Eriekanaal

Uit Wikikids
Versie door Mike1023 (overleg | bijdragen) op 16 dec 2021 om 23:44 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'right|300px|thumb|Een van de sluizen van het kanaal Het '''Eriekanaal''' (Engels: ''Erie Canal'') is een kanaal, dat dw...')
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een van de sluizen van het kanaal

Het Eriekanaal (Engels: Erie Canal) is een kanaal, dat dwars door de Amerikaanse staat New York stroomt. Het kanaal stroomt van het Eriemeer bij de stad Buffalo naar de rivier de Hudson bij Albany. Het Eriekanaal was belangrijk voor de handel tussen Canada en New York City. New York City ligt namelijk aan de Hudson en via het Eriekanaal kon men rechtstreeks naar Canada toe. Tegenwoordig spelen spoorwegen, wegen en vliegtuigen een grotere rol.

Het kanaal werd voor het eerst voorgesteld in de jaren 1780 en in 1821 begon men met de aanleg. Het kanaal werd geopend in 1825. Drijvende kracht achter de aanleg van het kanaal was de New Yorkse gouverneur DeWitt Clinton. Zijn tegenstanders vonden het kanaal een waardeloos idee en enorme geldverspilling. Hierdoor werd het kanaal Clinton's geul genoemd. Het Eriekanaal leverde echter veel geld op, aangezien de handel een stuk sneller ging dan voorheen. Voor de aanleg moest alles te paard vervoerd worden. Buffalo, Albany en New York City groeiden enorm door de aanleg van het kanaal. Het kanaal werd later twee keer verbreed.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Eriekanaal&oldid=697292"