Franse presidentsverkiezingen 2017: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
Regel 50: Regel 50:
 
| 2afbeelding2 = Le Pen, Marine-9586 (cropped).jpg
 
| 2afbeelding2 = Le Pen, Marine-9586 (cropped).jpg
 
| grootte2 = 155
 
| grootte2 = 155
| 2kandidaat1 = [[Emmanuel Macron]]
+
| 2kandidaat1 = [[Emmanuel Macron]] [[Bestand:Eo circle yellow checkmark.svg|15px]]
 
| 2kandidaat2 = [[Marine Le Pen]]
 
| 2kandidaat2 = [[Marine Le Pen]]
 
| 2artikel1 = La République en marche !
 
| 2artikel1 = La République en marche !
Regel 73: Regel 73:
 
| kleurvolgende = #e6c200
 
| kleurvolgende = #e6c200
 
}}
 
}}
  +
De Franse presidentsverkiezingen van 2017 waren [[verkiezingen]] voor de nieuwe [[president van Frankrijk]]. De verkiezingen werden gehouden in twee ronden: de eerste ronde vond plaats op 23 [[april]] 2017, de tweede ronde op 7 [[mei]] 2017. De verkiezingen werden gewonnen door [[Emmanuel Macron]]. Hij volgde zittend [[president]] [[François Hollande]] op 14 mei 2017 op.
   
De Franse presidentsverkiezingen van 2017 waren [[verkiezingen]] voor de nieuwe [[president van Frankrijk]]. De verkiezingen werden gehouden in twee ronden: de eerste ronde vond plaats op 23 [[april]] 2017, de tweede ronde op 7 [[mei]] 2017. De verkiezingen werden gewonnen door [[Emmanuel Macron]]. Hij volgde zittend [[president]] [[François Hollande]] op 14 mei 2017 op. Om de vijf jaar vinden er in [[Frankrijk]] verkiezingen voor een president plaats. Frankrijk is een [[republiek]] en dat betekent dat de [[president]] het staatshoofd is. Dit kan vergeleken worden met de koning in [[Nederland]] of in [[België]]. Het grote verschil is dat de Franse president wél gekozen wordt en dat hij anders dan de koning erg veel [[politiek|politieke]] macht heeft en de belangrijkste persoon van het land is. De president houdt zich veel bezig met de politiek, heeft veel bevoegdheden, bemoeit zich veel met het buitenlands beleid en is de opperbevelhebber van het leger.
+
Om de vijf jaar vinden er in [[Frankrijk]] verkiezingen voor een president plaats. Frankrijk is een [[republiek]] en dat betekent dat de [[president]] het staatshoofd is. Dit kan vergeleken worden met de koning in [[Nederland]] of in [[België]]. Het grote verschil is dat de Franse president wél gekozen wordt en dat hij anders dan de koning erg veel [[politiek|politieke]] macht heeft en de belangrijkste persoon van het land is. De president houdt zich veel bezig met de politiek, heeft veel bevoegdheden, bemoeit zich veel met het buitenlands beleid en is de opperbevelhebber van het leger.
   
 
== Achtergrond ==
 
== Achtergrond ==

Versie van 22 jun 2021 18:20

Franse presidentsverkiezingen 2017

2012

2022

Land Vlag van Frankrijk Frankrijk
Functie President van Frankrijk
Uitslag eerste ronde
Datum 23 april 2017
Kiesgerechtigd 47.582.183 personen
Opgekomen 37.003.728 personen
Opkomst
77,77%
Emmanuel Macron (cropped).jpg

Emmanuel Macron
La République en marche !

8.656.346 stemmen
24,01%
Le Pen, Marine-9586 (cropped).jpg

Marine Le Pen
Front national

7.678.491 stemmen
21,30%
François Fillon 2010 (cropped).jpg

François Fillon
Les Républicains

7.212.995 stemmen
20,01%
Kaart eerste ronde
EN - 2017 French presidential election - First round - Majority vote (Metropolitan France, communes).svg
 Emmanuel Macron    Marine Le Pen

    François Fillon    Jean-Luc Mélenchon

Vorige president

← François Hollande (PS)

Volgende president

Emmanuel Macron (LREM)

Portaal Portal.svg Politiek


De Franse presidentsverkiezingen van 2017 waren verkiezingen voor de nieuwe president van Frankrijk. De verkiezingen werden gehouden in twee ronden: de eerste ronde vond plaats op 23 april 2017, de tweede ronde op 7 mei 2017. De verkiezingen werden gewonnen door Emmanuel Macron. Hij volgde zittend president François Hollande op 14 mei 2017 op.

Om de vijf jaar vinden er in Frankrijk verkiezingen voor een president plaats. Frankrijk is een republiek en dat betekent dat de president het staatshoofd is. Dit kan vergeleken worden met de koning in Nederland of in België. Het grote verschil is dat de Franse president wél gekozen wordt en dat hij anders dan de koning erg veel politieke macht heeft en de belangrijkste persoon van het land is. De president houdt zich veel bezig met de politiek, heeft veel bevoegdheden, bemoeit zich veel met het buitenlands beleid en is de opperbevelhebber van het leger.

Achtergrond

Vanwege zijn slechte score in opiniepeilingen besloot Hollande niet voor een tweede termijn te gaan. De Parti socialiste besloot in zijn plaats Benoît Hamon naar voren te schuiven, maar hij kwam niet verder dan de eerste ronde.

De verkiezingen waren bijzonder, omdat voor het eerst sinds 1939 de verkiezingen door een liberaal gewonnen waren. Daarnaast was het voor het eerst sinds 2002 dat zowel de conservatieven als de sociaaldemocraten de tweede ronde niet haalden.

Verloop

Anders dan in Nederland en België, worden van de Franse verkiezingen een spektakel gemaakt. Dit is te vergelijken met het verloop van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. In Nederland en België vinden de verkiezingen op één dag plaats en na de verkiezingen is meteen duidelijk wie de winnaar is. In Frankrijk gaat dit anders. Tijdens de eerste stemronde mogen alle partijen een kandidaat naar voren schuiven en kunnen de Fransen op al die kandidaten gestemd worden. De twee kandidaten met de meeste stemmen gaan door naar de twee stemronde. Tijdens de tweede stemronde kan er alleen op e twee kandidaten gestemd worden die doorgegaan zijn. De Fransen gaan dan weer stemmen en de kandidaat met de meeste stemmen wordt de nieuwe Franse president.

Toch hoeven er volgens de Franse wet geen twee stemrondes nodig te zijn. Als er tijdens de eerste stemronde al een kandidaat is met meer dan helft van alle stemmen heeft gewonnen, wordt hij of zij meteen de nieuwe Franse president. Dit was voor de laatste keer het geval in in 1958. Tegenwoordig gebeurt dat echter bijna nooit: er zijn gewoonweg te veel kandidaten.

Kandidaten & verloop

Eerste stemronde

De eerste stemronde vond plaats op 23 april. Men had keuze uit 10 kandidaten, waarvan er vijf in de peilingen meer dan 5% van de stemmen hadden. Zij werden de hoofdkandidaten genoemd, aangezien er een grote kans was dat één van hen de nieuwe Franse president werd. De hoofdkandidaten staan hieronder met foto en de partij waarbij ze horen uitgelicht:

Op de kaart van de eerste ronde (rechts) is te zien welke gemeenten voor welke kandidaat stemden. Geel is Macron, donkerblauw is Le Pen, lichtblauw is Fillon en rood is Mélenchon.

De Franse presidentsverkiezingen waren erg bijzonder aangezien dit de eerste keer was dat de huidige president zich niet verkiesbaar stelde. Aanvankelijk ging de strijd tussen Fillon en Le Pen. Fillon kwam van dezelfde partij als de huidige Franse president. Zijn belangrijkste punten waren betere betrekkingen met Rusland en een kleinere overheid. Le Pen komt van het Front national, een partij die tegen het opvangen van vluchtelingen is en Frankrijk het liefst uit de EU haalt. In januari 2017 berichte de Franse krant Le Canard enchaîné over een schandaal van Fillon, waardoor hij flink in de peilingen daalde. Ondertussen werd Fillon overtroffen door de kandidaat Macron. Macron was al minister van Financiën onder Hollande, maar vertrok en richtte zijn eigen partij op. Macron wil iets doen aan de werkeloos in Frankrijk, die er al jaren is. Samen met Le Pen (21%) ging Macron (23%) door naar de volgende stemronde van de verkiezingen.

Tweede stemronde

De tweede stemronde vond plaats op 7 mei. De twee kandidaten waren Emmanuel Macron en Marine Le Pen. Op de kaart van de tweede (rechts) is te zien welke gemeenten voor welke kandidaat stemden. Geel is Macron en donkerblauw is Le Pen.

Bij de verkiezingen won Macron met 66% van de stemmen. Le Pen had haast 34% van de stemmen. Op 14 mei trad Macron aan als nieuwe president van de Franse republiek.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Franse_presidentsverkiezingen_2017&oldid=673537"