Forza!

Uit Wikikids
Versie door JSchaap (overleg | bijdragen) op 23 mrt 2017 om 20:00 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Infobox politieke partij | naam = Forza! Nederland | afbeelding = 250px | oprichting = 23 maart 2003 | parti...')
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Forza! Nederland

Forza! Nederland.svg

Oprichting 23 maart 2003
Opheffing
Actief in Nederland Nederland
Richting
Stroming Fortuynisme
Euroscepticisme
Liberaal conservatisme
Presidentskandidaat
President
Vicepresidentskandidaat
Vicepresident
Oprichter(s)
Partijleider Paul Meijer
Partijvoorzitter Michel van Dijk
Secretaris-generaal
- Tweede Kamer
- Gemeenteraden
- Provinciale Staten
- Provinciale Staten
- Gemeenteraden
- Burgemeesters
- Commissarissen van de Koning
Zetels
- Tweede Kamer 0
- Gemeenteraden 8
- Provinciale Staten 0
- Provinciale Staten
- Gemeenteraden
- Burgemeesters
- Commissarissen van de Koning
Wetenschappelijk bureau
Jongerenorganisatie
Studentenorganisatie
Vrouwenbeweging
Lhbt-vleugel
Zusterpartij(en)
Fractie in het Benelux-parlement
Europese fractie
Internationale organisatie
Voorgaande partij(en)
Opvolgende partij(en)
Fusie van
Opgegaan in
Afsplitsing van
Afsplitsing(en)
Voortzetting van
Portaal Portal.svg Politiek

Forza! Nederland is een Nederlandse politieke organisatie die alleen actief is in gemeentes. De partij doet niet mee aan de landelijke tweede Kamerverkiezingen of met de provinciale statenverkiezingen. Hierdoor is de partij alleen vertegenwoordigd in enkele gemeenteraden in het land. Forza! is een afkorting voor Fortuynistische Organisatie tot een Realistische Zakelijke Aanpak.

Ontstaan

Forza! is in 2003 opgericht door Paul Meijer nadat deze zich afscheidde van de Lijst Pim Fortuyn. Hij richtte de partij samen op met Fleur Agema, die is tegenwoordig tweede kamerlid voor de PVV. In 2006 deed Forza! voor het eerst mee aan de verkiezingen, maar kreeg geen zetels. Een tweede poging volgde bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 waarbij Forza! meedeed in de gemeentes Haarlem en Haarlemmermeer. In Haarlem won de partij weer geen zetels, maar in Haarlemmermeer kreeg Forza! drie zetels vanuit het niets.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 deed Forza! ook mee in de gemeente Velsen waar ze twee zetels wonnen. In 2015 stapte een raadslid in Nissewaard over van haar eigen lokale partij naar Forza! en in februari 2016 stapte een raadslid in Castricum ook over naar Forza!. In 2018 wil Forza! ook meedoen bij de verkiezingen in de gemeentes Enschede en Maassluis.

Van 2012 tot 2014 was Forza! ook vertegenwoordigd in de provinciale staten van Noord-Holland, doordat een PVV statenlid opstapte en zich aansloot bij Forza!.

Gemeentes

Sinds 1-01-2017 is Forza! Nederland vertegenwoordigd in vier gemeentes:

- Castricum (1 zetel)
- Haarlemmermeer (4 zetels)
- Nissewaard (1 zetel)
- Velsen (2 zetels)

Standpunten

Forza! is een rechtse, Fortuynistische partij met veel kritiek op o.a. godsdiensten en de Europese Unie. Het liefst zou de partij willen dat inwoners zelf hun burgemeester kunnen kiezen en dat er zowel landelijk als in gemeentes referendums worden gehouden over belangrijke onderwerpen. Ook is de partij voor afschaffing van veel belastingen, waaronder de hondenbelasting en tegen de komst van windmolens. Net als de PVV en de voormalige Lijst Pim Fortuyn is Forza! erg kritisch over de Islam en immigranten.

Forza! houd zich altijd aan de negen kernwaarden van Pim Fortuyn. Deze kernwaarden zijn door Fortuyn bedacht en Forza! neemt geen standpunten in die tegenstrijdig zijn aan deze kernwaarden. De kernwaarden van Fortuyn en Forza! zijn:

In Nederland:

1. Geldt een parlementaire democratie.
2. Bestaat een volledige scheiding van Kerk en Staat.
3. Geldt een volledige vrijheid van meningsuiting.
4. Geldt een markteconomie gebaseerd op eigen initiatief en vrij ondernemerschap.
5. Dient een absolute scheiding te zijn tussen de wetgevende, uitvoerende en rechtsprekende macht.
6. Zijn mannen en vrouwen cultureel, sociaal en economisch volstrekt gelijkwaardig. En de seksuele geaardheid doet in het politieke domein niet ter zake.
7. Staat individuele verantwoordelijkheid van de mens centraal.
8. Dient de samenleving te bestaan uit samenlevende en samenwerkende individuen.
9. Wordt de Universele Verklaring van de rechten van de Mens gerespecteerd en nageleefd zonder eigengereide interpretaties op basis van zogenaamde eigen culturen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Forza!&oldid=476324"