George Marshall

Uit Wikikids
Versie door Groempdebeer (overleg | bijdragen) op 11 nov 2022 om 17:12 (→‎De Marshallhulp)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
George Marshall (foto 1946)

George Catlett Marshall (1880 – 1959) was een Amerikaanse generaal en politicus. Hij is vooral bekend door het zogeheten Marshallplan.

Als militair

Marshall vocht in de Eerste Wereldoorlog in Frankrijk. In 1936 was hij opgeklommen tot brigadegeneraal. In 1939 werd hij chef van de generale staf van de Amerikaanse landmacht. Dat is iemand die achter de schermen de operaties leidt, in feite opperbevelhebber. In 1944 werd hij vijfsterrengeneraal, een rang vergelijkbaar met veldmaarschalk.

Als politicus

In 1945 werd hij minister van Buitenlandse Zaken (tot 1949) en van 1950 tot 1951 was hij minister van Defensie.

De Marshallhulp

Het bekendst is Marshall echter door het door hem voorgestelde en in 1947 gepresenteerde, naar hem genoemde Marshallplan. Dat was een herstelplan om Europese landen, die zwaar te lijden hadden gehad onder de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog, er weer bovenop te helpen. Weliswaar speelde ook een politieke overweging mee, namelijk om te voorkomen dat landen in het kamp van de Sovjet-Unie terecht zouden komen, maar evengoed was het in die barre naoorlogse tijd voor die landen een zegen.

Nobelprijs & Rode Kruis

In 1953 werd Marshall geëerd met de Nobelprijs voor de Vrede. Ook was hij president van het Amerikaanse Rode Kruis.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=George_Marshall&oldid=745868"