Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Flag of Ukraine.svg Zoek je informatie over Oekraïne? Neem dan een kijk op Portaal:Oekraïne! Flag of Ukraine.svg

Gallië

Uit Wikikids
Versie door Wouter15Bot (overleg | bijdragen) op 4 mei 2018 om 19:51 (→‎top: Oplossen van doorverwijspagina's)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Gallië was in de oudheid een groot gebied in het westen van Europa. Het lag ongeveer in het huidige Frankrijk, België, stukjes van Nederland, Zwitserland en Duitsland.

Gallië heet in het Latijn Gallia. De Romeinen noemden de inwoners van Gallië Galliërs. Galliërs worden soms ook Kelten genoemd.

Waar woonden de Galliërs

De Galliërs woonden ten zuiden van de Alpen en ook ten noorden. Ten zuiden van de Alpen was er een gebied waar nu Noord-Italië ligt. Ten noorden van de Alpen lag er een uitgestrekt gebied van de Pyreneeën tot het zuiden van Nederland. Ze spraken allemaal Keltische dialecten. Sommige Galliërs verhuisden naar Iberië (Spanje en Portugal). In Iberië spraken ze een andere taal dan in Gallië. Maar toen de sommige Galliërs naar Iberië verhuisden, spraken die Galliërs een taal die op het Keltisch lijkt. Ook heetten die Galliërs geen Galliërs meer, maar Keltiberiërs. Tijdens de Gallische oorlogen wordt heel Gallië onderworpen aan het Romeinse Rijk. Gallië gaat hierna door als een deel van het Romeinse Rijk.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gallië&oldid=513616"