Frontier

Uit Wikikids
Versie door Synergie (overleg | bijdragen) op 7 feb 2024 om 13:16 (→‎top: replaced: onder anderen → onder andere)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De frontier was een denkbeeldige lijn in de Verenigde Staten (en de rest van Noord-Amerika). Deze lijn was de grens tussen het bekende, bevolkte deel van de Verenigde Staten en het nog onontdekte, onbevolkte deel van de Verenigde Staten. Deze grens wordt vaak met het wilde westen in verband gebracht.

De frontier was de grens tussen de inheemse volkeren en de Europese kolonisten. In de tijd van de dertien koloniën lag deze in de Appalachen. Na de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog verschoof de lijn steeds meer naar het westen toe, met onder andere de aankoop van Louisiana. Na de Amerikaanse Burgeroorlog trokken steeds meer mensen naar het westen, voornamelijk naar Californië. Hierdoor werd het onbekende gebied steeds meer bewoond en ontdekt. Hierdoor vervaagde de frontier en in 1890 was dit opgeheven. Met de annexatie van Hawaï was er een nieuwe frontier bij de eilanden in de Grote Oceaan. Deze waren grotendeels onontdekt. Dit wordt de tweede frontier genoemd, maar was minder bekend dan de eerste frontier.

Soms wordt er ook gesproken over de zogeheten Spacefrontier. Dit is de grens tussen het bekend en onbekende deel van het heelal. De NASA heeft daarom ook het New Frontier-programma opgezet. President John F. Kennedy's beleid wordt ook de New Frontier genoemd. Dit was een verzameling van socialistische maatregelen als opvolging van de New Deal van Franklin D. Roosevelt.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Frontier&oldid=840177"