Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 17 mei t/m 17 juni staat WikiKids in het teken van het wikiproject:Zeeën en Oceanen. Wil je ook meedoen? Klik dan hier!

Epke Zonderland

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Epke Zonderland.jpg

Epke Jan Zonderland is een Nederlandse turner, geboren in Lemmer op 16 april 1986. Hij is tot nog toe de enige Nederlandse gymnast die het lukte een gouden medaille te winnen op een individueel turnnummer op de Olympische Spelen. De Fries deed dat in 2012 in Londen op het onderdeel rek. Daarmee stak hij de Chinezen, die in de rekstokfinale vertegenwoordigd waren met de regerend Olympisch kampioen en de huidige wereldkampioen, de loef af. Het was een prestatie, die velen voor onmogelijk hadden gehouden. Turnlanden als China, Japan, Rusland zijn ook zó sterk! Die zijn haast onverslaanbaar.

Ook aan de Spelen van 2008 in Beijing nam Epke Zonderland al deel op rek. Daar hoorde hij ook al tot de kanshebbers op een medaille, en misschien voorzichtig tot de favorieten. Maar helaas ontglipte de rekstok aan zijn greep en belandde Epke op de mat. Hij werd zevende. Andere belangrijke resultaten waren goud aan de rekstok tijdens de Wereldbekerfinale in Madrid in 2008 en tijdens het Europees Kampioenschap in Berlijn in 2011. Zilver op dit onderdeel behaalde hij tijdens de Wereldkampioenschappen in Londen (2009) en Rotterdam (2010).

Epke Zonderland studeert medicijnen in Groningen en is twee maal (2009 en 2011) verkozen tot Sportman van het Jaar.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Epke_Zonderland&oldid=233533"