Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
Het Franse elftal na het winnen van de finale

De finale van het wereldkampioenschap voetbal 2018 werd op 15 juli 2018 gespeeld om 18:00 uur Russische tijd (UTC+3), in Nederlandse en Belgische tijd was dat om 17:00 uur. De wedstrijd tussen Frankrijk en Kroatië werd in het Olympisch Stadion Loezjniki in Moskou gespeeld. Door met 4-2 van Kroatië te winnen sleepte Frankrijk de titel binnen en nam het deze over van Duitsland, dat in 2014 de finale na verlenging met 1-0 won van Argentinië.

Frankrijk haalde de finale door in de halve finale met 1-0 van België te winnen en Kroatië versloeg Engeland in de halve finale na verlenging met 2-1. De finale werd door de Argentijnse scheidsrechter Néstor Pitana gefloten. Vooraf aan de finale vond de slotceremonie van het WK 2018 plaats.

FIFA-wereldranglijst

Bij de recentste meting van de FIFA-wereldranglijst stond Frankrijk op de zevende plaats. Op de eerste ranglijst, van december 1992, stonden ze op plaats 19. Vervolgens steeg het in 1993 naar de vijftiende plaats en zakte het in 1994 weer terug naar plaats 19. In 1996 stonden ze op de derde plaats en in 1997 zakten ze weer terug naar plaats 6, om in 1998 zelfs als tweede te eindigen. Tot 2004 hoorde Frankrijk standaard bij de top 3 van de ranglijst, met in 2001 zelfs de eerste plaats na de kampioenschappen op het WK 1998 en het EK 2000. Na een paar slechtere jaren, met in 2008 de elfde plaats, presteerde Frankrijk wisselend op de ranglijst. In 2009 steeg het nog naar plaats 7 maar in 2010 maakte het een flinke val naar plaats 18, waarvan ze zich in 2011 nog herstelden met plaats 15. De jaren hierna daalden de Fransen nog verder, met in 2012 de 17e en in 2013 de 20e plaats. In 2014 steeg het weer flink naar de 7e plaats, maar na de slechte prestaties op het WK 2014 bereikte het in 2015 een absoluut dieptepunt met de 25e plaats. Na het EK in eigen land in 2016 steeg het weer (flink) naar plaats 7, om in 2017 weer iets te zakken naar de 9e plaats.

Frankrijk op het WK 2018

Groepsfase

Frankrijk werd op het Wereldkampioenschap voetbal 2018 ingedeeld in groep C bij de groepsfase. De eerste wedstrijd hiervan speelden ze tegen Australië. Bij het rustsignaal stond het 0-0, maar na het begin van de tweede helft kreeg Frankrijk een strafschop toegewezen vanwege een overtreding op Griezmann, welke werd benut door hemzelf. Een paar minuten later kreeg Australië ook een strafschop toegewezen nadat Umtiti hands had gemaakt en maakte Jedinak de 1-1. Na een schot van Pogba, welke in eigen doel werd geschoten door Behich, wist Frankrijk de wedstrijd met 2-1 te winnen. In de tweede groepswedstrijd speelde het tegen Peru, waarin Mbappé het enige doelpunt van de wedstrijd maakte en de Fransen met nog één wedstrijd te spelen hiermee zeker waren van deelname aan de achtste finales. In de derde, en laatste, groepswedstrijd speelde Frankrijk tegen Denemarken om de eerste plaats in groep C en eindige de wedstrijd in een 0-0 gelijkspel, wat voor Frankrijk genoeg was om groepswinnaar te worden.

Knock-outfase

In de achtste finale speelde Frankrijk tegen Argentinië. Net als in de eerste groepswedstrijd werd de 1-0 gemaakt door Antoine Griezmann, die een penalty binnenschoot vanwege Rojo die Mbappé naar de grond trok in het strafschopgebied. Bij het rustsignaal stond het 1-1 door een doelpunt van Di María, vlak voor rust. Aan het begin van de tweede helft kwam Frankrijk nog op een 1-2 achterstand door een doelpunt van Mercado, maar rechtsachter Pavard bracht de stand al weer snel terug op 2-2 met een afstandsschot. Hierna kwam Frankrijk op een ruime 4-2 voorsprong doordat Mbappé binnen 5 minuten 2 keer wist te scoren. Agüero scoorde in de blessuretijd voor Argentinië nog de 4-3, maar het was niet genoeg voor de Argentijnen en met deze eindstand waren ze uitgeschakeld, waarna Frankrijk het in de kwartfinale tegen Uruguay mocht opnemen. Varane kopte Frankrijk in de eerste helft op voorsprong en in de 61e minuut scoorde Griezmann zijn derde doelpunt van het toernooi met behulp van de Uruguayaanse doelman Muslera, waarna Uruguay met 0-2 werd verslagen. In de halve finale wachtte België en scoorde verdediger Umtiti in de 51e minuut het enige doelpunt, waarna Frankrijk zich plaatste voor de finale tegen Kroatië.

Kroatië

In de recentste editie (2017) van de FIFA-wereldranglijst stond Kroatië op plaats 20, dat waren 13 plaatsen lager dan Frankrijk (7e).

Groepsfase

Kroatië werd voor de groepsfase ingedeeld in groep D en speelde in de eerste wedstrijd hiervan tegen Nigeria. In de 32e minuut kwamen de Kroaten op voorsprong door een eigen doelpunt van Etebo en in de 71e minuut scoorde Modrić vanuit een strafschop de 2-0. De tweede groepswedstrijd speelde Kroatië tegen Argentinië, waarbij het met een 0-0 tussenstand de rust in ging. In de tweede helft scoorde Kroatië driemaal; Rebić scoorde de 1-0 na een blunder van doelman Caballero, in de 80e minuut verdubbelde Modrić de score met 2-0 en tenslotte maakte Rakitić in de blessuretijd nog de 3-0. Na twee wedstrijden te hebben gewonnen waren de Kroaten al zeker van deelname aan de achtste finales. De laatste groepswedstrijd werd tegen IJsland gespeeld en ook hier stond het 0-0 bij het rustsignaal. Vlak na de rust scoorde Badelj de 0-1 voor Kroatië en diep in de blessuretijd kreeg IJsland nog een strafschop toegewezen, welke benut werd door Gylfi Sigurðsson. In de laatste minuut van de blessuretijd scoorde Perišić de winnende 1-2 en werd Kroatië groepswinnaar, met alle wedstrijden in de groepsfase gewonnen te hebben.

In de achtste finale traden de Kroaten aan tegen Denemarken en stond de 1-1 al vroeg op het scorebord, door doelpunten van Mathias Jørgensen (Denemarken, in de 1e minuut en Mandžukić (Kroatië, in de 4e minuut), waarbij het na 90 minuten te hebben gespeeld nog steeds de stand was. In de verlenging kwamen beide ploegen niet tot scoren. In de 116de minuut kreeg Kroatië nog een strafschop toegewezen en had Modrić de kans om zijn land naar de kwartfinale te schieten, maar Schmeichel wist de strafschop te keren. Hierna volgde de strafschoppenserie om de winnaar te bepalen en schoten Modrić, Kramarić en Ivan Rakitić hierin raak. Milan Badelj en Pivarić mistten als enige, maar Denemarken mistte drie keer met Eriksen, Schöne en Nicolai Jørgensen, waarop Kroatië zich plaatste voor de kwartfinale. Hierin namen de Kroaten het op tegen gastland Rusland. Na een half uur kwamen de Kroaten op achterstand door een doelpunt van Tsjerysjev, maar na 10 minuten stond het alweer 1-1 gelijk door Kramarić. In de tweede helft kwamen beide landen niet tot scoren en werd er verlengd. In de verlenging kopte Vida zijn land vanuit een hoekschop op voorsprong, deels omdat de Russische doelman Akinfeev door zijn verdedigers werd belemmerd met het zicht. Vijf minuten later stond het weer 2-2 door Fernandes, waarna er met strafschoppen moest worden bepaald wie er door ging naar de halve finale. In de strafschoppenserie mistte Fernandes en Smolov, tegenover Kovačić die als enigste mistte voor Kroatië. Hierop mochten de Kroaten door naar de halve finale en speelde het tegen Engeland, die na 5 minuten al op 1-0 voorsprong kwamen door een doelpunt van Trippier. Later in de wedstrijd maakte Ivan Perišić de 1-1, waarmee er voor Kroatië voor de derde keer op rij een verlenging moest worden gespeeld. Daarin wist Mandžukić de 2-1 te scoren voor Kroatië op aangeven van Perišić. Hierop plaatste Kroatië zich voor het eerst op een WK voor de finale, waarin het tegen Frankrijk mocht aantreden.

Interlands

Zie Lijst van voetbalinterlands Frankrijk - Kroatië voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Frankrijk en Kroatië troffen elkaar al 5 keer eerder. Van die vijf keer wist Frankrijk 3 keer te winnen, 2 keer eindigde het in een gelijkspel en Kroatië wist geen enkele keer te winnen. In totaal scoorde Frankrijk 9 keer en Kroatië 3 keer. Er waren drie wedstrijden vriendschappelijk, één wedstrijd werd op het EK 2004 gespeeld en één wedstrijd werd op het WK 1998 gespeeld. De wedstrijd op het WK van 1998 was de eerste keer dat de twee landen elkaar troffen in een wedstrijd, tijdens het toernooi was Frankrijk overigens het gastland. Tijdens deze wedstrijd, welke op 8 juli 1998 in het Stade de France in Saint-Denis werd gespeeld, stond plaatsing voor de finale op het spel. Bij het rustsignaal stond het 0-0, in de tweede helft werd het 1-1 door doelpunten van Šuker en Thuram. Later in de wedstrijd scoorde Thuram de winnende 2-1 voor Frankrijk en plaatste het land zich voor de finale, die ze uiteindelijk ook wonnen. De meest recente wedstrijd tussen Frankrijk en Kroatië in Saint-Denis was een vriendschappelijke wedstrijd en werd op 29 maart 2011 gespeeld, hierin wisten beide landen niet te scoren (0-0).

Scheidsrechter

De finale werd gefloten door de Argentijnse Néstor Pitana, met landgenoten Hernán Maidana en Juan Pablo Belatti als zijn assistenten. De Nederlandse Björn Kuipers was vierde official en de Italiaanse Massimiliano Irrati was videoscheidsrechter. Scheidsrechter Pitana is aangesloten bij de bonden CONMEBOL (Zuid-Amerika) en de FIFA (Europa) en floot al 24 eerdere interlands. Ook had hij al twee wedstrijden gefloten waar Frankrijk aan meedeed. De eerste wedstrijd was de kwartfinale van het WK 2014 (gespeeld in Rio de Janeiro), die uiteindelijk met 0-1 werd gewonnen door de latere wereldkampioen Duitsland. In deze wedstrijd gaf Pitana twee gele kaarten. De tweede wedstrijd die Pitana floot was wederom een kwartfinale, ditmaal op het WK 2018. Frankrijk speelde hierin tegen Uruguay in Nizjni Novgorod en won de wedstrijd met 0-2. Ditmaal deelde Pitana vier kaarten uit.

Van Kroatië floot Pitana één wedstrijd, tevens ook op het WK 2018, in de achtste finale speelde Kroatië tegen Denemarken. In de reguliere speeltijd werd het 1-1, na verlenging veranderde de stand niet waarop er penalty's moesten worden genomen door beide landen om de winnaar te bepalen. Hierin wist Kroatië te winnen en plaatste het land zich voor de volgende ronde. In deze wedstrijd deelde Pitana maar één gele kaart uit.

Naast deze wedstrijden floot Pitana ook nog de openingswedstrijd tussen Rusland en Uruguay (5-0) en de wedstrijd tussen Mexico en Zweden (3-0). Op het hele toernooi gaf Pitana in totaal 12 gele kaarten, hij deelde nooit rood uit.

Wedstrijdverloop

Eerste helft

Voordat de finale begon werd het toernooi afgesloten met de sluitingsceremonie. Aan het begin van de finale verschenen de verwachte spelers op het veld, ook Umtiti waar in eerste instantie nog zorgen over waren omdat hij behandeld moest worden door de medische staf. Uiteindelijk speelde hij wel gewoon mee. In de eerste paar minuten van de wedstrijd waren de Kroaten de betere partij. In de 7e minuut kreeg Kroatië een hoekschop door Mbappé nadat hij een aardige pass van Rakitić op Strinić wist te onderscheppen. Even later stopte Pavard nog een schot van Brozović. In de 18e minuut kwam Frankrijk op een 1-0 voorsprong door een vrije trap van Griezmann. De bal werd voordat hij in het doel belandde op het laatste moment echter aangeraakt door Mandžukić, waardoor het een eigen doelpunt was en tevens ook het allereerste eigen doelpunt ooit in een WK-finale. In de 21e minuut kreeg Kroatië ook een vrije trap toegewezen, waarna Vida de bal richting het doel kopte maar hem net niet goed genoeg raakte om het doelpunt te kunnen maken. De eerste gele kaart van de wedstrijd werd aan Kante gegeven nadat hij Rakitić, die 3 minuten eerder nog een kans mistte, onderuit had gehaald. In de 28e minuut schoot Perišić de gelijkmaker binnen: 1-1. In de 34e minuut mocht Frankrijk een hoekschop nemen, waarna Matuidi de bal tegen de arm van Perišić kopte. Scheidsrechter Pitana twijfelde lang, maar op advies van de videoscheidsrechter besloot hij om de beelden terug te kijken. Hierop besliste hij dat Frankrijk een strafschop mocht nemen, welke werd benut door Griezmann en de Fransen weer op voorsprong kwamen. Hoewel Frankrijk in de eerste helft maar één keer op het Kroatische doel geschoten gingen ze met een 2-1 voorsprong de rust in. Kroatië had in de eerste helft vier keer balcontact gehad in het Franse strafschopgebied.

Tweede helft

Vlak na de rust kreeg Griezmann een grote kans op de 3-1, maar schoot hij niet hard genoeg. Een minuut later deed Rebić wat terug op aangeven van Rakitić, maar de bal ging via doelman Lloris over het doel. In de 52e minuut kreeg Mbappé een kans om te scoren, maar hij benutte die niet. In diezelfde minuut renden er een paar mensen het veld op en werd het spel even stilgelegd. Nadat de wedstrijd weer werd hervat wisselde Frankrijk Kante voor N'Zonzi. In de 59e minuut kwam Frankrijk op een 3-1 voorsprong door Pogba, die de bal in eerste instantie naar Mbappé schoot maar deze later van hem terugkreeg. 6 minuten later schoot Mbappé alsnog de bal in het doel en was de wedstrijd beslist: 4-1. Kroatië wist even later toch nog een doelpunt te maken door een blunder van doelman Lloris, waarvan Mandžukić wist te profiteren en de stand terugbracht tot 4-2. Hiermee werd hij de tweede speler ooit die een eigen doelpunt én een doelpunt in het goede doel wist te scoren op een eindronde van het WK. Hierop volgde een wissel vaan beide landen; Kramarić voor Rebić (Kroatië) en Tolisso voor Matuidi (Frankrijk). In de 78e minuut kreeg Rakitić een kans, maar schoot hij enkele centimeters naast het doel. Hierna werd Giroud gewisseld voor Fekir en wisselde Kroatië Strinić hierop voor Pjaca. Subašić bracht nog een knappe redding op een schot van Fekir, waarna Rakitić opnieuw over het Franse doel heen schoot. Vlak voor het einde van de wedstrijd had Pogba nog een kans om de 5-2 te maken, maar hij mistte. Hierop volgde het eindsignaal en werd Frankrijk met een 4-2 eindstand wereldkampioen, Kroatië werd tweede.

Wedstrijdgegevens

15 juli 2018
«onderlinge duels»
18:00 (UTC−3)
Frankrijk Vlag van Frankrijk 4 – 2 Vlag van Kroatië Kroatië Stadion: Olympisch Stadion Loezjniki, Moskou

FRA-CRO 2018-07-15.svg

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Finale_wereldkampioenschap_voetbal_2018&oldid=521503"