Help mee! Maak een account of meld je aan.
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Europees Parlement

Uit Wikikids
Versie door Wolfidolfi (overleg | bijdragen) op 18 sep 2019 om 14:42 (een link naar een andere pagina op wikikids verbeterd)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het logo van het Europees Parlement.

Het Europees Parlement vormt samen met de Europese Commissie en de Raad van de Europese Unie het parlement van de Europese Unie. Het Europees Parlement vertegenwoordigt het volk en word ook door de inwoners van de Europese Unie gekozen. Het Europees Parlement bestaat uit maar liefst 751 leden, ter vergelijking heeft de Nederlandse Tweede Kamer en de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers elk 150 leden. De leden van het Europees Parlement worden om de vijf jaar gekozen. De Italiaan David Sassoli is de huidige voorzitter van het Europees Parlement.

Het Europees Parlement vergadert niet in één, maar in twee gebouwen. Er wordt vergaderd in de Leopoldruimte in Brussel en in het Louise Weiss-gebouw in het Franse Straatsburg. Daarnaast zit het Secretariaat (kortweg administratie) in Luxemburg-Stad.

Geschiedenis

Het Europees Parlement in Straatsburg.

Het Europees Parlement is in 1957 opgericht na het Verdrag van Rome. Het Europees Parlement heette toen de Vergadering. Eerste zouden de leden worden gekozen door de parlementen van de lidstaten, maar sinds 1979 zijn er rechtstreekse verkiezingen. Dit wil zeggen dat de inwoners van de Europese Unie sindsdien via een verkiezing kunnen stemmen. Het Europees Parlement had toen niet zoveel invloed. Door de drie verdragen (Maastricht, Amsterdam, Lissabon) kreeg het Europees Parlement meer taken en dus meer invloed.

Taken

Het Europees Parlement in Brussel.

Het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie maken samen wetten voor de Europese Unie. Het Europees Parlement kan de Europese wetten aannemen, afwijzen, wijzigen of ongedaan maken. De wetten van landen kan het Europees Parlement niet wijzigen, aannemen, ongedaan maken en/of afwijzen. Het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie beslissen ook over de begroting (de verwachte inkomsten en uitgaven van een bepaalde tijd). In de Europese Unie zijn er twee begrotingen. Als eerste is er de zesjarige Europese begroting, deze begroting is gemaakt voor de komende 6 jaar, en ten tweede is er de jaarlijkse begroting, die is er voor het komende jaar. Ook moet het Europees Parlement alle leden van de Europese Commissie (dagelijkse bestuur) goedkeuren, anders mogen ze niet aan de slag. Het Europees Parlement mag niet één of meerdere kandidaten afwijzen, maar gelijk de hele commissie.

Samenstelling

De dossiers van het Europees Parlement reizen vaak tussen Straatsburg en Brussel heen en weer.

Een lid van het Europees Parlement noem je een Europarlementariër of Europees Parlementslid. Een lid van het Europees Parlement zit voor vijf jaar in het parlement. In het Europees Parlement geldt: Hoe meer inwoners en hoe groter het land, hoe meer leden er namens dat land in het Europees Parlement zitten. Zo heeft Duitsland meer leden in het Europees Parlement zitten dan dat Malta er heeft.

In het Europees Parlement zitten er in totaal 751 zetels. De laatste verkiezing hiervan was in 2014 en dit zijn de uitslagen. Duitsland heeft 96 zetels, Frankrijk heeft er 74, Italië en het Verenigd Koninkrijk hebben er allebei 73, Spanje heeft er 54, Polen heeft er 51, Roemenië heeft er 32, Nederland heeft er 26, België, Tsjechië, Griekenland, Hongarije en Portugal hebben er allemaal 21, Zweden heeft er 20, Oostenrijk heeft er 18, Bulgarije heeft er 17, Finland heeft er 13, Denemarken heeft er 13, Slowakije heeft er 13, Kroatië, Ierland en Litouwen hebben er allemaal 11, Letland en Slovenië hebben er allebei 8, Cyprus, Estland, Luxemburg en Malta hebben er allemaal 6.

Zo is het Europees Parlement verdeeld in landen, maar toch is het Europees Parlement ook verdeeld in politieke fracties. Dit zijn politieke partijen uit de verschillende lidstaten van de EU met grotendeels dezelfde standpunten, die samenwerken. De huidige fracties zijn:

Fractie Fractievoorzitter Zetels Nederlandse
partijen
Vlaamse
partijen
Noemenswaardige
partijen
Europese Volkspartij (EV) Manfred Weber
(Duitsland)
182 CDA
ChristenUnie
50PLUS
CD&V Duitsland CDU
Frankrijk Les Républicains
Griekenland Nea Dimokratia
Oostenrijk Oostenrijkse Volkspartij
Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten (S&D) Iratxe García
(Spanje)
153 PvdA sp.a Duitsland SPD
Italië Democratische Partij
Spanje Partido Socialista Obrero Español
Groot-Brittannië Labour Party
Renew Europe Dacian Cioloș
(Roemenië)
108 VVD
D66
Open VLD Tsjechië ANO 2014
Frankrijk En marche !
Slowakije Progressief Slowakije
Groot-Brittannië Liberal Democrats
De Groenen/Europese Vrije Alliantie Philippe Lamberts en Ska Keller
(België & Duitsland)
74 GroenLinks Groen Duitsland Bündnis 90/Die Grünen
Frankrijk Europe Écologie-Les Verts
Spanje Junts per Catalunya
Groot-Brittannië Scottish National Party
Identiteit en Democratie Marco Zanni
(Italië)
73 Op dit moment geen Vlaams Belang Denemarken Deense Volkspartij
Duitsland Alternative für Deutschland
Frankrijk Rassemblement National
Italië Lega Nord
Oostenrijk Vrijheidspartij van Oostenrijk
Europese Conservatieven en Hervormers (ECH) Raffaele Fitto en Ryszard Legutko
(Italië & Polen)
62 FvD
SGP
N-VA Polen Recht en Rechtvaardigheid
Spanje Vox
Groot-Brittannië Conservative Party
Europees Unitair Links/Noords Groen Links Gabriele Zimmer (Duitsland) 41 PvdD Op dit moment geen Griekenland SYRIZA
Ierland Sinn Féin
Niet-gebonden fractieleden Geen 57 Op dit moment geen Op dit moment geen Italië Movimento 5 Stelle
Groot-Brittannië Brexit Party
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Europees_Parlement&oldid=576848"