Geschiedenis van de auto

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De geschiedenis van de auto.

Voor de auto's

Voordat de automobiel was uitgevonden, werden er andere dingen gebruikt om je snel te verplaatsen. Bijvoorbeeld met paard en wagen. Stap voor stap hebben mensen van lopen, naar een getrokken kar tot een auto gekomen. De eerste voorloper van de auto was de "zeilwagen". Die zou al rond 1830 vóór Christus hebben bestaan. In Europa werd hij pas in de 18e eeuw gebruikt. Maar de zeilwagen had ook nadelen. De mensen konden er alleen mee rijden als er wind was. Omdat de wind vanuit alle kanten kon komen zouden mensen de wagen niet goed kunnen besturen.

Later bedachten de Chinezen een voertuig die op buskruit reed. Maar hiermee kon je geen lange afstanden rijden. De Chinezen bouwden daarna ook een stoomvoertuig voor de keizer van China.

Ook al hadden mensen het al vaker eerder geprobeerd. In de 18e eeuw begonnen uitvinders toch weer met het ontwerpen en bouwen van een echt bestuurbaar voertuig. Het woord auto ontstond in die tijd van het woord: "autos". Dat betekent in het Grieks: "zelf".

De eerste motoren

Om de eerste motoren te starten moest de bestuurder aan een slinger draaien. Zelfs met een kleine motor was dit heel gevaarlijk. Veel mensen braken hun armen omdat ze niet wisten hoe je moest draaien. Daarom zag je weinig vrouwen achter het stuur.

De meeste eerste auto’s hadden een kleine motor. Er was geen benzinepomp in de motor, dus kreeg de motor met zwaartekracht benzine. Dit werkte meestal goed. Maar als de auto een steile helling op wou rijden, kwam de benzine beneden in de tank en hield de benzine op te stromen. Om verder te kunnen rijden moest je de auto omkeren en achteruit de heuvel op rijden.

Stoom

In het begin van 18e eeuw begonnen mensen te experimenten met voertuigen die op stoom reden. De Fransman Nicolas Cugnot bouwde in 1769 het eerste voertuig die op eigen kracht bewoog. Het was een door stoom aangedreven driewieler met een enorme ketel aan de voorkant. 

In 1829 begon er een stoomkoets als vervoersdienst te werken. Maar het duurde niet lang of er kwam een ongeluk. In 1834, toen de stoomkoets aan het vervoeren was, brak er één van de wielen en ontplofde de ketel. Er gingen 5 mensen dood. En daarbij stopte de ontwikkeling van de stoomkoets.

Buskruit

In 1897 werd door een Amerikaanse uitvinder een motor gemaakt die op buskruit werkte. De motor werd op een fiets gezet. Met de fiets kon je wel 160 km p/u rijden. De motor verspreidde weinig vieze lucht en rook uit doordat er maar weinig buskruit tegelijkertijd ontploftte in de motor. Er werden nog meer experimenten met buskruit uitgevoerd, maar uiteindelijk stopten mensen ermee, omdat dat ook te gevaarlijk was.

Aardolie

In ongeveer dezelfde tijd dat als de stoommoter werd gemaakt, maakte de Fransman Etienne Lenoir in 1860 de eerste turfgasmotor. Later verving hij die door petroleumgas te gebruiken. Dus dat was niet alleen de eerste (echte) motor ooit, maar ook het eerste motorvoertuig die op aardolie reed.

Benzine

In 1864 werkte de Oostenrijker Siegfried Markus aan de allereerste benzinemoter ter wereld

De eerste echte auto

Veel mensen hebben meegeholpen aan de ontwikkeling van de auto. Toch zijn er twee het belangrijkste. Gottlieb Daimler en Karl Benz. Ze werkten niet samen maar hebben wel de eerste motorvoertuigen in dezelfde tijd gemaakt. Gottlieb Daimler maakte samen met zijn vriend Wilhelm Maybach de auto’s "Daimler" en "Maybach". Karl Benz maakte de Mercedes Benz.

Mercedes

De eerste Benz (heet nu Mercedes) ontstond in 1885. Carl Benz was de eerste automaker ter wereld. Zijn vrouw Bertha was de eerste persoon ter wereld die samen met haar kinderen een ritje heeft gemaakt. Toen ze van de stad Mannheim naar Pforzheim heeft gereden in 1888. Ze heeft 180 km gereden. Bertha wist van auto’s, want zei kon eerste auto zonder problemen besturen. Ze moest midden in de nacht op zoek naar benzine en ze vond uiteindelijk een apotheek waar ze benzine verkochten, dat werd de eerste benzinestation. Want de wagen had geen benzinetank. Benz en zijn familie steunde hem om benzinemotoren te verkopen.

De standaardauto

In de Messing-tijdperk kwamen veel verschillende auto's. Toen werd er een standaardontwerp bedacht. Dit standaardontwerp bedacht het bedrijf Panhard. Het standaardontwerp werd voor het eerst gebruikt van een auto van Panhard. Het ontwerp staat gekend als Système Panhard. Ze kregen al snel een wereldwijde vergunning, waardoor dit dé standaardauto werd.

Bij de wielophanging (een deel van de auto waar de wiel aan vast zit) werd veel gebruikgemaakt van bladvering (soort van vering). Er werden ook nog een aantal andere manieren gebruikt. Dit tijdperk wordt ook gekent door het begin van de onafhankelijke ophanging. Een onafhankelijk wielophangingssysteem zorgt ervoor dat de wielen van een automobiel apart van elkaar bewegen.

Automerken

De Dion

De eerste redelijk betrouwbare auto’s kwamen rond 1907. Graaf Albert De Dion en zijn partner Georges Bouton maakten schitterenden kleine motoren. Ze waren licht en krachtig en werden gebruikt door veel bedrijven zoals: Darracq, Delage, Peugeot, Renault, Humber, Adler, Ceirano, Peerless en Pierce Arrow.

Rolls Royce

Een van de beroemdste compagnonschappen (twee partners die een bedrijf beginnen) begon in 1904 met Charles Rolls en Henry Royce. Toch hadden ze totaal andere verleden.

Rolls zocht een goede Engelse auto voor zijn showroom. Charles Rolls vond de auto’s van Henry Royce mooi en wilde er zoveel mogelijk kopen als er geproduceerd werd. In 1906 produceerden zijn samen de "Silver Ghost". Hij werd zo genoemd omdat hij (voor die tijd) een heel stille motor had. De auto werd bewonderd vanwege zijn betrouwbaarheid en comfort, en werd 19 jaar lang geproduceerd. Dit was het begin van de Rolls Royce Motor Company.                                                                                     

Fiat

In Italië begon de auto-industrie later dan in andere Europese landen. Er waren maar een paar kleine bedrijven. Totdat een groep mannen een bedrijf startten die Fabbrica Italiana Automobili Torino heette, of FIAT. Ze bouwden kleine auto met vier zitplaatsen, waarin de passagiers tegenover de chauffeur zaten. Het bedrijf werd al snel groter en begon auto's te verkopen aan Amerika. Deze Fiat deed mee aan de Grand Prix die in 1912 was.

Ford

In 1896 ontstond de eerste Ford. Op 4 juli maakte hij zijn eerste nachtrit. In 1899 werd de "Detroit Automobile Company" opgericht, maar het ging al in 1900 failliet vanwege de lage autoproductie. Toch kwam er een jaar later een doorstart, die de ‘Henry Ford Company’ heette. Die bestaat nu nog steeds, maar dan onder de naam Ford.

Race's

De allereerste race's werden op openbare wegen gehouden. De route lag meestal tussen twee steden. Zo'n race had enkele strikte regels. De eerste race werd in 1894 gehouden tussen Parijs en Rouen. Daar deden 102 mensen aan mee. Niet alle auto’s mochten starten, omdat de meeste om een of andere reden werden gediskwalificeerd (dat je niet meer mee mag doen). Maar de meeste kwamen meestal wel aan de finish. In 1895 lag de route van Parijs, maar het eindigde ook in Parijs. Je moest namelijk vanaf Parijs naar Bordeaux en weer terug. De winnaar was Emile Levassor. Hij had 48 uur zonder bijrijder gereden. Maar hij werd ook gediskwalificeerd omdat je volgens de regels vier zitplaatsen moest hebben, en hij had maar plek voor twee. Maar de kranten en tijdschriften schreven veel over hem. Daardoor verkocht veel auto’s. 

Toen was de kleur van de wagen heel belangrijk. De kleur van de racewagens hadden de kleur van het land en oorsprong. Tegenwoordig staan de wagens bij de Grand Prix vol met reclame van de sponsors.

Grand Prix

De eerste Grand Prix werd gereden in 1906 op een circuit van 106 km bij Le Mans in Frankrijk.  De route was een afgesloten openbare weg.  

Toekomstige auto's

Zonnenenergie

Deze auto is overdekt met zonnepanelen die de energie van de zon omzetten in elektriciteit voor de auto. Op het eerste gezicht lijkt het een perfecte manier van vervoer. Maar er is een probleem. De zon schijnt niet overal de hele dag.  

Waterstof

Hyundai heeft een experimentele motor ontwikkeld die op waterstof loopt. Dit is goedkoop en makkelijk te maken, daarom kan het makkelijk gebruikt worden inplaats van benzine. Vervuiling zou niet meer een probleem zijn, maar er zou wel een probleem zijn met de ruimte die nodig is om het gas onder druk te op te slaan en de minder veiligheid daardoor. Hybride motoren, die zowel op gas als op benzine kunnen lopen, zouden eerder gebruikt worden.           

Elektriciteit

De auto van Ford loopt op elektriciteit van een heel reeks batterijen. Dit is een fantastische auto om te besturen omdat hij makkelijk te rijden en heel stil is. Je zou denken dat hij geen vervuiling veroorzaakt, maar de elektriciteit die hij verbruikt wordt geproduceerd in energiecentrales, die heel veel vervuilen. Maar gelukkig worden er in Nederland tegenwoordig veel windmolens en zonnepanelen neergezet. En kunnen elektrische auto's elektriciteit tanken bij een soort elektrische tankstations die op zonnepaneelen draaien.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Geschiedenis_van_de_auto&oldid=583654"