Duitsland: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (helemaal niks)
k (Wijzigingen door Kattenkruid12 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Rots61)
Regel 2: Regel 2:
 
{{Portaal beschikbaar|Duitsland}}
 
{{Portaal beschikbaar|Duitsland}}
 
{{Duitsland}}
 
{{Duitsland}}
 
'''Duitsland''', of officieel '''Bondsrepubliek Duitsland''', is een land in het midden van [[Europa (werelddeel)|Europa]]. De [[hoofdstad]] is [[Berlijn]] en [[Duits]] is de officiële taal. In Duitsland betalen ze met de [[euro]]. Duitsland is één van de grootste landen van Europa en ook één van de grootste economieën ter wereld. Ook is Duitsland de belangrijkste [[handelspartner]] van zowel [[België]] als [[Nederland]]. Het land is lid van de [[Verenigde Naties]], de [[Noord-Atlantische Verdragsorganisatie|NAVO]], de [[Europese Unie]] en de [[Groep van Acht|G8]].
'''Duitsland ftw moffen'''
 
 
'''Bondsrepubliek Duitsland''', is een land in het midden van [[Europa (werelddeel)|Europa]]. De [[hoofdstad]] is [[Berlijn]] en [[Duits]] is de officiële taal. In Duitsland betalen ze met de [[euro]]. Duitsland is één van de grootste landen van Europa en ook één van de grootste economieën ter wereld. Ook is Duitsland de belangrijkste [[handelspartner]] van zowel [[België]] als [[Nederland]]. Het land is lid van de [[Verenigde Naties]], de [[Noord-Atlantische Verdragsorganisatie|NAVO]], de [[Europese Unie]] en de [[Groep van Acht|G8]].
 
   
 
Duitsland heeft een lange geschiedenis. Jarenlang bestond Duitsland uit allemaal kleine landjes, die door een bond met elkaar verbonden waren. Pas in 1871 ontstond het huidige Duitsland. Duitsland heeft onder andere de [[Eerste Wereldoorlog|Eerste]] en [[Tweede Wereldoorlog]] veroorzaakt. In de jaren 40 werd Duitsland gespitst in twee delen en pas in 1990 werden deze weer verenigd. Duitsland heeft dus een grote rol gespeeld in de Europese geschiedenis.
 
Duitsland heeft een lange geschiedenis. Jarenlang bestond Duitsland uit allemaal kleine landjes, die door een bond met elkaar verbonden waren. Pas in 1871 ontstond het huidige Duitsland. Duitsland heeft onder andere de [[Eerste Wereldoorlog|Eerste]] en [[Tweede Wereldoorlog]] veroorzaakt. In de jaren 40 werd Duitsland gespitst in twee delen en pas in 1990 werden deze weer verenigd. Duitsland heeft dus een grote rol gespeeld in de Europese geschiedenis.

Versie van 14 jan 2019 15:35

Over dit artikel en/of onderwerp bestaat er ook een portaal! Klik hier om het portaal te bekijken!
Bondsrepubliek Duitsland
Bundesrepublik Deutschland

Flag of Germany.svg  Coat of arms of Germany.svg
EU-Germany.svg

Hoofdstad Berlijn
Aantal inwoners 83.222.442 (2021)
Oppervlakte 357.121 km²
(2,3% water)
Regeringsvorm federale parlementaire republiek
Bondspresident Frank-Walter Steinmeier (sinds 2017)
Bondskanselier Olaf Scholz
(sinds 2021)
Religie Christendom (54%)
Geen religie (40,1%)
Islam (5%)
Overig (0,9%)
Taal Duits (Deutsch)
Munteenheid euro
Volkslied Das Lied der Deutschen
Het Lied der Duitsers
Motto "Einigkeit und Recht und Freiheit"
"Eendracht en gerechtigheid en vrijheid"
Nationale feestdag Dag van de Duitse eenheid
(3 oktober)
Landcode DEU
Portaal Portal.svg Duitsland

Duitsland, of officieel Bondsrepubliek Duitsland, is een land in het midden van Europa. De hoofdstad is Berlijn en Duits is de officiële taal. In Duitsland betalen ze met de euro. Duitsland is één van de grootste landen van Europa en ook één van de grootste economieën ter wereld. Ook is Duitsland de belangrijkste handelspartner van zowel België als Nederland. Het land is lid van de Verenigde Naties, de NAVO, de Europese Unie en de G8.

Duitsland heeft een lange geschiedenis. Jarenlang bestond Duitsland uit allemaal kleine landjes, die door een bond met elkaar verbonden waren. Pas in 1871 ontstond het huidige Duitsland. Duitsland heeft onder andere de Eerste en Tweede Wereldoorlog veroorzaakt. In de jaren 40 werd Duitsland gespitst in twee delen en pas in 1990 werden deze weer verenigd. Duitsland heeft dus een grote rol gespeeld in de Europese geschiedenis.

Daarnaast staat Duitsland bekend om Volkswagen, Angela Merkel, bier en pünktlichkeit (stipt op tijd zijn).

Geschiedenis

Geschiedenis van Duitsland
Frankische Rijk
Oost-Frankische Rijk
Heilige Roomse Rijk
Rijnbond
Duitse Bond
Noord-Duitse Bond
Duitse Keizerrijk
Novemberrevolutie
Weimarrepubliek
Nazi-Duitsland
West-Duitsland
Oost-Duitsland
Duitse hereniging
Bondsrepubliek Duitsland
Portaal : Duitsland
Het Heilige Roomse Rijk in 1648. Zoals je ziet bestaat het uit vele kleine staatjes

Prehistorie en Romeinse tijd

In de prehistorie werd Duitsland al bewoond. De eerste mensachtigen die in het gebied woonden waren de Neanderthalers. Later kwam de huidige mens. Eerst leefden ze van de jacht en het verzamelen van voedsel, maar langzamerhand kwamen de eerste landbouwers. Rond 1000 v. Chr. kwamen de eerste grote volk naar Duitsland. In het noorden kwamen de Germanen en in het zuiden de Kelten. Julius Caesar maakte aan het begin van de Romeinse Tijd van de Rijn de grens van het Romeinse Rijk. Het huidige Zuid-Duitsland behoorde dus tot het Romeinse Rijk, maar het noorden niet. Noord-Duitsland werd bewoond door de Germanen en werd daarom Germanië genoemd (wat nog steeds in het Engels gebruikt wordt). In de Romeinse tijd probeerde keizer Augustus om Duitsland te veroveren. Dat lukte niet. In de slag bij het Teutoburgerwoud versloeg de Germaan Arminius de Romeinse commandant Varus. In de Romeinse tijd zijn een paar Duitse steden gesticht zoals Aken, Keulen en Trier. Duitsland was een moeilijke provincie voor de Romeinen omdat de Germanen heel vaak in opstand kwamen. Vanaf ongeveer het jaar 400 n. Chr konden de Romeinen de Germanen niet meer in de hand houden en Duitsland werd weer helemaal Germaans. Door de Grote Volksverhuizing verging uiteindelijk de westelijke helft van het Romeinse Rijk.

Middeleeuwen

In het begin van de middeleeuwen was het in Duitsland een rommeltje. Verschillende stammen vochten om stukken grond. Toen kwam Karel de Grote. Hij stichtte het Frankische Rijk. Hij voerde veel oorlogen tegen stammen zoals de Saksen en hij bekeerde ze tot het christendom. Na zijn dood viel z'n rijk uiteen in West-Francië, Midden-Francië en Oost-Francië. Oost-Francië werd steeds vaker het Rijk der Duitsers of het Rijk der Teutonen genoemd. Toen kwam Otto I van het Heilige Roomse Rijk. Hij stichtte het Heilige Roomse Rijk en werd er ook de eerste keizer van. Het Heilige Roomse Rijk was niet een land zoals we dat nu kennen maar het was eigenlijk een verzameling van landjes die trouw moesten zijn aan de keizer. De keizer werd dan ook daarom gekozen door "Keurvorsten" de belangrijkste vorsten van het rijk.

De Rijnbondakte. Napoleon zorgde voor het einde van het Heilige Roomse Rijk en stichtte de Rijnbond als vazalstaat van Frankrijk.

In de Hoge Middeleeuwen liep Duitsland een beetje achter op het gebied van kunst, cultuur en techniek. De Fransen en Italianen vonden het land "barbaars". De keizer was constant in oorlog met de paus (de investituurstrijd), z'n leenmannen en andere landen. Het Heilige Roomse Rijk werd machtiger en het bereikte z'n hoogtepunt. Tijdens de Investituurstrijd is de macht van de keizer afgenomen. Toen de paus als overwinnaar uit die strijd kwam begon de neergang van het Heilige Roomse Rijk. De graven en hertogen deden waar ze zelf zin in hadden en de keizer had alleen nog echte macht in de gebieden waar geen graaf, hertog op bisschop regeerde.

Toen kwam Karel V. Hij was behalve van het Heilige Roomse Rijk ook heerser van het Koninkrijk Spanje. Hij was de laatste keizer die écht macht had over zijn rijk. Even leek het dat het Heilige Roomse Rijk samen zou gaan met Spanje en het Heilige Roomse Rijk zou weer herleven. Het keizerrijk kreeg weer macht en het zag er goed uit voor het Rijk. Toen nam Karel afstand van de troon. Hij verdeelde z'n immense rijk in twee stukken. De ene helft omvatte Spanje met zijn kolonies met aan het hoofd zijn zoon Filips II en de andere helft het Heilige Roomse Rijk met aan het hoofd zijn broer Ferdinand.

Vanaf de Middeleeuwen en Napoleon

De Duitsers roepen het Duitse Keizerrijk uit in het Kasteel van Versailles.

Onder de opvolgers van Karel verslechterde de toestand van het Heilige Roomse Rijk weer en uiteindelijk noemde de beroemde filosoof Goethe het rijk Noch heilig, noch Romeins, noch een rijk. Het Heilige Roomse Rijk der Duitse Natie werd steeds minder vaak heilig genoemd en uiteindelijk heette het vooral het Duitse Rijk. Uiteindelijk kwam Napoleon Bonaparte. Deze Franse keizer wilde heel Europa veroveren en om eerlijk te zijn was het in het Duitse Rijk ook niet zo moeilijk om de macht over te nemen. De laatste keizer, Frans II, werd afgezet. Dit was het einde van het Heilige Roomse Rijk der Duitse Natie. Napoleon wist uiteindelijk een vazalstaat te maken uit al deze landjes (de Rijnbond). Een vazalstaat is eigenlijk een soort van land dat in feite bestuurd wordt door een ander land. Napoleon beloofde aan veel heersers van landjes dat ze een hogere titel zouden krijgen, zo werd een hertogdom een groothertogdom. Twee hele belangrijke landen, Koninkrijk Pruisen en Keizerrijk Oostenrijk, voelden hier weinig voor en sloten samen met Rusland en Engeland een pact om Napoleon te verslaan.

1815-1860

De Duitsers hadden nog steeds niet begrepen wat een goed, sterk land betekende. Na Napoleon ontstonden weer veel kleine landjes. Op het Congres van Wenen was men bang dat Frankrijk weer grote delen van Europa wilde veroveren. Daarom wilde men dat Frankrijk alleen maar omgeven werd door sterke landen. Alle landjes verenigden zich tot één groot rijk, de Duitse Bond. Dit was net zoals het Heilige Roomse Rijk meer een verzameling van kleine landjes dan een echte staat. Ondertussen kregen de twee belangrijkste landen in de Bond ruzie. Dit waren Oostenrijk en Pruisen. Oostenrijk wilde een groot Duitsland, maar Pruisen wilde juist een klein Duitsland. Uiteindelijk ontstond er zelfs oorlog, de Duitse Oorlog. Pruisen won deze oorlog en Oostenrijk, Beieren, Württemberg en Hessen moesten de bond verlaten. De laatste drie keerde uiteindelijk in 1871 terug. Oostenrijk werd een zelfstandig land en de ruzie werd later weer goedgemaakt. Pruisen maakte van Duitse Bond, de Noord-Duitse Bond.

Duitse keizerrijk

Een kaart van het Duitse Keizerrijk.

De grootste van deze landjes, Pruisen, wilde van alle Duitse landjes één groot Duitsland maken. Frankrijk vond dit niet zo leuk, want dan zou Duitsland groter zijn, en meer macht hebben dan Frankrijk. Nadat Pruisen en Frankrijk tegen elkaar hadden gevochten in de Frans-Pruisische Oorlog, waarin Pruisen won, werd Duitsland één groot land. Om het verlies van Frankrijk nog extra pijnlijk te maken, werd het Duitse Keizerrijk in het Paleis van Versailles in 1871 uitgeroepen, het hart van Frankrijk. Ook grote delen van het huidige Polen hoorden toen bij Duitsland. De Pruisische koning werd nu de keizer van Duitsland, Wilhelm I. Otto van Bismarck, de Pruisische premier, had heel veel geholpen met het creëren van het keizerrijk en hierdoor wordt hij gezien als de vader des vaderlands van Duitsland. Het Duitse keizerrijk had in het Driekeizerjaar in 1888 maar liefst drie keizers achter elkaar gehad. Keizer Wilhelm I stierf en werd opgevolgd door Frederik III, maar deze stierf al na een maand regeren. Wilhelm II werd uiteindelijk de nieuwe keizer en zou uiteindelijk ook de laatste Duitse keizer worden.

De Eerste Wereldoorlog

Zie Eerste Wereldoorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
De Eerste Wereldoorlog wordt ook wel de loopgravenoorlog genoemd en is één van de verschrikkelijkste Europese oorlogen die er ooit is geweest.

Al in veel eeuwen waren er oorlogen geweest in Europa, maar deze duurden vaak kort en waren niet bijzonder vreselijk. Veel inwoners waren trots op hun land (nationalisme) en veel landen gingen steeds meer en betere wapens kopen en maken (militarisme). Ook hadden veel landen koloniën in onder andere in Afrika en Zuid-Azië. Ook mochten veel landen elkaar niet echt, door al deze redenen. Frankrijk en Duitsland hadden bijvoorbeeld geen goede relatie met elkaar. Je kunt hierdoor zeggen dat Europa ook wel een kruitvat was en dat het niet lang kon duren voordat het ontplofte. Oostenrijk-Hongarije, Italië en Duitsland waren bondgenoten van elkaar. Toen de Oostenrijks-Hongaarse troonopvolger in 1914 werd vermoord door een Serviër in Sarajevo, wilde het land Servië binnen vallen. Rusland was hierop tegen en wilde oorlog verklaren aan Oostenrijk-Hongarije. Duitsland, dat Oostenrijk-Hongarije wilde beschermen, vond dat het land Servië mocht binnenvallen en zo kreeg Duitsland oorlog met Rusland. Ook Frankrijk verklaarde de oorlog aan Duitsland. Er ontstond als het ware een wereldoorlog, de Eerste Wereldoorlog, die ook door ging in de koloniën van de landen. In de Eerste Wereldoorlog vochten de Centralen (Duitsland, Oostenrijk-Hongarije, Bulgarije en het Ottomaanse Rijk) tegen de Geallieerden (Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland en vanaf 1917 Verenigde Staten). Er ontstond een vreselijke oorlog, die ook nog eens lang duurde. De Centralen verloren in 1918 en de Duitse keizer vluchtte naar Nederland. Na de oorlog was men met elkaar eens, dat er nooit meer zo'n oorlog zou moeten komen.

De Geallieerden sloten uiteindelijk via het Verdrag van Versailles uit 1919 vrede met Duitsland. Duitsland moest zijn koloniën en stukken grond inleveren, de schade terugbetalen (waarvan veel naar Frankrijk ging) en het leger kleiner maken. Na de Novemberrevolutie werd de monarchie afgeschaft. Duitsland werd een republiek, de Weimarrepubliek. De Verenigde Staten hielpen Duitsland met de betalingen, maar er ontstond toch armoede. De rust was maar voor even, want zo'n 20 jaar later begon de volgende oorlog.

De Tweede Wereldoorlog

Zie Tweede Wereldoorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1933 kwam Adolf Hitler aan de macht. Hij beloofde dat het weer beter met Duitsland zou gaan. Door wegen aan te leggen en fabrieken te bouwen ontstond weer werk. Op het eerste gezicht waren veel landen blij met Hitler, maar na een tijdje werd dit al minder. Toen het Duitse parlementsgebouw in brand werd gestoken, gaf Hitler de schuld aan de communisten. Hij zei dat hun doel was om ook van Duitsland een communistisch land te maken en kreeg hierdoor van het parlement de volledige heerschappij. Duitsland wist samen met Oostenrijk een groter land te worden, Polen werd binnengevallen en uiteindelijk ook een deel van Tsjecho-Slowakije. Hitler en zijn volgelingen (de Nazi's) veroverden grote delen van Europa, waaronder delen van Frankrijk, Nederland, België en delen van Rusland. Zijn bondgenoten waren Italië(tot 1944) en Japan. Deze landen werden de Asmogendheden genoemd. Hitler verloor de oorlog in 1945 en hij pleegde zelfmoord in datzelfde jaar.

Twee Duitslanden

De val van de Berlijnse Muur in 1989

Duitsland werd na de Tweede Wereldoorlog door Frankrijk, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en de Sovjet-Unie bezet. Ook de hoofdstad Berlijn werd verdeeld. De westelijke helft van Duitsland, West-Duitsland, werd in 1949 een zelfstandig land. West-Duitsland noemde zich zelf de Bondsrepubliek Duitsland of in het kort BRD. Zij waren Kapitalistisch. Hier werd Bonn de hoofdstad. De Sovjet-Unie maakte van hun ook een land, Oost-Duitsland. Oost-Duitsland noemde zich zelf de Duitse Democratische Republiek of in het kort DDR. Het was een communistisch land. De hoofdstad was Oost-Berlijn. Oost-Duitsland was niet helemaal zelfstandig en had veel invloed van de Sovjet-Unie. De twee Duitslanden werden gescheiden door het IJzeren Gordijn. Een bekend onderdeel hiervan was de Berlijnse Muur. Deze muur liep dwars door Berlijn en verdeelde de stad en een westelijk (kapitalistisch) en oostelijk (communistisch) deel. De muur was bedoeld om te zorgen dat mensen uit het oosten niet konden vluchten naar het westen. In totaal was Duitsland 40 jaar gescheiden geweest. Op 9 november 1989 viel uiteindelijk de Berlijnse Muur. Nog geen jaar later, op 3 oktober 1990, werd Duitsland weer één land. Deze gebeurtenis heet de Duitse hereniging.

Sinds 1990

West-Duitsland was al sinds 1957 lid van de Europese Unie toen nog Europese Economische Gemeenschap. In 1990 kwam Oost-Duitsland hierbij als deel van Duitsland. Na de hereniging bleef Bonn nog even de Duitse hoofdstad, omdat eerst de gebouwen in Berlijn moesten worden opgeknapt. In de jaren 90 verhuisde uiteindelijk het parlement en de regering naar Berlijn. De Duitse mark was het betaalmiddel van Duitsland, maar na 2002 werd dit de euro.

Geografie

Het land

Een landbouwgebied bij Lauenau (Noord-Duitsland).

Duitsland ligt ongeveer in het midden van Europa. Het grenst in het noorden aan de Noordzee, Denemarken en de Oostzee, in het oosten aan Polen, in het zuiden aan Tsjechië, Oostenrijk en Zwitserland en in het westen aan Frankrijk, Luxemburg, België en Nederland. In het zuiden liggen de Alpen en in het noorden de Noordzee en de Oostzee. Hierdoor werd Duitsland vroeger het land tussen de zee en de Alpen genoemd. Van noord naar zuid is er veel afwisseling in het landschap. In het noorden is het landschap erg vlak. Dit gebied heet de Duitse laagvlakte. In het midden komen er al lage bergen en in het zuiden liggen grote bergen. Duitsland is ook een erg groen land. Twee derde van de bossen bestaat uit naaldbossen en de rest vooral uit beuken. In de Duitse bodem zitten weinig boomschatten, maar de grond is wel erg vruchtbaar.

Noorden

In het noorden is het land erg vlak en wonen er weinig mensen. De mensen die er wonen leven vooral in steden zoals Hamburg en Bremen. De Eems, de Wezer, de Elbe en de Oder stromen door dit gebied heen. Ondanks de slechte grond, wordt er toch veel verbouwd. Tarwe, rogge, gerst, haver en aardappelen komen hier vandaan. Vooral in de deelstaat Sleeswijk-Holstein wordt melk geproduceerd. Varkenvlees, rundvlees en kip komt hier ook vandaan. Toch is de economie in het noorden niet goed.

Westen

Het westen van Duitsland heeft daarin tegen een goede economie. Belangrijke steden als Keulen, Düsseldorf, Mainz en Frankfurt am Main liggen hier. West-Duitsland is vooral bekend vanwege het Ruhrgebied. Dit is het belangrijkste industriegebied van Duitsland. Het landschap van West-Duitsland is heuvelachtig. De rivieren de Rijn en de Moezel lopen door het gebied heen. Gebergten als de Eifel en de Hunsrück liggen hier.

Oosten

Het oosten van Duitsland staat ook wel bekend als de Nieuwe Duitse deelstaten. Vroeger was dit gedeelte Oost-Duitsland. In het oosten ligt de Duitse hoofdstad Berlijn. Daarnaast liggen ook de steden Leipzig, Dresden, Chemnitz en Erfurt. In het zuiden van Oost-Duitsland is de economie sterker dan in het noorden van Oost-Duitsland.

Zuiden

Zuid-Duitsland wordt gevormd door twee grote deelstaten, Beieren en Baden-Württemberg. München is de grootste stad van het gebied. Daarnaast is Stuttgart nog een grote stad. Het gebied is erg heuvelachtig en ze zijn zelfs bergen. Het zuiden is erg groen. Zo liggen het Zwarte Woud en het Bohemer Woud er. Het hoogste punt is de Zugspitze met 2963 meter. De Donau, de Lech en de Main zijn de bekendste rivieren die door het gebied heen stromen. Uit het gebied komen fruit, zuivel, gerst en tarwe.

Klimaat

De rivier de Main door de stad Frankfurt am Main.

Duitsland heeft een gematigd zeeklimaat. Dit betekent dat de zomers zacht zijn. De winters zijn ook zacht, maar ook fris en vochtig. Dit is bijna heel Duitsland zo, behalve in het zuiden. Hier is het 's winters kouder en 's zomers warmer. 's Winters kan in dit gebied veel sneeuw vallen.

Grote steden

De tien grootste Duitse steden zijn:

  1. Berlijn (3.610.000 inwoners)
  2. Hamburg (1.810.000 inwoners)
  3. München (1.450.000 inwoners)
  4. Keulen (1.061.000 inwoners)
  5. Frankfurt am Main (736.414 inwoners)
  6. Stuttgart (628.032 inwoners)
  7. Düsseldorf (612.178 inwoners)
  8. Dortmund (585.813 inwoners)
  9. Essen (582.624 inwoners)
  10. Bremen (557.464 inwoners)

Alle inwonersaantallen komen uit 2016.

Deelstaten

Kaart van Duitsland met deelstaten

Duitsland heeft zestien deelstaten, ook wel Länder of Bundesländer genoemd:

Deelstaat Inwoners Oppervlakte Hoofdstad
Baden-Württemberg 10.755.000 35.752 km² Stuttgart
Beieren (Bayern) 12.542.000 70.552 km² München
Berlijn (Berlin) 3.469.000 892 km² Berlijn (Berlin)
Brandenburg 2.500.000 29.479 km² Potsdam
Bremen 661.000 419 km² Bremen
Hamburg 1.788.000 755 km² Hamburg
Hessen 6.066.000 21.115 km² Wiesbaden
Mecklenburg-Voor-Pommeren (Mecklenburg-Vorpommern) 1.639.000 23.180 km² Schwerin
Nedersaksen (Niedersachsen) 7.914.000 47.609 km² Hannover
Noord-Rijnland-Westfalen (Nordrhein-Westfalen) 17.837.000 34.085 km² Düsseldorf
Rijnland-Palts (Rheinland-Pfalz) 3.999.000 19.853 km² Mainz
Saarland 1.018.000 2.569 km² Saarbrücken
Saksen (Sachsen) 4.143.000 18.416 km² Dresden
Saksen-Anhalt (Sachsen-Anhalt) 2.331.000 20.446 km² Maagdenburg (Magdeburg)
Sleeswijk-Holstein (Schleswig-Holstein) 2.833.000 15.799 km² Kiel
Thüringen 2.231.000 16.172 km² Erfurt

Bevolking

Religie en bevolkingsgroepen

De Dom van Keulen in Keulen is één van grootste kerken ter wereld.

Duitsland had 82 793.800 inwoners in 2018. 67% van deze mensen zegt een geloof te hebben en 33% heeft dit niet. De grootse groep gelovigen is katholiek. Dit zijn 25,46 miljoen mensen oftewel 31%. 30% is lid van de evangelische kerk. In de jaren zeventig kwamen er veel gastarbeiders naar Duitsland. Vooral kwamen deze mensen uit Turkije. Hierdoor zijn er in Duitsland 3,3 miljoen moslims. Daarnaast heeft Duitsland nog een kleine joodse minderheid van 0,2%. Vooral in het gebied van de voormalige DDR en Hamburg is meer dan de helft van de bevolking ongelovig.

Tegenwoordig staat Duitsland bekend als een erg gastvrij land. Duitsland is, na de Verenigde Staten, de plek waar veel vluchtelingen heen vluchten. Duitsland heeft hierdoor maar liefst zeven miljoen buitenlanders. Dit is gelijk aan ongeveer de halve Nederlandse bevolking of ongeveer drie kwart van de Belgische bevolking. Toch is 91,5% van de bevolking Duits.

De taal

De enige officiële taal van Duitsland is het Duits. Het Duits daarom ook de meest gesproken taal. 95% van de bevolking spreekt de taal. Het Duits lijkt qua woordenschat soms veel op het Nederlands. De Duitse taal is vooral bekend vanwege de lidwoorden der, die en das en de vier naamvallen. In Duitsland zijn er daarnaast nog drie erkende minderheidstalen. Deze talen worden door een heel klein gedeelte van de bevolking gesproken, maar Duitsland erkend ze toch als taal. Dit zijn het Noord-Fries, Deens en Sorbisch. Het Nedersaksisch is daarnaast nog erkend als streektaal. Dit is een taal die slechts in een bepaalde regio (een streek) gesproken wordt. Daarnaast worden Nederlands, Luxemburgs en Limburgs nog gesproken door een klein deel van de bevolking. Deze talen komen vooral voor bij de grens met deze landen. Romani en Saterfries komen ook voor, maar meer verspreid over Duitsland. Turks, Italiaans, Servo-Kroatisch, Koerdisch, Pools en Russisch zijn de grootste talen onder immigranten.

Cultuur

Muziek

Fout in widget Youtube: unable to write file /usr/share/mediawiki/extensions/Widgets/compiled_templates/wrt661e6a22a60aa1_73566501

Duitsland is erg bekend vanwege de muziek. Dit is niet al zo sinds een paar jaar, maar al een paar eeuwen terug was dat zo. Veel beroemde componisten komen uit Duitsland. De bekendste componist is misschien wel Ludwig van Beethoven. Hij schreef veel muziekstukken, waaronder Für Elise, Moonlight sonata en de negende symfonie. Zijn de bekendste stuk, de negende symfonie, schreef hij terwijl hij volledig doof was! Johann Sebastian Bach, Robert Schumann en Felix Mendelssohn Bartholdy zijn andere bekende Duitse componisten.

Tegenwoordig is Duitsland nog steeds erg bekend vanwege zijn muziek. In tegenstelling tot Nederland en Vlaanderen, zijn heel veel Duitse liedjes in de eigen gesproken (het Duits). Weinig muziek is in het Engels gezongen. De schlager is in Duitsland erg populair. Dit is letterlijk Duitsland voor successtuk, omdat veel Duitsers er fan van zijn. Schlager is niet een bepaalde muzieksoort, maar juist allerlei vormen van Duitstalige popmuziek. De Schlager komt uit de jaren 20 van de vorige eeuw. In het begin leken de liedjes veel op de Duitse volksmuziek, maar in de jaren 50, 60 en 70 begon de Schlager te veranderen. Onder meer door Schlager is nog heel veel Duitse muziek in het Duits gebleven.

Wereldwijd zijn een aantal Duitstalige liedjes echt een succes geworden. 99 Luftballons van Nena en Ich bin wie du van Marianne Rosenberg zijn waarschijnlijk de bekendste. Udo Jurgens, Heino, Freddy Breck en Katja Ebstein zijn verder bekende Duitstalige zangers en zangeressen. Op het Eurovisiesongfestival heeft Duitsland twee keer gewonnen. De eerste keer was in 1982 met Nicole en de tweede keer in 2010 met Lena Meyer-Landrut. De laatste jaren zijn de songfestivalliedjes van Duitsland in het Engels, hiervoor was dat bijna altijd Duits.

Films

Marlene Dietrich is misschien wel de eerste Duitse actrice die wereldwijd bekend is.

Duitsland maakt al zo lang films, sinds dat de film zelf bestaat. In 1895 wordt de eerste bioscoop geopend door de broers Max en Emil Skladanowsky. Een filmprojector, een paar stoelen, een filmdoek en een betalend publiek. De bioscoop was geboren. In de jaren 20 was Duitse film het meest populair. De toen nog geluidloze films draaide vaak om niet echt gebeurde verhalen (zoals sceince-fiction). Aan het einde van de jaren 20 kwam een nieuw genre wat meer realistisch was. Tijdens het nazi-tijdperk werden veel propagandafilms gemaakt. Deze films hadden de bedoeling om te laten zien hoe goed het wel niet Duitsland ging sinds het nationaalsocialisme er was. Hierdoor gaven ze vaak verkeerde informatie aan het publiek. Daarnaast werd er censuur opgelegd. Hierdoor mocht in geen enkele Duitse film slecht gesproken worden over het nationaalsocialisme, Hitler of de regering. Leni Riefenstahl is een bekende filmregisseuse van propagandafilms uit deze tijd. Ondanks alle propagandafilms die ze maakte, worden veel van haar filmtechnieken nog steeds gebruikt. Na de opdeling van Duitsland, gingen zowel Oost- als West-Duitsland films produceren. De films in Oost-Duitsland werden geholpen door de Sovjet-Unie, zo kon er geen enkel verkeerd woord over het communisme ontstaan. In West-Duitsland moesten de films concurreren met de Amerikaanse films. Hierdoor waren de West-Duitse films erg goedkoop. Na de Duitse hereniging kregen de films weer meer inhoud. In 2004 kwam de film Good Bye, Lenin! uit. Deze gaat over het leven in voormalig Oost-Duitsland. De film werd zo'n groot succes dat sindsdien veel films worden gemaakt met dit onderwerp. In Berlijn, de Duitse filmstad, wordt elk jaar het Internationaal filmsfestival van Berlijn gehouden. Een aantal bekende Duitse filmacteurs en actrices zijn Teil Schweiger, Franka Potente, Katja Reimann, Robert Stadlober en natuurlijk Marlene Dietrich.

Literatuur

Jacob Grimm en Wilhelm Grimm staan samen bekend als de Gebroeders Grimm.

De Duitse literatuur is één van de bekendste ter wereld. Eén, zeg maar twee, van de bekendste personen uit zijn de gebroeders Grimm. Deze twee broers verzamelde allerlei sprookjes, waar veel kinderen nog steeds mee opgroeien. Daarnaast werkten ze aan het eerste Duitse woordenboek, het Deutsches Wörterbuch, wat pas honderd jaar na hun dood af was. Voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog vertrokken een aantal schrijvers uit Duitsland. Deze vertrokken schrijvers en veel schrijvers die bleven, schreven in deze tijd niet over oorlog of politiek. Andere schrijvers schreven juist propaganda in samenwerking met de nazi's. Na de Tweede Wereldoorlog ontstonden er twee stromingen. Beide wilde ze iets doen met de oorlog. De eerste groep wilde de oorlog achter zich laten en opnieuw beginnen. Ze werden de Neuanfang (nieuwe begin) genoemd. De tweede groep, de Trümmerliteratur (puinhoop-literatuur), wilde juist schrijven over de oorlog om het zo een plek te kunnen geven. Veel Duitse schrijvers durfden na de oorlog niet in het Duits te schrijven. De schrijversgroep Gruppe 47 werd opgericht om door middel van boeken een nieuw democratisch Duitsland op te richten. In de tijd van de Duitse opdeling werden aan beide kanten van de muur de boeken gecontroleerd door de staat. In West-Duitsland ging dat vooral om nationaalsocialistische teksten en in Oost-Duitsland om teksten tegen het communisme. 13 Duitse schrijvers hebben de Nobelprijs voor de Literatuur gewonnen. Bekende Duitse schrijvers zijn Günter Grass, Alfred Andersch, Marcel Beyer, Annette Pehn en Asta Scheib. Bekende Duitse boeken zijn De blikken trommel, Berlin Alexanderplatz en De man zonder eigenschappen.

Duitse keuken

De Schwarzwalder kersentaart is vernoemd naar het Zwarte Woud, terwijl bijna zeker is dat het daar niet vandaan komt.

Duitsland heeft heel bekende gerechten en eigen keuken. Een bekende Duitse snack is de curryworst. Dit is een soort van braadworst geserveerd op een broodje. In heel Duitsland is de curryworst terug te vinden, maar per regio kan de smaak wel wat verschillen. Hoewel kebab van oorsprong Turks is, is een snack die in Duitsland veel gegeten wordt de Döner kebab. Turkse gastarbeiders namen de kebab mee naar Berlijn, waar het in 1972 voor het eerst werd geserveerd. Het brood in Duitsland is ook wat anders van smaak, dan in Nederland of Vlaanderen. Het meeste Duitse brood is gemaakt van deeg dat zuurder is. Hierdoor is het langer houdbaar. Vaak wordt er hartig beleg, bijvoorbeeld vleeswaren of kaas, opgedaan. Vaak wordt 's ochtends ontbeten met brood. Tussen de middag eet men warm eten. Kinderen eten vaak op school en volwassen vaak op hun werk. 's Avonds eet men ook warm. Bij de warme maaltijd wordt meestal water of vruchtensap gedronken. Water wordt door de Duitsers graag gedronken. Per jaar drinkt men maar liefst 97 liter water. In Europa drinken alleen de Italianen en de Belgen meer water. Hoewel in Nederland veel water uit de kraan wordt gedronken, wordt in Duitsland (net als in Vlaanderen) veel water gedronken uit flesjes. Toch is het merk Spa haast niet verkrijgbaar in Duitsland.

Bondskanselier Angela Merkel

Duitsland heeft een hoop echt traditionele gerechten, maar per regio kan dit verschillen. In heel Duitsland worden worst en stukken gebraden vlees (Braten) gegeten. Vaak is dit vlees erg vet. Dit komt omdat men vroeger in de tijd van de Germanen en Kelten zwaar en veel lichamelijk werk moest doen. Gebak is men in Duitsland dol op. Als de buren komen worden vaak niet één, maar twee gebakjes gehaald! Maar niet omdat ze zo'n honger hebben, want de tweede doos gebak verdwijnt vaak in de vuilnisbak. Vaak wordt de eerste doos leeg gegeten, een gebakje uit de tweede doos wordt hierna aangeboden, maar dan is het de bedoeling dat je zegt dat dat niet hoeft. Ondanks deze (iets wat vreemde) traditie heeft Duitsland genoeg keuze aan gebak. De Schwarzwalder kersentaart en de Berlinerbol zijn hier de bekendste van. Op veel kerstmarkten vindt men Glühwein terug. Dit is letterlijk warme wijn en is erg populair in deze tijd van het jaar.

Politiek

Duitsland is, net als België, een federatie. Dit houdt in dat Duitsland opgebouwd is uit deelstaten die ook weer bestuurd worden op de manier van een land. Toch betekent dat niet dat al deze deelstaten aparte landen zijn. Samen worden de deelstaten verenigd als één land, met één regering, één president en één parlement.

De Bondsdag in de winter.

De regering van Duitsland zetelt (zit) in Berlijn, de hoofdstad. Ze vergaderen in het Rijksdaggebouw (Reichstag). Het parlement heet in Duitsland de Bondsdag (Bundestag). De Bondsdag heeft minimaal 598 leden, maar meestal zijn dat er wat meer. Ter vergelijking: De Nederlandse en Belgische parlementen hebben er 150. De Bondsdag bestaat, in tegenstelling tot het Belgische en Nederlandse parlement, uit maar één kamer (de Bondsdag zelf). Daarnaast is er nog de Bondsraad. Hier zitten een vertegenwoordigers van de Duitse deelstaten in. Elke deelstaat zendt een aantal leden. Door de Bondsraad kunnen ook de deelstaten meedoen aan de landelijke politiek.

De bondskanselier is in Duitsland de baas van de regering, net zoals in Nederland en België de minister-president dat is. In Duitsland hebben ze ook nog een bondspresident. Deze heeft weinig macht, net zoals de Nederlandse en Belgische koningen. De huidige bondskanselier is Angela Merkel, de huidige president is Frank-Walter Steinmeier. In veel landen is het zo dat de president belangrijker is dan de regeringsleider, denk maar aan de Verenigde Staten of Frankrijk. Toch is dit in Duitsland net andersom. Angela Merkel is belangrijker en hierdoor ook bekender dan Frank-Walter Steinmeier. Hierdoor staat Angela Merkel bekend als de machtigste vrouw ter wereld!

Verkeer en vervoer

Flughafen Berlin Brandenburg moet de nieuwe Berlijnse luchthaven worden. In 2016 zal deze klaar zijn.

Duitsland heeft vele snelwegen, die Autobahn worden genoemd. De Duitse Autobahn is bekend omdat er geen snelheidslimiet is. Dat betekent dat je zo hard mag rijden als je wilt. In Duitsland zijn er wel verschillende soorten snelwegen. Zo heb je snelwegen die door heel Duitsland lopen, bijvoorbeeld van oost naar west. Deze autowegen heten Bundesfernstraßen. De landelijke overheid is verantwoordelijk voor deze wegen. Daarnaast zijn er nog de Landesstraßen, deze worden onderhouden door de deelstaten. Als laatste zijn er de Kreisstraßen, waar de landkreisen verantwoordelijk voor zijn. De Duitse wegen staan bekend als snel en prima onderhouden.

Ook zijn er natuurlijk spoorwegen. De Belangrijkste spoorwegmaatschappij is de Deutsche Bahn (DB). De luchtvaart in Duitsland is ook belangrijk. De luchthaven van Frankfurt am Main is één van de drukste van Europa en de wereld. Ook is het de thuisbasis van de nationale luchtvaartmaatschappij, Lufthansa. In de steden Berlijn, Hamburg, Neurenberg en München rijdt ook een metro. De stad Wuppertal heeft een zwevende metro, de Wuppertaler Schwebebahn.

Economie

Het Kaufhaus des Westens is een groot warenhuis in Berlijn en één van de grootste van Europa.

Duitsland is een sterk economisch land. Veel landen drijven handel met Duitsland. Duitsland koopt het meeste uit Nederland, China, Frankrijk, de Verenigde Staten en Italië en verkoopt het meeste naar Frankrijk, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Nederland en China. Jaarlijks verkoopt Duitsland €1095,7 miljard aan goederen en diensten. Dit is hetgene wat het land verdient aan export. €905,9 miljard koopt Duitsland jaarlijks aan goederen, dus Duitsland maakt winst met de export en import. Na de Verenigde Staten, Japan en China is Duitsland het sterkste land op het gebied van technologie.

In Duitsland werken de meeste mensen in de dienstensector, in totaal 69,1% (in 2013). Dit zijn alle beroepen waarbij je niet werkt in de landbouw of de industrie. Ook de helft van de tien grootste Duitse bedrijven is hier actief in. Voorbeelden van deze bedrijven zijn Media Markt, Saturn en Lidl. In de industrie worden vaak ijzer, staal en kolen verwerkt. Ook worden er cement, chemicaliën, machines, voertuigen, machine-onderdelen, elektronica, voedingsmiddelen en textiel (kleding) gemaakt. Bekende Duitse bedrijven uit deze sector zijn Bosch, Miele, Opel en Haribo. In de industrie werkt 40,1% (in 2013) van de Duitsers. 0,8% (in 2013) werkt in de landbouw en visserij. De belangrijkste Duitse landbouwproducten zijn aardappelen, tarwe, gerst, suikerbieten, fruit, groenten, rundvee, varkens, pluimvee (vogel-vee), wijn en hop.

Fotogalerij

Links en bronnen

Links

De volgende links kun je gebruiken voor extra informatie over Duitsland (voor bijv. een spreekbeurt, werkstuk, ect):

Bronnen

De volgende links zijn als bron gebruikt voor deze tekst. Deze bronnen kun je ook gebruiken als links voor extra informatie (voor bijv. een spreekbeurt, werkstuk, ect.). Achter elke link staat tussen haakjes waarvoor de bron precies voor gebruikt is:


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Duitsland&oldid=541630"