Gezichtsbedrog: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(opgelapt; is al een paar maanden niet meer aan gewerkt)
Regel 1: Regel 1:
  +
'''Gezichtsbedrog''' is iets wat het [[oog]] waarneemt, wat door de [[hersenen]] anders wordt geïnterpreteerd. Je hersenen denken dat je iets ziet, maar in werkelijkheid is het anders.
{{werk}}
 
== De soorten ==
 
   
  +
Er zijn verschillende soorten gezichtsbedrog:
   
 
'''Amigue figuren''': Ambigue figueren zijn figuren waar je twee dingen in kan zien. Je kan altijd maar één ding tegelijk zien, nooit alle twee of misschien drie of vier.
'''Amigue figuren'''
 
Ambigue figueren zijn figuren waar je twee dingen in kan zien. Je kan altijd maar één ding tegelijk zien, nooit alle twee of misschien drie of vier.
 
   
 
'''Na-figuren''': Na-figuren zie je, omdat je ogen erg lui zijn. In je ogen zitten kleurcellen. Als je een tijd naar een afbeelding kijkt worden die kleurcellen moe. Als je dan bijvoorbeeld naar een witte muur kijkt schakelt automatisch je oog over naar de tegenovergestelde kleurcellen om een beetje te kunnen uitrusten. Dan zie je dus het plaatje in de omgekeerde (negatieve) kleuren.
   
 
'''Visuele illusies''': Bij een visuele illusie is het zo dat je ergen lijnen van ziet die er niet zijn. Ken je die afbeelding met die uitgehapte rondjes die samen een driehoek lijken te vormen? Dat is een visuele illusie.
   
 
'''Onmogelijke figuren''': Onmogelijke figuren zijn figuren die niet kunnen. Het eerste moment dat je ernaar kijkt lijkt hij wel te kunnen maar als je er beter naar kijkt blijkt hij niet te kloppen. Je ogen dachten de hele tijd dat er niks mis was.
'''Na-figuren'''
 
Na-figuren zie je, omdat je ogen erg lui zijn. In je ogen zitten kleurcellen. Als je een tijd naar een afbeelding kijkt worden die kleurcellen moe. Als je dan bijv. naar een witte muur kijkt schakelt automatisch je oog over naar de tegenovergestelde kleurcellen om een beetje te kunnen uitrusten. Dan zie je dus het plaatje in de omgekeerde (negatieve) kleuren.
 
   
  +
==Externe link==
 
  +
* [http://www.ophtasurf.com/en/bestillusions2.htm Een voorbeeld van gezichtsbedrog. Welk vlak is donkerder: A of B?] (Engelstalig)
 
'''Visuele illusies'''
 
Bij een visuele illusie is het zo dat je ergen lijnen van ziet die er niet zijn. Ken je die afbeelding met die uitgehapte rondjes die samen een driehoek lijken te vormen? Dat is een visuele illusie.
 
 
 
 
'''Onmogelijke figuren'''
 
Onmogelijke figuren zijn figuren die niet kunnen. Het eerste moment dat je ernaar kijkt lijkt hij wel te kunnen maar als je er beter naar kijkt blijkt hij niet te kloppen. Je ogen dachten de hele tijd dat er niks mis was.
 
 
==De uitleg==
 
 
== Onderzoek naar gezichtsbedrog ==
 
 
== Maurits Cornelis Escher ==
 
 
== Luchtspiegeling ==
 

Versie van 13 sep 2009 10:47

Gezichtsbedrog is iets wat het oog waarneemt, wat door de hersenen anders wordt geïnterpreteerd. Je hersenen denken dat je iets ziet, maar in werkelijkheid is het anders.

Er zijn verschillende soorten gezichtsbedrog:

Amigue figuren: Ambigue figueren zijn figuren waar je twee dingen in kan zien. Je kan altijd maar één ding tegelijk zien, nooit alle twee of misschien drie of vier.

Na-figuren: Na-figuren zie je, omdat je ogen erg lui zijn. In je ogen zitten kleurcellen. Als je een tijd naar een afbeelding kijkt worden die kleurcellen moe. Als je dan bijvoorbeeld naar een witte muur kijkt schakelt automatisch je oog over naar de tegenovergestelde kleurcellen om een beetje te kunnen uitrusten. Dan zie je dus het plaatje in de omgekeerde (negatieve) kleuren.

Visuele illusies: Bij een visuele illusie is het zo dat je ergen lijnen van ziet die er niet zijn. Ken je die afbeelding met die uitgehapte rondjes die samen een driehoek lijken te vormen? Dat is een visuele illusie.

Onmogelijke figuren: Onmogelijke figuren zijn figuren die niet kunnen. Het eerste moment dat je ernaar kijkt lijkt hij wel te kunnen maar als je er beter naar kijkt blijkt hij niet te kloppen. Je ogen dachten de hele tijd dat er niks mis was.

Externe link

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gezichtsbedrog&oldid=112595"