Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Flag of Ukraine.svg Zoek je informatie over Oekraïne? Neem dan een kijk op Portaal:Oekraïne! Flag of Ukraine.svg

Engelse Gemenebest

Uit Wikikids
Versie door Mike1023 (overleg | bijdragen) op 15 jul 2020 om 23:36 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Het '''Engelse Gemenebest''' was de naam voor de periode tussen 1649 en 1660 in de Britse geschiedenis. Onder het Engelse Gemenebest waren Engeland, Schotland, Wale...')
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Engelse Gemenebest was de naam voor de periode tussen 1649 en 1660 in de Britse geschiedenis. Onder het Engelse Gemenebest waren Engeland, Schotland, Wales en Ierland een republiek. De monarchie was gedurende deze periode afgeschaft, maar werd in 1660 weer hersteld. Het Engelse Gemenebest was het gevolg van de Engelse Burgeroorlog.

Het gemenebest ontstond nadat koning Karel I was onthoofd aan het einde van de Engelse Burgeroorlog. De koninklijke familie werd verbannen en de macht kwam te liggen bij het parlement. Het parlement gaf in 1653 de macht aan Oliver Cromwell. Cromwell kreeg de titel Lord Protector en kreeg de absolute macht over Engeland, Schotland en Ierland. Toen Cromwell in 1658 overleed werd de macht gegeven aan zijn zoon Richard Cromwell. Hij gaf de macht na acht maanden al weer aan het leger, die vervolgens de macht weer aan het parlement gaf.

Een meerderheid van het parlement stemde uiteindelijk met het herstel van de monarchie in 1660. Hierdoor werden de koninkrijken van Engeland, Schotland en Ierland weer hersteld. Koning Karel II werd vervolgens geïnstalleerd.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Engelse_Gemenebest&oldid=623960"