Egeïsche Zee: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 1: Regel 1:
 
[[Afbeelding:Egeische_Zee.png|right|250px|thumb|Locatie van de Egeïsche Zee]]
 
[[Afbeelding:Egeische_Zee.png|right|250px|thumb|Locatie van de Egeïsche Zee]]
De '''Egeïsche Zee''' is een [[zee]] tussen [[Griekenland]] en [[Turkije]]. De Egeïsche Zee is een 'subzee' van de [[Middellandse Zee]]. Er liggen veel eilanden, zoals [[Kreta]], [[Samos]], [[Lesbos]], [[Kos]], [[Rhodos]] en [[Karpathos]]. De meeste horen bij Griekenland. Ook de Turkse [[badplaats]]en [[Izmir]] en [[Bodrum]] liggen aan deze zee. In 2004 is een [[vliegtuig]] boven deze zee neergestort.
+
De '''Egeïsche Zee''' is een [[zee]] tussen [[Griekenland]] en [[Turkije]]. De Egeïsche Zee is onderdeel van de [[Middellandse Zee]]. Er liggen veel eilanden, zoals [[Kreta]], [[Samos]], [[Lesbos]], [[Kos]], [[Rhodos]] en [[Karpathos]]. De meeste horen bij Griekenland. [[Imbros]] en [[Tenedos]] zijn de enige grotere eilanden die bij Turkije horen. De Turkse [[badplaats]]en [[Izmir]] en [[Bodrum]] liggen aan deze zee. In 2004 is een [[vliegtuig]] boven deze zee neergestort.
 +
 
 +
Waar de naam van de Egeïsche Zee precies vandaan komt, is niet helemaal duidelijk. Dit hadden de oude Grieken als verklaring: Theseus, de zoon van koning Aigeus van [[Athene]], was naar Kreta gevaren om een gevaarlijk monster (de Minotaurus) te doden. Als dat lukte, zou hij witte zeilen hijsen bij de terugvaart. Theseus versloeg inderdaad de Minotaurus, maar toen hij terugkwam vergat hij de witte te zeilen te hijsen. Koning Aigeus dacht dat Theseus gedood was en worp zich uit verdriet vanaf een rotskust in de zee. Sindsdien draagt de zee waarin Aigeus zich worp, de naam "Egeïsche Zee".
  
 
{{Sjabloon:Navigatie Zeeën Atlantische Oceaan}}
 
{{Sjabloon:Navigatie Zeeën Atlantische Oceaan}}
 +
 
[[Categorie:zee]]
 
[[Categorie:zee]]
 
[[Categorie:Europa]]
 
[[Categorie:Europa]]
 
[[Categorie:Geografie van Griekenland]]
 
[[Categorie:Geografie van Griekenland]]
 
[[Categorie:Turkije]]
 
[[Categorie:Turkije]]

Versie van 12 aug 2018 om 17:27

Bestand:Egeische Zee.png
Locatie van de Egeïsche Zee

De Egeïsche Zee is een zee tussen Griekenland en Turkije. De Egeïsche Zee is onderdeel van de Middellandse Zee. Er liggen veel eilanden, zoals Kreta, Samos, Lesbos, Kos, Rhodos en Karpathos. De meeste horen bij Griekenland. Imbros en Tenedos zijn de enige grotere eilanden die bij Turkije horen. De Turkse badplaatsen Izmir en Bodrum liggen aan deze zee. In 2004 is een vliegtuig boven deze zee neergestort.

Waar de naam van de Egeïsche Zee precies vandaan komt, is niet helemaal duidelijk. Dit hadden de oude Grieken als verklaring: Theseus, de zoon van koning Aigeus van Athene, was naar Kreta gevaren om een gevaarlijk monster (de Minotaurus) te doden. Als dat lukte, zou hij witte zeilen hijsen bij de terugvaart. Theseus versloeg inderdaad de Minotaurus, maar toen hij terugkwam vergat hij de witte te zeilen te hijsen. Koning Aigeus dacht dat Theseus gedood was en worp zich uit verdriet vanaf een rotskust in de zee. Sindsdien draagt de zee waarin Aigeus zich worp, de naam "Egeïsche Zee".


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Egeïsche_Zee&oldid=523308"