Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Elbridge Gerry

Uit Wikikids
Versie door Mike1023 (overleg | bijdragen) op 1 jan 2021 om 17:32 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'right|300px '''Elbridge Thomas Gerry''' (Marblehead (Massachusetts), 17 juli 1744 - Washington D.C., 23 november...')
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Elbridge-gerry-painting.jpg

Elbridge Thomas Gerry (Marblehead (Massachusetts), 17 juli 1744 - Washington D.C., 23 november 1814) was de 5e vicepresident van de Verenigde Staten. Hij was vicepresident tijdens het tweede termijn van president James Madison. Gerry was ook een van de ondertekenaars van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring.

Gerry was aanvankelijk lid van de Federalistische Partij, maar werd later lid van de Democratisch-Republikeinse Partij. Hij werd in 1811 gouverneur van Massachusetts en richtte de kiesdistricten zo in dat de Democratisch-Republikeinen altijd wonnen. Dit wordt gerrymandering genoemd, vernoemd naar Gerry. Gerrymandering is nog altijd aanwezig in de Amerikaanse politiek en wordt gezien als iets ondemocratisch.

In 1812 werd Gerry vicepresident, maar na twee jaar overleed hij op 70-jarige leeftijd.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Elbridge_Gerry&oldid=639627"