Europese Commissie

Uit Wikikids
Versie door AjejeBot (overleg | bijdragen) op 9 okt 2021 om 15:25 (replaced: |thumb| → |miniatuur| (3))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het gebouw van de Europese Commissie in Brussel.

De Europese Commissie is onderdeel van de Europese Unie. Het hoofdkantoor van de Europese Commissie zit in het Berlaymontgebouw in Brussel. De Europese Commissie zorgt onder meer voor nieuwe wetten, zorgt dat de Europese Unie genoeg geld heeft en vertegenwoordigd de Europese Unie in andere landen buiten de EU. De huidige Europese Commissie heet Commissie-Von der Leyen en de voorzitter is de Duitse Ursula von der Leyen.

De Europese Commissie bestaat sinds 1958. In 1950 was er al een idee voor de Europese Commissie en hiermee is het bedacht door de Fransman Robert Schuman.

De commissie

De Europese Commissie kunt je eigenlijk ook wel de regering van de Europese Unie noemen. Na de verkiezingen voor het Europees Parlement, wordt er ook een nieuwe Europese Commissie (of gewoon commissie) gekozen. De Europese Raad kiest een kandidaat, die voorzitter wordt van de Europese Commissie. Het Europees Parlement moet dan deze kandidaat goedkeuren, voordat hij/zij ook echt voorzitter mag worden. Als de kandidaat niet wordt goedgekeurd, moet er binnen een maand een nieuwe kandidaat zijn. De Europese Commissie bestaat uit 28 leden, omdat er ook 28 Europese lidstaten zijn. Elke lidstaat levert ook één lid uit eigen land. Als de landen hun lid hebben geleverd krijgen zij allemaal functie. De leden worden ook wel eurocommissarissen genoemd, je kan het vergelijken met een soort van minister. Elk lid krijgt een functie, behalve de voorzitter. Een eurocommissaris mag altijd zelf ontslag nemen. Hierna wordt er een nieuwe gezocht. Ook als een eurocommissaris overlijd of een ernstig ongeluk krijgt waar hij/zij niet meer kan werken, wordt er een nieuwe gezocht. Soms moet ook weleens de hele commissie aftreden, dit wordt besloten door het Europees Parlement. Elk woensdag vergaderd de commissie in Brussel. Als het Europees Parlement in Straatsburg vergaderd, dan vergaderd de commissie daar ook.

Taken

In het Karel de Grote-gebouw heeft de commissie ook onderdelen zitten.

De Europese Commissie heeft verschillende taken. Vier van deze taken zijn het belangrijkste. Ten eerste doet de Europese Commissie voorstellen voor nieuwe wetten. Deze moeten door de Raad van de Europese Unie en het Europees Parlement goedgekeurd worden. Ten tweede controleren zij het Gemeenschapsrecht, dit is een recht wat belangrijk is voor iedere inwoner van de Europese Unie. Als derde zorgen zij ook voor een bepaald beleid, in dit beleid staat het gene wat de commissie wil doen. Als laatste is de Europese Commissie belangrijk voor het geven van informatie aan overheden en de media, vertegenwoordigd de Europese Unie in het buitenland en zorgt ook voor handel met het buitenland.

Daarnaast heeft de Europese Commissie nog meer taken. Dit is eigenlijk weer terug te vinden in de vier hoofdtaken van hierboven. De taken hebben vaak te maken met:

  • douane, deze vindt op de plaatsen waar de Europese Unie grenst aan een land wat daar niet bij hoort.
  • vervoer door de Europese Unie en naar het buitenland. Zo zorgt de Europese Unie voor de verbetering van wegen, spoorwegen, luchthavens, rivieren, havens, ect. Eigenlijk als waarmee een mens zich kan vervoeren.
  • industrie, hiermee wordt het vormen van een industrie bedoeld die niet schadelijk is voor het milieu. Toch moet het wel zorgen voor een verbetering in de economie van bepaalde gebieden.
  • sociaal beleid, het contact tussen mensen, bedrijven en andere landen.
  • landbouw, het zorgen voor genoeg voedsel in de Europese Unie. Ook wordt er gezorgd dat er niet te veel mest en bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. De veeteelt en de visserij vallen hier ook onder.
  • milieu, het zorgen dat het milieu niet beschadigd wordt. Zo is de Natura 2000 hiervoor in gesteld.
  • energie, het duurzaam opwekken van energie. Dus minder het gebruik van steenkool, aardgas en aardolie en meer gebruik van bijvoorbeeld wind- en zonne-energie.
  • regionale ontwikkeling, ervoor zorgen dat de verschillen tussen verschillende gebieden kleiner worden.
  • handelsbetrekkingen, zorgen dat er handel in de Europese Unie en met andere landen is.
  • ontwikkelingssamenwerking, helpen bij de ontwikkeling van landen en gebieden.

Deze punten hierboven zijn de punten waarmee de Europese Commissie zich vaak mee bezig houdt. Deze manieren komen bij elke nieuwe commissie weer terug. Alleen verschilt de manier waarop de problemen worden opgelost steeds. De oplossing van deze problemen gaat via wetten, verdragen en subsidies.

De Europese Commissie houdt ook de Europese Rekenkamer in de gaten.

Voorgaande commissies en voorzitters

Het Standbeeld van Europa werd aan de Europese Commissie aangeboden in 2003.

Hieronder zie je een overzichtje van de commissies en de voorzitters van de Europese Commissie. De commissies zijn zo weergegeven dat de voorzitter van de commissie achter de commissie zelf staat. Hierdoor komen sommige voorzitters meerdere malen voor.


Zie Ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Europese_Commissie&oldid=687578"