Help mee! Maak een account of meld je aan.
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg
Stem nu op: PQ-17 en Victoria van het Verenigd Koninkrijk

Festung Hohensalzburg: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Zie ook)
(Kleine verbeteringen)
Regel 1: Regel 1:
 
[[Bestand:hohen.jpg|thumb|300px|Festung Hohensalzburg, gezien vanuit het oude centrum]]
 
[[Bestand:hohen.jpg|thumb|300px|Festung Hohensalzburg, gezien vanuit het oude centrum]]
'''Festung Hohensalzburg''' (letterlijk: Fort boven Salzburg) is een oude stenen [[burcht]] in de stad [[Salzburg]] boven op de [[Festungsberg]], in ([[Oostenrijk]]). Je kunt er rondlopen en [[Duitsland|Duits]] eten.
+
'''Festung Hohensalzburg''' (letterlijk: Fort boven Salzburg) is een oude stenen [[burcht]] in de stad [[Salzburg]] boven op de [[Festungsberg]], in ([[Oostenrijk]]). Je kunt er rondlopen en [[Duitsland|Duits]] eten. Het is gebouwd in opdracht van de prins-aartsbisschoppen van Salzburg. Het is met een lengte van 250 [[meter]] en een breedte van 150 [[meter]] een van de grootste middeleeuwse [[kasteel|kastelen]] van Europa. Met de bouw werd begonnen in 1077.
Het is gebouwd in opdracht van de prins-aartbisschoppen van Salzburg. Het is met een lengte van 250 [[meter]] en een breedte van 150 [[meter]] een van de grootste middeleeuwse [[kasteel|kastelen]] van Europa.  
 
Met de bouw is begonnen in 1077.
 
Het werd slechts één keer belegerd (in 1525/26) tijdens de Duitse Boerenoorlog en is in goede staat bewaard gebleven. Op dit moment kun je tegen betaling het fort in. Er zijn verschillende dingen te doen en je hebt een mooi uitzicht over heel Salzburg. Omdat het op een berg is gebouwd is de grond soms erg steil. Ook is er in 1592 een kabelbaan gebouwd die waarschijnlijk de oudste ter wereld is en misschien zelfs wel de oudste spoorbaan ter wereld. Toen tijdens de [[Zoutoorlog (1611)]] Wolfgang Dietrich van Raitenau werd afgezet stierf hij in de gevangenis van Festung Hohensalzburg. Toen de Fransen Salzburg zonder verzet innamen en de laatste prins-aartsbisschop naar Wenen vluchtte was het afgelopen met de loopbaan van kasteel voor Hohensalzburg.
 
  
In de late 19e eeuw werd het kasteel gerenoveerd en werd het een toeristische attractie. Ook werd toen de kabelbaan voor publiek geopend. Inde vroege 20e eeuw werd het kasteel gebruikt als een gevangenis.  
+
De burcht werd slechts één keer belegerd (in 1525/26) tijdens de Duitse Boerenoorlog en is in goede staat bewaard gebleven. Op dit moment kun je tegen betaling het fort in. Er zijn verschillende dingen te doen en je hebt een mooi uitzicht over heel Salzburg. Omdat de burcht op een berg is gebouwd, is de grond soms erg steil. Ook is er in 1592 een kabelbaan gebouwd die waarschijnlijk de oudste ter wereld is en misschien zelfs wel de oudste spoorbaan ter wereld. Toen tijdens de [[Zoutoorlog (1611)]] Wolfgang Dietrich van Raitenau werd afgezet stierf hij in de gevangenis van Festung Hohensalzburg. Toen de Fransen Salzburg zonder verzet innamen en de laatste prins-aartsbisschop naar Wenen vluchtte was het afgelopen met de loopbaan van kasteel voor Hohensalzburg.
 +
 
 +
In de late 19e eeuw werd het kasteel gerenoveerd en werd het een toeristische attractie. Ook werd toen de kabelbaan voor publiek geopend. In de vroege 20e eeuw werd het kasteel gebruikt als een gevangenis.  
  
 
==Interieur==
 
==Interieur==

Versie van 8 nov 2016 om 12:45

Festung Hohensalzburg, gezien vanuit het oude centrum

Festung Hohensalzburg (letterlijk: Fort boven Salzburg) is een oude stenen burcht in de stad Salzburg boven op de Festungsberg, in (Oostenrijk). Je kunt er rondlopen en Duits eten. Het is gebouwd in opdracht van de prins-aartsbisschoppen van Salzburg. Het is met een lengte van 250 meter en een breedte van 150 meter een van de grootste middeleeuwse kastelen van Europa. Met de bouw werd begonnen in 1077.

De burcht werd slechts één keer belegerd (in 1525/26) tijdens de Duitse Boerenoorlog en is in goede staat bewaard gebleven. Op dit moment kun je tegen betaling het fort in. Er zijn verschillende dingen te doen en je hebt een mooi uitzicht over heel Salzburg. Omdat de burcht op een berg is gebouwd, is de grond soms erg steil. Ook is er in 1592 een kabelbaan gebouwd die waarschijnlijk de oudste ter wereld is en misschien zelfs wel de oudste spoorbaan ter wereld. Toen tijdens de Zoutoorlog (1611) Wolfgang Dietrich van Raitenau werd afgezet stierf hij in de gevangenis van Festung Hohensalzburg. Toen de Fransen Salzburg zonder verzet innamen en de laatste prins-aartsbisschop naar Wenen vluchtte was het afgelopen met de loopbaan van kasteel voor Hohensalzburg.

In de late 19e eeuw werd het kasteel gerenoveerd en werd het een toeristische attractie. Ook werd toen de kabelbaan voor publiek geopend. In de vroege 20e eeuw werd het kasteel gebruikt als een gevangenis.

Interieur

Festung Hohensalzburg zit best wel ingewikkeld in elkaar met allemaal verschillende vleugels, verdiepingen en toren.

Kruittoren

Zo is er de Kruittoren (op z'n Duits: Krautturm) waar géén kruit werd opgeslagen maar een groot orgel stond en staat.

Kapel van aartsbisschop Leonhard van Keutschach

Ook is er de kapel gebouwd door prins-aartsbisschop Leonhard van Keutschach. Hiervoor moest een stuk van het dak verplaatst worden om die kapel te kunnen maken. Het plafond is versierd met schilderingen.

Gouden Zaal

In 1498 liet diezelfde Leonhard van Keutschach de Gouden Zaal bouwen. Dit was een soort feestzaal voor het kasteel en je kon zien dat het kasteel niet alleen ter bescherming van de prins-aartsbisschop maar ook voor feesten en als paleis diende.

Gouden Kamer

De Gouden Kamer is mooist ingerichte kamer van heel Hohensalzburg. De twee wanden zijn versierd met wijnranken en bladeren en dieren. Hij is kleiner dan de Gouden Zaal maar wel in dezelfde stijl ingericht.

Slaapkamer

Alle mensen moeten slapen. Dus ook de aartsbisschop. De slaapkamer is simpel ingericht in vergelijking met de Gouden Kamer maar nog steeds is duidelijk te zien dat de prins-aartsbisschoppen wel van luxe hielden. Vroeger lagen er tapijten en nog steeds zijn de muren versierd met kleine kunstwerken.

Locatie

Festung Hohensalzburg ligt op de 542 meter hoge Festungsberg die bij de Oostenrijkse stad Salzburg ligt. Het ligt vlakbij Duitsland.

Bereikbaarheid

Je kunt er naar toe klimmen/wandelen, maar je kunt er ook met een soort tram heen.

Galerij

Zie ook

Bronnen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Festung_Hohensalzburg&oldid=463745"