Fluitje

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 14 mrt 2021 om 17:55
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fluitje als bierglas

Fluitjes heb je in allerlei soorten en maten. Natuurlijk is fluitje het verkleinwoord van fluit. Een fluitje kan een smal bierglas zijn, of een klein blaasinstrument zonder of met een balletje erin zoals bij een scheidsrechterfluit.

Bierglas

Als smal bierglas is het uitgevonden in Limburg. Daar wordt het ook piepke (Limburgs), buisje of pijpje (Nederlands) genoemd. Eigenlijk komt de naam fluitje van het Franse champagneglas flute. Eventueel kun je ze als flessenklokkenspel gebruiken, maar de wand van het glas is wel dun. Mogelijk is het fluitje vanwege de dunne wand bij een glasharp te gebruiken.

Blaasinstrument

Scheidrechterfluit

De werking is meestal te vergelijken met het mondstuk van een blokfluit. Ze geven meestal maar één toon, maar door het uitblaas gat gedeeltelijk af te dekken kun je de toon veranderen. Vroeger maakte men ze ook zelf, bijvoorbeeld uit takken van de Vlierstruik, de Wilg of Es. Omdat ze eigenlijk niets kosten, noemden ze het "een fluitje van een cent". De takken van de Vlier zijn namelijk hol van binnen of hebben een zachte vulling die je eruit kunt halen. Deze fluiten lijken veel op bamboefluiten. Je kunt er zelfs schuiffluiten van maken. Neem je alleen de bast van een wilgentakje, dan krijg je ongeveer het riet van een Hobo (zie voorbeeldfilmpje).

Fluitjes kom je ook als kinderspeelgoed tegen. Meestal zijn ze dan van plastic en in allerlei kleuren verkrijgbaar. Ze zijn er als feesttoeter (waarbij een lip in de fluit voor het geluid zorgt), als rolfluit of zelfs als fluit van of met snoepgoed. Verder kom je buisvormige fluitjes van metaal of plastic tegen die bijvoorbeeld als reddingfluit aan een zwemvest zitten, de hondenfluit (die een hele hoge voor de mens niet hoorbare toon geven) of de signaalfluit bij de marine, zeeverkenners of andere Scouting groepen.

De scheidsrechterfluit, conducteursfluit of politiefluit heeft een balletje in de ruimte achter het mondstuk zitten van kurk of kunststof dat gaat rondwarrelen in de luchtstroom die je erin blaast. Hierdoor wordt het geluid schril en klinkt feller.

Soms wordt de scheidsrechterfluit ook wel gebruikt door de tamboer-maitre of bandleider van een drumband of slagwerkgroep om signalen te geven. Ook kom je 'm tegen in de Latin marsmuziek en Braziliaanse zomercarnaval optocht.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Fluitje&oldid=658597"