Franz Kafka

Uit Wikikids
Versie door White Fang (overleg | bijdragen) op 9 okt 2021 om 20:55
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Franz Kafka in 1906

Franz Kafka (Praag, 3 juli 1883 – Kierling, 3 juni 1924) was een van de belangrijkste schrijvers van de 20e eeuw. Kafka is een van de grote namen uit de moderne Duitstalige literatuur. Kafka heeft tijdens zijn leven diverse nationaliteiten gehad. Hij werd geboren in Oostenrijk-Hongarije, het latere Tsjecho-Slowakije. Ondanks dat hij in Tsjechischtalig gebied woonde, publiceerde en schreef hij in het Duits. Hierdoor wordt Kafka vaak tot de Duitstalige literatuur in zijn geheel gerekend.

Kafka publiceerde tijdens zijn leven verschillende verhalen, maar slechts enkele hiervan zijn afgemaakt. Bekende boeken van Kafka zijn Het Proces (1925) en Het slot (1926). Zijn bekendste boek is De Gedaanteverwisseling (1915); dat gaat over een man die in een insect verandert. De meeste van zijn boeken en verhalen zijn pas na zijn dood uitgegeven. Kafka was zelf niet tevreden over zijn werk. Zijn teksten zijn meestal erg grimmig, duister en onheilspellend. De personages in zijn boeken hebben vaak geen zeggenschap over hun eigen leven en voelen zich erg schuldig. Hiervoor is zelfs een woord bedacht: kafkaësk.

Het leven van Kafka was eigenlijk net zo tragisch als zijn boeken. Hij had een enorm slechte band met zijn vader, die erg autoritair was en Kafka was dan ook bang voor hem. Volgens Kafka moet een vader zijn zoon de kans geven om zich te ontwikkelen tot een man, wat bij hem niet het geval was. Later zou hij uiteindelijk de moed verzamelen een brief te schrijven aan zijn vader om zijn gevoelens uit te drukken. Hij gaf deze aan zijn moeder, maar zij gaf het een paar dagen later weer terug en zei dat hij het moest verbranden. Kafka had ook een zeer slechte gezondheid. In 1922 moest hij daarom al met pensioen. Later zou hij aan ziekte lijden waardoor zijn slokdarm kromp en hij niets kon eten. In 1924 stierf hij uiteindelijk. Pas jaren na zijn dood kwam er veel waardering voor zijn werk. Hij voorspelde de Tweede Wereldoorlog twintig jaar voordat deze begon en was een belangrijk persoon binnen de kunststromingen modernisme en magisch realisme. Hij wordt gezien als een vernieuwer in de literatuur en durfde af te wijken van wat gebruikelijk was.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Franz_Kafka&oldid=688252"