiator&oldid=839006"