Gigliola Cinquetti

Uit Wikikids
Versie door Mike1023 (overleg | bijdragen) op 9 jun 2019 om 20:07 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'right|300px|thumb|Gigliola Cinquetti in 1966 '''Gigliola Cinquetti''' (Verona, 20 december 1947) is een Italië|Ital...')
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gigliola Cinquetti in 1966

Gigliola Cinquetti (Verona, 20 december 1947) is een Italiaans zangeres. Cinquetti won in 1964 het Eurovisiesongfestival namens Italië met het nummer Non ho l'età. Cinquetti was met 16 jaar de jongste deelnemer aan het festival ooit en zorgde voor de eerste overwinning voor Italië.

Cinquetti won voor het Eurovisiesongfestival het populaire San Remo-Festival, waar Italië haar vertegenwoordiger voor het festival zoekt. Het nummer werd een hit in Europa en werd opgenomen in het Japans, het Duits en het Spaans. Twee jaar later zou ze opnieuw meedoen aan het San Remo-Festival samen met Domenico Modugno. In 1974 deed Cinquetti opnieuw mee aan het festival met het nummer . De Italiaanse omroep achter het Songfestival, de RIA, kreeg kritiek op het nummer. Op dat moment was er in Italië een referendum over het mogelijk maken van echtscheidingen. Doordat er vaak in het nummer (ja) te horen was kon het nummer de uitslag beïnvloeden. Cinquetti verloor het festival aan de Zweedse band ABBA.

Tot aan 1990 was Cinquetti de enige winnaar van het Eurovisiesongfestival namens Italië. In dat jaar won Toto Cutugno het festival. In 1991 presenteerde hij samen met Cinquetti het festival. Beide konden echter geen Engels en daardoor liep de presentatie verre van vlekkeloos.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gigliola_Cinquetti&oldid=565788"