Help mee! Maak een account of meld je aan.
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Eiffeltoren

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Sjabloon:Webquest

Eiffeltoren

De Eiffeltoren is een toren in Parijs, de hoofdstad van Frankrijk. De toren staat aan de oever van de Seine en is zelfs ver buiten Parijs nog te zien. Bovenop de Eiffeltoren hebben ze soort vuurtoren licht gemaakt, zodat de toren ook 's avonds en 's nachts nog te zien is. Dat is een heel mooi gezicht.

Geschiedenis

De architect Steven Sauvestre en de bouwer Gustave Eiffel hebben samen de toren bedacht en gebouwd. De toren zelf is 317 meter hoog en werd gemaakt voor de wereldtentoonstelling in 1889. Men begon in 1887 met het bouwen. De toren werd ook gebouwd ter herinnering aan de Frans Revolutie die 100 jaar eerder uitbrak. Het gekke is dat de toren eigenlijk maar een jaar of 20 zou blijven staan. Daarna zou het worden afgebroken. In die tijd vonden de Fransen het namelijk maar een lelijk ding. Nu meer dan 110 jaar later staat het er nog steeds. Niemand die er nu nog aan denkt om het ding af te breken. De Eiffeltoren is bijna helemaal gemaakt van ijzer. De toren weegt wel 7.300 ton (1 ton = 100.000 kg). De toren heeft vier poten. In die poten zitten liften die toeristen naar boven brengen. Er zijn drie verdiepingen waar je over de stad heen kunt kijken.

Tegenwoordig is de Eiffeltoren een grote toeristische trekpleister. Meer dan 5 miljoen mensen bezoeken elk jaar dit ijzeren bouwwerk.

Links

<youtube width="250" height="200">TiMBbIY5hyQ</youtube>

Films

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Eiffeltoren&oldid=55376"