Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Elisabeth van België

Uit Wikikids
Versie door Wouter15Bot (overleg | bijdragen) op 6 mei 2020 om 19:40 (clean up)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Farm-Fresh bullet go.png Voor het artikel over de vrouw van Albert I, klik hier: Elisabeth in Beieren (1876-1965)

Prinses Elisabeth Theresia Maria Helena (Anderlecht, België, 25 oktober 2001), is het oudste kind en eerste dochter van Koning Filip en Koningin Mathilde. Haar naam in het Frans is Élisabeth Thérèse Marie Hélène.

Prinses Élisabeth heeft twee jongere broertjes; Prins Gabriel en Prins Emmanuel, en een jongere zus Prinses Eléonore. Haar peetouders zijn haar neef Prins Amedeo van België en haar tante Gravin Hélène d'Udekem d'Acoz.

Op 21 juli werd Elisabeth Kroonprinses, omdat Albert II van België aftrad en haar vader, Filip van België, Koning werd.

Geboorte

Aankondiging

In 2001 kwam het nieuws van de zwangerschap. Elke traditie werd gebroken en de journalisten werden uitgenodigd in de serres van het kasteel van Laken. Daar werden ze, allen verrast, ontvangen door prins Filip en zijn vrouw, prinses Mathilde. Ook hun hond Kinga was aanwezig. Ontspannen kondigden ze, hand in hand, aan dat Mathilde inderdaad zwanger was. Ook antwoordden ze op alle vragen die de pers hun stelde; dat was nog nooit eerder gebeurd aan het Belgische hof. De media verspreidden het nieuws snel: België kreeg een troonopvolgster!

Toen Mathilde niet verscheen op het 21 juli-défilé en op het huwelijk van de Noorse prins Haakon, verbaasde niemand zich daarover. Maar toch begonnen de geruchten te lopen... Ging het wel goed met de prinses? Verwachtte ze misschien een tweeling? Wie van hen tweeën zou dan de troon bestijgen? De zwangerschap werd zo nog een staatszaak! Toch was er geen reden tot paniek: Prinses Mathilde voelde zich gewoon vermoeid.

Bevalling

Prinses Elisabeth werd op donderdag 25 oktober 2001 geboren om 21:58 uur, met een keizersnede. Ze werd geboren in het Erasmusziekenhuis in Anderlecht, woog 2,930 kg en was 49,5 cm groot. Haar vader, prins Filip, deed zijn eerste aankondiging om 1:30 uur, met de volgende boodschap: "Ik ben wat laat want ik heb haar net haar eerste badje gegeven en haar kleertjes aangedaan." Ook zei hij: "Ze is werkelijk onweerstaanbaar." Hij was bij de bevalling aanwezig.

Naamgeving

Prinses Elisabeth heeft net als vele leden van koninklijke familie verschillende voornamen. Deze hebben allemaal een aparte betekenis:

  • Elisabeth komt van haar betovergrootmoeder langs vaders kant, Elisabeth in Beieren, de vrouw van koning Albert I van België.
  • Theresia komt of van haar betovergrootmoeder langs moeders kant, de gravin Teresa Sobanska uit Polen, of van een rooms-katholieke heilige.
  • Maria komt van de Heilige Maagd Maria. Dit is een gewoonte aan het Belgische hof.
  • Helena komt van haar tante en meter, Hélène d'Udekem d'Acoz. Deze is haar moeders zus.

Afkomst

Prinses Elisabeth stamt af van verschillende adellijke en koninklijke geslachten. Ze is via haar vader lid van het huis van België, een zijtak van het huis Saksen-Coburg en Gotha. Zij werden de koninklijke familie van België in 1831. Ze stamt ook af van Bourbon, Orléans, Denemarken, Zweden, Nederland en Beieren door haar grootmoeder. Haar moeder zal de eerste koningin van België zijn die in België geboren is. Ze is ook verwant aan verschillende Poolse, adellijke, families door haar moeder.

Jeugd

Prinses Elisabeth verschijnt niet vaak in de media, zodat ze van een onbezorgde jeugd kan genieten. Haar familie noemt haar "Lisa".

Publieke optredens

De prinses heeft nog niet veel publieke optredens gehad. Haar eerste publieke optreden was in 2006, toen ze haar ouders vergezelde tijdens het Te Deum in de kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele. In 2007 huldigde ze zelf, samen met haar ouders het Kinder-doe-centrum in. Dit is in Technopolis. Op 7 september 2011 opende ze met een korte speech het Kinderziekenhuis van het UZ Gent. Hier 'leende' ze ook haar naam aan, het heet het Kinderziekenhuis Prinses Elisabeth.

School

Haar lagere school deed prinses Elisabeth in het Sint-Jan Berchmanscollege in Brussel. Het is de eerste keer dat een toekomstige monarch van kinds af aan les volgt in het Nederlands, anders gebeurde dit in het Frans. Op deze school zaten ook haar oudere neven en nichten, de kinderen van Prinses Astrid. Sinds 2013 zit ze in het middelbaar. Ook volgt ze in Asse dansles sinds 2007.

Fotogallerij

Bronnen


 
De toekomstige Koningen en Koninginnen in Europa

De kroonprinsen en kroonprinsessen:
Elisabeth (België) | Frederik en Mary (Denemarken) | Alois en Sophie (Liechtenstein) | Willem en Stéphanie (Luxemburg) | Catharina-Amalia (Nederland)
Haakon en Mette-Marit (Noorwegen) | Leonor (Spanje) | Charles en Camilla (Verenigd Koninkrijk) | Victoria en Daniel (Zweden)

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Elisabeth_van_België&oldid=614052"