Engeland: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 54: Regel 54:
 
[[en:England]]
 
[[en:England]]
 
[[Categorie:Engeland| ]]
 
[[Categorie:Engeland| ]]
[[Categorie:Verenigd Koninkrijk]]
 

Versie van 20 mei 2019 15:28

Zie Engeland (doorverwijspagina) voor meer betekenissen.
Engeland
England

Flag of England.svgRoyal arms of England.svg England in the UK and Europe.svg

Hoofdstad Londen
Aantal inwoners 56.286.961 (2019)
Oppervlakte 130.395 km²
Officiële taal Engels (English)
Munteenheid Pond sterling
Regeringsvorm Constitutionele monarchie
Volkslied God Save the King
Nationale feestdag Sint-Jorisdag (13 april)
Portaal Portal.svg Verenigd Koninkrijk

Engeland is een voormalig Koninkrijk en een van vier gebieden die de soevereine staat het Verenigd Koninkrijk vormen. Engeland is van deze vier het grootst. Vroeger werd de term Engeland gebruikt om het gehele Verenigd Koninkrijk aan te duiden. Sinds 1930 is dat niet meer zo. Engeland omvat het zuiden van het eiland Groot-Brittannië.

De geschiedenis

Zie Geschiedenis van Engeland voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Bestuurlijke Indeling

Zie Regio's van Engeland voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Engeland heeft officieel 9 regio's:

  1. Greater London
  2. North East England
  3. North West England
  4. Yorkshire and the Humber
  5. West Midlands
  6. East Midlands
  7. East of England
  8. South West England
  9. South East England

De Cultuur

Birmingham, de op-één-na grootste stad van Engeland.

Engeland kent veel verschillende culturen! Als eerste natuurlijk de sportcultuur. Vele sporten zijn bedacht in Engeland en worden nu over de hele wereld gespeeld. Rugby, golf en cricket zijn bekende maar ook heel erg populaire sporten in Engeland. Toch zijn deze sporten niet zo groot als het voetbal.

Voor veel mensen is voetbal ‘‘a part of their life’’(een deel van hun leven dus). Clubs als Arsenal, Manchester United, Liverpool en Chelsea zijn erg bekend over de hele wereld en hebben dus ook veel fans. Naast sport is er ook nog de muziekcultuur van Engeland. De Britse pop en rock bands hebben erg veel te maken met de muziek wereldwijd. Er zijn ook veel meer Engelse nummers dan nummers in andere talen. Bijna drie vierde van de Nederlandse zangers zingt in het Engels. Bands als The Beatles, Pink Floyd maar ook The Smiths, Radiohead en Coldplay zijn erg bekend. Er is ook nog een theatercultuur. Deze bestaat in Engeland vooral uit Shakespeare.

Vroeger was Shakespeare iemand die vooral gedichten en toneelstukken schreef. Nog steeds worden op wereldniveau zijn beroemde stukken opgevoerd. Je kunt wel zeggen dat Shakespeare de grootste man in de geschiedenis is. Je kunt ook wel zeggen dat door hem Engeland heel toonaangevend in de theaterwereld is geworden! Een ander voorbeeld dat Engeland toonaangevend gemaakt heeft, is BBC.

BBC is een Engelse zender. Over de hele wereld is BBC bekend, en ook te zien. Zelfs muziek is te zien op BBC, want door het hele jaar door zijn er vele festivals te bezoeken. Op dit moment is Glastonbury Festival het grootste pop en rock festival in heel Groot-Brittannië. Elk jaar komen zo ongeveer 150.000 mensen op af.

Ook is er een hele gezellige cultuur zoals High Tea, dan komen een paar mensen bij iemand op bezoek en dan neemt iedereen iets mee (meestal staat de hele tafel vol!) en gaan dan bij elkaar zitten en gaan vervolgens praten over van alles en nog wat (meestal zijn ze aan het roddelen over de andere vrouwen of mannen)! En het woord verraad het ook wel een beetje want tijdens een High Tea drink je natuurlijk een kopje thee, want het woord Tea betekent thee.

In Engeland hebben ze nog steeds kostscholen, dat zijn scholen waar kinderen naar toe moeten en les krijgen. Ze slapen daar ook, dus dat is tijdelijk hun huis. In de vakanties mogen ze natuurlijk wel naar huis. Eigenlijk is de kostschool een soort universiteit maar dan voor jongere kinderen. De eerste kostscholen werden gebouwd rond 1830. Toen waren het nog aparte jongens en meisjeskostscholen.

Zelfs bij de krant is het anders dan bij ons. Want elke dag worden er maar liefst 11 kranten gedrukt, dat is dan nog niet het verschil, maar wist je ook dat de Engelsen gemiddeld 4 à 9 verschillende kranten lezen op een dag?

De bevolking

De bevolking in Engeland noemen we de Engelsen. De Engelsen zijn vernoemd naar de Angelen, een van de Germaanse stammen die na het vertrek van de Romeinen vanuit het Europese gebied het vasteland het eiland innamen. Samen met Saksen, Jutten en Friezen kwamen zij met schepen vanuit wat nu Noord-Duitsland, Noord-Nederland en West-Denemarken. De Franse benaming Anglettere (Land van de Angelen) getuigt hiervan. Deze tientallen duizenden mensen aan boord van het schip zijn de voorvaderen van de modernere Engelsen.

De Britse Eilanden

De Britse Eilanden vormen een groep van eilanden in het noordwesten van Europa. Ze omvatten de grote eilanden van Groot-Brittannië (bestaande uit Wales, Engeland en Schotland) en Ierland (bestaande uit Noord-Ierland en de Republiek Ierland - ook wel Eire genoemd). Daarnaast zijn er vele kleinere eilanden zoals, het eiland Man, de Binnen- en Buiten- Hebriden, de Scilly-eilanden, de Kanaaleilanden, het eiland Wight, de Farne-eilanden, de Araneilanden, Anglesey, de Orkney-eilanden en de Shetlandeilanden.

Gallery

Zie ook


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Engeland&oldid=561033"