Gebruiker:Wiki7/Kladblok1

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Staat Israël
מדינת ישראל
دولة اسرائيل

Flag of Israel.svg Emblem of Israel.svg ISR orthographic.svg

Hoofdstad Jeruzalem (door de meeste landen en de VN wordt Jeruzalem niet erkend als hoofdstad, maar Tel Aviv)
Aantal inwoners 9.484.220 (2022)
Oppervlakte 22.072 km²
Regeringsvorm Parlementaire republiek
President Yitzhak Herzog (sinds 2021)
Premier Yair Lapid (sinds 2022)
Godsdienst Jodendom (74,2%)
Islam (17,8%)
Christendom (2,0%)
Druzen (1,6%)
Overig/geen (4,4%)
Taal Hebreeuws (עברית)
Arabisch (العَرَبِية)
Munteenheid Israëlische sjekel
Volkslied Hatikwa
Nationale feestdag Onafhankelijkheidsdag (14 mei)
Landcode ISR
Portaal Portal.svg Israël

Israël (officieel de Staat Israël) is een land dat ligt in Azië, het Midden-Oosten en, nog specifieker, in de Levant. De buurlanden van Israël zijn Egypte, Jordanië, Libanon, Syrië en de Palestijnse Gebieden. Delen van deze Palestijnse gebieden zijn sinds 1967 militair bezet en soms ook bestuurd door Israël. Israël heeft 2 kusten, een aan de Middellandse Zee en een aan de Rode Zee. Aan de Rode Zee heeft Israël ook een haven. David Ben-Gurion richtte de Staat Israël op. Dit gebeurde 14 mei 1948. Bijna een jaar later, 11 mei 1949, werd Israël lid van de Verenigde Naties. Het is een democratie met een parlement, verkiezingen en algemeen kiesrecht. Jeruzalem wordt door vrijwel niemand (behalve Israël zelf, de VS en enkele kleine landen) erkend als de hoofdstad van Israël. Dit komt door het Arabisch-Israëlisch conflict. Het land heeft de hoogste levensstandaard van het Midden-Oosten en behoort tot de top van de wereld qua levensverwachting.

Naam

Israël betekent Strijder met God en komt voor in de Hebreeuwse bijbel. In hoofdstuk 32 van de Genesis krijgt Jacob de naam Israël na een worsteling bij de rivier Jabbok. Vanaf hoofdstuk 34 werden de nakomelingen van Jacob Israëlieten genoemd

In de dagen voor de oprichting van Israël werd er overlegd of Palestina, Zion of Israël de nieuwe naam moest worden. Uiteindelijk werd er voor Israël gekozen.

Geschiedenis

Voor meer informatie over het conflict tussen Israël en de Arabische landen, zie Arabisch-Israëlisch conflict

Nadat de centralen de Eerste Wereldoorlog verloren, werd het Ottomaanse Rijk in 1920 verdeeld in verschillende landen. Palestina werd vanaf toen bestuurd door het Verenigd Koninkrijk. In 1922 besloten de Britten Palestina in twee gebieden te splitsen, het Mandaatgebied Palestina bevatte alles ten westen van de Jordaan, Transjordanië bevatte alles ten oosten van de Jordaan.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gebruiker:Wiki7/Kladblok1&oldid=505528"