Elizabeth Bowes-Lyon: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
Regel 1: Regel 1:
 
[[File:Queen Elizabeth the Queen Mother portrait.jpg|thumb|250px|Een portret van Elizabeth in 1986.]]
 
[[File:Queen Elizabeth the Queen Mother portrait.jpg|thumb|250px|Een portret van Elizabeth in 1986.]]
'''Elizabeth Angela Marguerite Bowes-Lyon''' ([[Londen]], 4 augustus [[1900]] – Windsor, 30 maart [[2002]]) was de vrouw van koning [[George VI van het Verenigd Koninkrijk]]. En de oude koningin van het [[Verenigd Koninkrijk]]. Ze is de moeder van de huidige koningin van het Verenigd Koninkrijk, [[Elizabeth II]]. Ze was ook de laatste keizerin samen met George VI. In 1952 stierf zijn man George VI en in 2002 stierf ze ook op 101 jarige leeftijd.
+
'''Elizabeth Angela Marguerite Bowes-Lyon''' ([[Londen]], 4 augustus [[1900]] – Windsor, 30 maart [[2002]]) was de vrouw van koning [[George VI van het Verenigd Koninkrijk]] en de oude koningin van het [[Verenigd Koninkrijk]]. Ze is de moeder van de huidige koningin van het Verenigd Koninkrijk, [[Elizabeth II]]. Ze was ook de laatste keizerin samen met George VI. In 1952 stierf haar man George VI en in 2002 stierf Elizabeth op 101 jarige leeftijd.
 
== De jeugdjaren ==
 
== De jeugdjaren ==
Elizabeth Bowes-Lyon werd geboren op 4 augustus 1900 in [[Londen]]. Ze was de voorlaatste dochter van de 10 van de Schotse edelman Claude George Bowes-Lyon en Cecilia Nina Bowes-Lyon een grootmoeder van de Britse huidige koningin Elizabeth II. In 1923 trouwde Elizabeth met prins [[George VI van het Verenigd Koninkrijk|Albert]] (ook wel George VI genoemd). Albert en Elizabeth kregen twee dochters. [[Elizabeth II|Elizabeth]] en [[Margaret van het Verenigd Koninkrijk (1930-2002)|Margaret]].
+
Elizabeth Bowes-Lyon werd geboren op 4 augustus 1900 in [[Londen]]. Ze was de voorlaatste dochter van de 10 van de Schotse edelman Claude George Bowes-Lyon en Cecilia Nina Bowes-Lyon een grootmoeder van de Britse huidige koningin Elizabeth II. In 1923 trouwde Elizabeth met prins [[George VI van het Verenigd Koninkrijk|Albert]] (ook wel George VI genoemd). Albert en Elizabeth kregen twee dochters: [[Elizabeth II|Elizabeth]] en [[Margaret van het Verenigd Koninkrijk (1930-2002)|Margaret]].
 
== Koningin leven ==
 
== Koningin leven ==
 
Elizabeth werd in 1937 gekroond tot koningin van het [[Verenigd Koninkrijk]] samen met haar man Albert. Albert stond na zijn kroning niet meer bekend als Albert maar als George VI. Elizabeth heette ook wel in de periode wanneer ze koningin was "koningin-moeder". In 1952 stierf zijn man Albert of George VI aan longkanker.
 
Elizabeth werd in 1937 gekroond tot koningin van het [[Verenigd Koninkrijk]] samen met haar man Albert. Albert stond na zijn kroning niet meer bekend als Albert maar als George VI. Elizabeth heette ook wel in de periode wanneer ze koningin was "koningin-moeder". In 1952 stierf zijn man Albert of George VI aan longkanker.

Versie van 3 mrt 2018 om 15:06

Een portret van Elizabeth in 1986.

Elizabeth Angela Marguerite Bowes-Lyon (Londen, 4 augustus 1900 – Windsor, 30 maart 2002) was de vrouw van koning George VI van het Verenigd Koninkrijk en de oude koningin van het Verenigd Koninkrijk. Ze is de moeder van de huidige koningin van het Verenigd Koninkrijk, Elizabeth II. Ze was ook de laatste keizerin samen met George VI. In 1952 stierf haar man George VI en in 2002 stierf Elizabeth op 101 jarige leeftijd.

De jeugdjaren

Elizabeth Bowes-Lyon werd geboren op 4 augustus 1900 in Londen. Ze was de voorlaatste dochter van de 10 van de Schotse edelman Claude George Bowes-Lyon en Cecilia Nina Bowes-Lyon een grootmoeder van de Britse huidige koningin Elizabeth II. In 1923 trouwde Elizabeth met prins Albert (ook wel George VI genoemd). Albert en Elizabeth kregen twee dochters: Elizabeth en Margaret.

Koningin leven

Elizabeth werd in 1937 gekroond tot koningin van het Verenigd Koninkrijk samen met haar man Albert. Albert stond na zijn kroning niet meer bekend als Albert maar als George VI. Elizabeth heette ook wel in de periode wanneer ze koningin was "koningin-moeder". In 1952 stierf zijn man Albert of George VI aan longkanker.

Tweede Wereldoorlog

Elizabeth in 1939
Farm-Fresh bullet go.png Zie Tweede Wereldoorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Elizabeth en George VI werden populair omdat ze in Londen bleven en dat er een bom was gevonden bij de locatie waar ze verbleven. Adolf Hitler noemde Elizabeth zelfs "de gevaarlijkste vrouw van Europa". Na de oorlog waren ze vooral ontzettend populair wereldwijd.

Privé

Elizabeth kan goed piano spelen ze houdt er ook van. Ze hield ook van juwelen, kunst, en antiek Vraagteken2.png. Ze hield ook heel veel van dieren. Ze had een hond.

De dood

30 maart 2002 begon iets ergs. Middernacht om 3.15 uur overleed ze in haar kasteel in het zuid-oosten van Engeland. Ze is overleden door een longontsteking en verkoudheid op 101-jarige leeftijd.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Elizabeth_Bowes-Lyon&oldid=509197"