Verbeter WikiKids vandaag nog!
Van 1 t/m 28 februari vindt de SuperSchrijfwedstrijd plaats. Doe jij ook mee? Schrijf je hier in!

Flying Dutchman

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 28 nov 2022 om 15:06
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flying Dutchman
Sailing-flying dutchman-schema.svg
Boot informatie
Lengte 6,057 m
Lengte_waterlijn
Breedte 1,88 m
Diepgang (max) 1,20 m
Massa romp (min) 130 kg
Bemanning 2 personen
Materiaal_romp glasvezel of hout
Materiaal_rondhout
Sw 94
Rya pn 289
Status 1960-1992 Olympisch
Tuigage Bermuda-tuig
Zeiloppervlakte
Grootzeil 10,2 m²
Fok
Genua 8,4 m²
Spinnaker 20,5 m²
Gennaker
Organisatie
Architect Uus van Essen, Conrad Gülcher
Jaar 1951
Flying Dutchman insigna.png
Klasseteken Flying Dutchman
Website
https://www.sailfd.com/
Portaal Portaalicoon Binnen- en zeevaart


De Flying Dutchman (Vliegende Hollander) is een Nederlandse planerende zeilboot. Dat wil zeggen dat de boot bijna uit het water komt tijdens het zeilen. Ze noemen het ook wel over het water scheren. De boot is ontworpen door Uus Van Essen en Conrad Gülcher. Het is een snelle race-zeilboot van één en hetzelfde ontwerp en werd voor het eerst werd gebouwd in 1951. De boot was een Olympische zeilklasse van 1960 tot 1992. De boot is in het verleden gebouwd door Sunbeam Yachts , Alpa Yachts , Mader Bootswerft , MacKay Boats , Plastrend/Composite Technologies , Lanaverre , Lockley Newport Boats , Advance Sailboat Corp., Binks Yacht Contructions, Chantier Naval Costantini en Mobjack Manufacturing. Vanaf 1951 zijn er meer dan 10.000 van gebouwd. In 2022 was Mader Bootswerft opnieuw bezig met het verbeteren van het ontwerp.

Bouw

De Flying Dutchman is een race-zeilboot, in het begin nog gebouwd van hout. Veel moderne boten zijn gemaakt van glasvezel met een kunststof dek.

De boot heeft een zogeheten sloeptuigage, en een aan de achterspiegel (achterkant) opgehangen roer die je bestuurt door een helmstok. Voor de stabiliteit is er een intrekbaar midzwaard midden in de boot. Moderne boten kunnen plastic roeren en zwaarden hebben. Het heeft een rompgewicht van 130 kg.

De boot heeft de mogelijkheid om veel instellingen tijdens het zeilen te veranderen, waaronder de genua-val (lijn waaraan de genua, een voorzeil, wordt opgehezen). De bemanning kan een trapeze gebruiken. Dit is een tuigje waarmee de zeiler aan de mast hangt en buitenboord hangend de boot in evenwicht kan houden.

Om met de wind mee te zeilen kan het ontwerp worden uitgerust met een symmetrische spinnaker van 21,00 m 2 (226,0 sq ft ) en was het in feite het eerste ontwerp dat was uitgerust met een spinnakerboegparachute (op de afbeelding blauw gekleurd - wordt ook wel een ballonfok genoemd).

Het ontwerp heeft twee soorten metingen: een Portsmouth Yardstick D-PN van 82,6 en een RYA PN van 879. Een meting is een rekengetal als de FD tegen andere typen zeilboten zou zeilen.

Galerij

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Flying_Dutchman&oldid=750131"