Eduard VII van het Verenigd Koninkrijk

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Edward VII

Koning Albert Edward (Londen, 9 november 1841 – 6 mei 1910), was het tweede kind en de oudste zoon van koningin Victoria en Albert van Saksen-Coburg en Gotha.

Edward was koning van het Verenigd Koninkrijk en Ierland onder de naam Koning Edward VII, en was Keizer van India van 1901 tot 1910. Hij nam de naam aan van het huis van zijn vader. Hij was daarmee de eerste en laatste vorst uit het huis van die naam. Hij werd in zijn familie vaak Bertie genoemd.

Edward trouwde in 1863 met prinses Alexandra van Denemarken, dochter van koning Christian IX van Denemarken. Zij kregen drie zoons en drie dochters:

Koningin Victoria had het niet zo op Edward, die een lastige jongen was. Na zijn huwelijk kon hij enigszins ontsnappen aan haar dominantie, maar ook na de dood van zijn vader Albert gunde zij haar zoon geen officiële rol. Edward kwam in opstand tegen deze behandeling en begon zich steeds meer bezig te houden met vrouwen, eten & drinken, gokken, reizen en sport. Alexandra negeerde zijn vele buitenechtelijke activiteiten, die hij tot aan zijn dood wist vol te houden.

Ondanks zijn slechte naam volgde hij toch zijn moeder op, waar hij, gezien de lange regeringsperiode van Victoria, lang op had moeten wachten. Edward vatte zijn taken serieus op.

Door zijn eerdere reizen had hij een uitgebreid netwerk opgebouwd. Bovendien had hij door de huwelijken van zijn broers en zusters veel familieleden in de Europese vorstenhuizen en andere hoge kringen.

Hierdoor kon hij politiek effectief optreden bij allerlei onderhandelingen. Hij wou de betrekkingen met Frankrijk en Rusland verbeteren om zo een tegenwicht te kunnen vormen tegen de Duitse expansiedrang. Edward wist door zijn goede kennis van Frankrijk en de Franse taal bij te dragen aan de vorming van de "Entente Cordiale"; het bondgenootschap van Frankrijk en Groot-Brittannië. De vijandschap tussen keizer Wilhelm II van Duitsland en Edward, oom en neef, was een extra reden voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog.

Tijdens zijn regering speelde de nieuwe sociale wetgeving een belangrijke rol. In 1902 kwam de onderwijswet tot stand, waarbij de subsidiëring van het middelbaar onderwijs werd geregeld. Ook zorgde de liberale regering voor betere wetgeving voor kinderen & ouderen en voor de gezondheidszorg. Dit zorgde wel voor de nodige geld-problemen die door de hogere belastingen tot een crisis leidden.

Edwards korte regering was, ondanks zijn kleurrijk te noemen persoonlijke leven en de twijfels die zijn moeder over hem had, een succes.

Edward, veel te zwaarlijvig en een fanatiek roker, stierf in 1910 aan een hartaanval en werd begraven in Windsor Castle. Zijn tweede zoon volgde hem op als George V.

Edward was vooral via zijn moeder en schoonvader verwant met zeer veel andere Europese monarchen en stond bekend als de "oom van Europa". Wilhelm II van Duitsland, Nikolaj II van Rusland, Alfons XIII van Spanje en Charles Edward van Saksen-Coburg-Gotha waren neven van hem. Haakon VII van Noorwegen was zijn schoonzoon, Georgios I van Griekenland en Frederik VIII van Denemarken zwagers. Albert I van België, Manuel II van Portugal en Ferdinand van Bulgarije waren ook familie.

De eerste versie van deze tekst (of een deel daarvan) is afkomstig van Wikipedia.

De tekst is vrijgegeven onder de CC BY-SA 3.0-licentie.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Eduard_VII_van_het_Verenigd_Koninkrijk&oldid=555322"