Galicië (Spanje)

Uit Wikikids
Versie door AjejeBot (overleg | bijdragen) op 9 okt 2021 om 18:06 (replaced: |thumb| → |miniatuur| (3))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Galicië
Galicia
Galiza
Flag of Galicia.svg Escudo de Galicia 2.svg

Localización de Galicia.svg

Hoofdstad Santiago de Compostella
Oppervlakte 29.574 km²
Inwonersaantal 2.701.743
Talen Spaans en Galicisch
Feestdag 25 juli
Volkslied Os Pinos
Portaal Portaalicoon Spanje

Galicië (Spaans: Galicia, Galicisch: Galicia of Galiza) is één van de zeventien autonome regio's van Spanje. Galicië is gelegen in het noordwesten van het land, net boven Portugal. Het grenst aan het land Portugal en de autonome regio's Asturië en Castilië en Léon. De hoofdstad van de regio is Santiago de Compostella.

De regio is erg beïnvloed door Portugal. Het Galicisch, dat in de regio gesproken wordt, is ook een officiële taal in de regio en lijkt erg op Portugees. Anders dan in het Baskenland en Catalonië zijn er geen grote bewegingen om Galicië af te scheiden van Spanje.

Geschiedenis

Galicië werd oorspronkelijk bewoond door bewoners, die contacten onderhielden met de Feniciërs en Tartessos. In de zesde eeuw voor christus werden de eerste nederzettingen gebouwd door de Kelten. In 138 v.Chr. kwamen de Romeinen aan, maar het gebied werd pas onder keizer Augustus ingelijfd in het Romeinse Rijk. Vooral in de landbouw en mijnbouw is er veel Romeinse invloed geweest. In de 5e eeuw na Chr. werd de provincie door de Sueben bezet en later door de Visigoten. De Visigoten introduceerde het christendom in de regio.

Hoewel haast het hele Iberisch Schiereiland bezet werd door de Moren, had dit weinig invloed op Galicië. Tijdens de Reconquista werd Galicië veroverd door de koning van Asturië. Uiteindelijk werd Galicië een zelfstandig koninkrijk. Tussen de 9e en 11e eeuw vielen de Noormannen de regio verschillende keren binnen. Het kathedraal van Santiago werd door hun in 977 vernield. In 1077 werd het koninkrijk onderdeel van het koninkrijk León. Santiago de Compostella groeide ondertussen uit tot een cultureel en economisch centrum. Het werd een pelgrimsoord en trok pelgrims vanuit heel Europa.

Galicië in 1210

In 15e eeuw werd het Galicisch ondergeschikt aan het Spaans. Dit betekende dat het Spaans de bestuurstaal werd. Ondertussen werden alle moslims en joden in de regio verdreven door de inquisitie. Galicië werd twee keer aangevallen door de Engelsman Francis Drake en ook de resten van de Spaanse armada kwamen er in 1588 aan. In 1623 wist Galicië uiteindelijk vertegenwoordig te verkrijgen in de adviesraad van de Spaanse koning tegen betaling. Door de oorlogen met Nederland, Engeland en Portugal werd de regio minder belangrijk, maar het regime van het huis Bourbon bracht nieuw leven in de regio. Veel mensen, voornamelijk uit Catalonië, verhuisden naar de regio.

Op 23 juni 1936 verkreeg de regio meer zelfbestuur, maar dit is nooit uitgevoerd. Dit kwam door de Spaanse Burgeroorlog en de dictatuur van Francisco Franco. Tijdens de dictatuur verhuisden veel mensen uit Galicië naar Zuid-Amerika, Zwitserland en West-Duitsland. Na de dood van Franco verkreeg de regio opnieuw mee autonomie en werd Spanje een democratie. De Partido Popular, de politieke partij die Spanje bij elkaar wil houden, werd aanvankelijk gehaat in de regio. Partijbureaus werden zelfs bekogeld. Tegenwoordig is de PP echter de grootste partij in de regio.

Bevolking

De verspreiding van het Galicisch

Ondanks de vele emigratie in de 20e eeuw is Galicië nog steeds één van de dichtstbevolkte regio's van Spanje. Het grootste gedeelte van de bevolking leeft op het platteland. De laatste jaren trekken veel mensen wel naar de steden toe. De grootste steden zijn A Coruña, Vigo en Pontevedra.

70% van de bevolking spreekt de taal Galicisch. De meeste kunnen daarnaast ook nog Spaans. Spaans en Galicisch zijn co-officieel in de regio. Het Galicisch ligt dichterbij het Portugees dan bij het Spaans. Er wordt ook wel gezegd dat Galicisch een dialect van het Portugees is, met invloeden van het Spaans. Sprekers van het Galicisch en Portugees kunnen elkaar beide verstaan. Naast het Catalaans, Spaans en Baskisch is het Galicisch vier officiële talen van Spanje. Belangrijk is dat het Galicisch niet veel gebruikt wordt in andere regio's.

Bestuurlijke indeling

Sinds 1833 is Galicië ingedeeld in vier provincies. Dit zijn:

Economie

Santiago de Compostella, de hoofdstad van Galicië

Galicië was oorspronkelijk één van de armste delen van Europa. Aan het einde van de jaren zeventig werd begonnen met de industrie en economie te moderniseren. Galicië krijgt sinds een aantal jaar steun van de Europese Unie om de regio te ontwikkelen. In Galicië wordt veel melk geproduceerd, vis gevangen en mossels gekweekt. De laatste jaren worden ook kunstmatige algen gekweekt in de regio.

In Galicië zijn een aantal belangrijke bedrijven gevestigd die zorgen voor veel werkgelegenheid. Voorbeelden zijn textielbedrijf Inditex, aannemerskantoor Fadesa en een fabriek van Citroën. Toerisme is belangrijk voor de regio. Ook veel Spanjaarden gaan er naartoe op vakantie in de zomer, omdat het weer aangenamer is. Vooral Santiago de Compostella is bekend onder toeristen en ook pelgrims.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Galicië_(Spanje)&oldid=687883"