Egel

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 26 mrt 2023 om 08:48
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Egel
Erinaceus europaeus

Egel.JPG

Niet bedreigd
Leefgebied Europa
Leefomgeving Variërend, waar veel begroeiing is
Behoort tot de Insecteneters

Erinaceus europaeus range map.png

Portaal Portal.svg Biologie

Uiterlijk egel

Egels zijn kleine, ronde en stekelige zoogdieren. Ze worden 25 centimeter groot en wegen ongeveer 1 kilo. De egel wordt ongeveer vier jaar oud.

De stekels op zijn rug beschermen de egel tegen gevaren, hij kan zich dan helemaal oprollen zodat hij een heel schild heeft van ongeveer 7000 stekels. De kleine oogjes van de egel zien niet veel, maar hij kan wel heel goed ruiken en voelen met zijn haren. Verder heeft hij 4 korte pootjes met klauwtjes.

Voedsel en vijanden

De egel is een nachtdier. Dit betekent dat hij 's nachts opzoek gaat naar zijn voedsel. Hij is een carnivoor (vleeseter) en eet graag insecten, het liefst zijn dit slakken, vliegen, kevers maar soms ook kikkers of jonge vogels. Hij schuilt graag in heggen, bosjes of andere begroeiing, dit omdat hier ook veel insecten te vinden zijn. Omdat steeds meer mensen meer tegels in de tuin aanleggen kan de egel steeds minder goed schuilplaatsen en eten vinden.

De egel heeft verschillende vijanden zoals, grote roofvogels en ratten. Toch blijft de mens ook een grote vijand, dit omdat als egels auto’s aanhoren komen ze zich oprollen in plaats van wegrennen. Mensen zijn dan vaak niet meer instaat om te stoppen en dan worden de egels overreden. Ook sterven veel egels door slakkengif. Mensen proberen slakken uit de tuinen weg te jagen met slakkengif, als de egels dan deze slakken met het slakkengif eten overlijden ze. Omdat er steeds minder egels zijn in Nederland is het een beschermde diersoort. Dit betekent dat alles wat schadelijk kan zijn voor de egels, verboden is.

Winterslaap

Egels zijn in de zomer heel actief, ze vangen zo veel mogelijk voedsel. Dit doen ze omdat ze van oktober tot april een winterslaap houden. Ze houden een winterslaap omdat in koude winters vaak minder voedsel te vinden is, de egels gaan dan in een stand-by modus.

In deze stand-by modus verandert er veel bij de egel. Zijn lichaamstemperatuur zakt van 36 graden Celsius tot 1-5 graden Celsius. Zijn hartslag zakt van 160 slagen per minuut tot nog maar 20 slagen per minuut. Desondanks deze veranderingen verliest de egel toch vaak nog 30% van zijn lichaamsgewicht (300 gram).

De winterslaap is erg afhankelijk van het weer, als het een warme winter is waarbij nog genoeg voedsel te vinden is houden de egels geen winterslaap.

Voorplanting

In mei en juni gaan de egels opzoek naar een toekomstige vader of moeder van hun jongen (baby egels). Als de vrouwen egel zwanger is geraakt duurt het ongeveer 30 tot 40 dagen voordat de jongen geboren worden. Gemiddeld brengt de moeder een keer per jaar 3 tot 6 jongen.

Als egels geboren worden zijn ze blind, doof en hebben ze nog geen harde, uitstekende stekels.

Na 2 weken gaan de oogjes en oren open en ontwikkelen zich de harde stekels.

Na 3 weken kunnen ze mee met hun moeder naar buiten en na 6 weken zijn de egels zelfstandig en gaan verlaten ze het nest.

Voorkomen

De egels komen niet alleen in Nederland voor. Ze leven eigenlijk door heel (West) Europa maar ook in delen van Azië.

Er zijn verschillende groepen in het egelrijk. Ze worden onderverdeeld in drie groepen; de gewone egel, de woestijnegel en de langooregel.

De gewone egel is de egel die je in Nederland tegen komt.

De woestijnegel is een heel stuk kleiner dan de gewone egel en weegt maar 400 gram.

De langooregel kun je herkennen aan de lange oren die boven de stekels uit steken, deze hebben ze zodat ze makkelijker warmte kunnen afgeven.  

Media

  • Bekijk Steken en Prikken: De Egel op https://www.npostart.nl/BV_101404176
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Egel&oldid=776447"