Galileo Galilei

Uit Wikikids
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Grafmonument van Galileo in de basiliek van Florence

Galileo Galilei was onder andere een astronoom; naast zijn andere beroepen zoals natuurkundige en filosoof.

Galileo Galilei is geboren op 15 februari 1564 en gestorven op 8 januari 1642. Hij is vooral bekend vanwege zijn aanhouden van de theorie van Nikolaas Copernicus die dacht dat de aarde om de zon draaide. Dit was in strijd met de wetenschappelijke kennis van die tijd. Men geloofde dat de Zon en andere planeten om de Aarde draaiden en dat de Aarde het middelpunt was. Op Europese universiteiten werd de theorie van Copernicus wel onderwezen, maar niet overgenomen. Door de ontdekking van Galileo veranderde dat.

Galileo heeft als eerste met een zelfgebouwde telescoop in de ruimte kunnen kijken. Galileo heeft de vier manen van Jupiter ontdekt: Io, Europa, Ganymedes en Callisto. Daarmee bewees hij dat een andere planeet dan de aarde ook een middelpunt was. Zo werd het aannemelijk dat de zon een middelpunt was en niet de aarde. Dit lag in lijn met de theorieën van Johannes Kepler en Nicolaas Copernicus.

Galilei heeft ook boeken geschreven zoals, Il saggiatore dat werd goedgekeurd en gepubliceerd in 1623. Galilei heeft ook enkele malen moeten verdedigen tegen de paus omdat hij hem in zijn boek had beledigd. In de laatste jaren van zijn leven kreeg hij daarom huisarrest. In die periode heeft hij zijn beste boek geschreven. Dat ging over de bewegingsleer. Die is later vervolmaakt door Isaac Newton. Galilei is begraven in een kleine kamer. Hij is ook één of meerdere keren opgegraven. Om onduidelijke redenen werd bij de opgraving de middelvinger van zijn rechterhand afgehakt.

Videoclip

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Galileo_Galilei&oldid=532695"