Duitse Bond

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
Duitse Bond
Deutscher Bund

Flag of Germany (3-2).svgWappen Deutscher Bund.svg

Deutscher Bund.png

De Duitse Bond

Hoofdstad Frankfurt am Main
Oppervlakte 630.100 km²
Aantal inwoners 46.059.329 (in 1864)
Talen Duits
Bestuursvorm Confederatie
Portaal Portal.svg Duitsland en Geschiedenis

De Duitse Bond of Duitse Confederatie was een land dat van 1815 tot en met 1866 bestond. De Duitse Bond werd opgericht door het Congres van Wenen, dat de nieuwe Europese grenzen moest bepalen nadat Napoleon was verslagen. In 1866 viel hij uiteen, na de Duitse Oorlog.

De twee belangrijkste staten binnen de Duitse Bond waren Keizerrijk Oostenrijk en Pruisen. De hoofdstad was Frankfurt am Main.

Geschiedenis

Ontstaan

De Maartrevolutie in Berlijn.

Het gebied dat nu Duitsland is, bestond vroeger uit een heleboel verschillende kleine staatjes. Deze staatjes werden voor het eerst verenigd tijdens het Heilige Roomse Rijk. In 962 werd het Heilige Roomse Rijk gesticht en in 1806 werd het opgeheven. Hierna werd de Rijnbond gesticht, maar hier behoorden slechts een paar staatjes toe. Om de zelfstandigheid van de staatjes te bewaren werd toen de Duitse Bond gesticht. Door samen te werken kon je elkaar makkelijker verdedigen, was het idee erachter. Hierdoor konden de staatjes minder snel worden veroverd. Alle gebieden die buiten de grenzen van het Heilige Roomse Rijk hebben gelegen, mochten niet bij de Duitse Bond. Ook was het voorzorgsmaatregel om te zorgen dat er alleen maar grote en sterke landen om Frankrijk heen lagen. Dit was ook de reden waarom Nederland en België in de 19e eeuw even werden samengevoegd tot één land.

Revolutie

In 1848 brak de Maartrevolutie uit. De Maartrevolutie ontstond omdat de regering van de Duitse Bond wilde dat er geen liberale of nationalistische regering kwam. Hiervoor moest er een wet komen. En die kwam er ook. Hierdoor zou er een liberaal land worden gesticht met een liberale grondwet.

Pruisen en Oostenrijk

De twee belangrijkste staten daarbinnen waren Oostenrijk en Pruisen. Zij hadden bijna alles voor het zeggen. Pruisen was de grootste staat en de meeste Oostenrijkse aartshertogen waren keizer geweest van het Heilige Roomse Rijk. Pruisen en Oostenrijk waren het echter bijna nooit eens. Pruisen wilde een kleinere Duitse Bond stichten die al het noorden in beslag zou nemen. Oostenrijk kwam er niet in voor, omdat dat in het zuiden lag. Oostenrijk voelde zich buitengesloten en wilde opheldering. Op de Frankfurter Vorstendag gebeurde dit, maar Pruisen was niet bij de vergadering. Na Duitse Oorlog verloor Oostenrijk en moest dat land uit de bond treden. Hierdoor vielen alle staten in het zuiden (Baden, Beieren en Württemberg) weg en het noorden ging door als de Noord-Duitse Bond. In 1866 kwam het einde van de Duitse Bond. Baden, Beieren en Württemberg werden later tijdens het Duitse Keizerrijk weer één met de rest van de staten. Oostenrijk en Pruisen zouden uiteindelijk de ruzie bijleggen en vrede stichten. Oostenrijk zou later ook met Hongarije één land worden, Oostenrijk-Hongarije.

Geschiedenis van Duitsland
Frankische Rijk
Oost-Frankische Rijk
Heilige Roomse Rijk
Rijnbond
Duitse Bond
Noord-Duitse Bond
Duitse Keizerrijk
Novemberrevolutie
Weimarrepubliek
Nazi-Duitsland
West-Duitsland
Oost-Duitsland
Duitse hereniging
Bondsrepubliek Duitsland
Portaal : Duitsland


Herindelingen

Het parlement van de Duitse Bond

De Duitse Bond heeft in totaal maar liefst 41 lidstaten gekend. Vergeleken met het Heilige Roomse Rijk was dit vrij weinig, want dat kende er wel duizenden. Echter zijn er een hoop staten uitgetreden, toegevoegd en veranderd. In 1817 kwam de staat Hessen-Homberg bij de bond en in 1818 werd Galicië-Lodomerië bij de bond gevoegd. In 1824 kwam Reuss-Lobenstein zonder vorst te zitten en werd toen toegevoegd aan Reuss-Ebersdorf. Hierbij werd er een nieuwe land gesticht met de naam Reuss-Lobenstein-Ebersdorf. In 1826 werd besloten om Hertogdom Saksen-Coburg-Saalfeld, Hertogdom Saksen-Gotha-Altenburg en Hertogdom Saksen-Hildburghausen op te heven en de nieuwe staten Hertogdom Saksen-Altenburg en Hertogdom Saksen-Coburg en Gotha te stichten. In 1839 werd het Westelijke deel van Luxemburg aan België geschonken en dat deel stapte uit de bond. Het Oostelijke deel bleef in de bond. Om het eerlijk te verdelen kreeg Nederland Limburg. Limburg viel echter wel onder de Duitse Bond zonder Maastricht. In 1848 werd het Vorstendom Reuss jongere linie gesticht. Tussen 1848 en 1851 kwamen de Pruisische provincies Oost-Pruisen, West-Pruisen en het westen van Posen in de bond te liggen. In 1849 annexeerde Pruisen Hohenzollern-Hechingen en Hohenzollern-Sigmaringen. Doordat Hertogdom Anhalt-Köthen in 1853 zonder vorst kwam te zitten werd het verenigd met Hertogdom Anhalt-Dessau. Hierdoor ontstond Hertogdom Anhalt-Dessau-Köthen. Later in 1863 zou Hertogdom Anhalt-Bernburg erbij komen en zou de staat vanaf dien Hertogdom Anhalt heten.

Lidstaten

  1. Keizerrijk Oostenrijk¹
  2. Koninkrijk Pruisen²
  3. Koninkrijk Beieren
  4. Koninkrijk Saksen
  5. Koninkrijk Hannover
  6. Koninkrijk Württemberg
  7. Groothertogdom Baden
  8. Groothertogdom Hessen-Darmstadt
  9. Groothertogdom Luxemburg
  10. Groothertogdom Mecklenburg-Schwerin
  11. Groothertogdom Mecklenburg-Strelitz
  12. Groothertogdom Oldenburg
  13. Groothertogdom Saksen-Weimar-Eisenach
  14. Hertogdom Anhalt-Dessau (sinds 1863 Anhalt)
  15. Hertogdom Anhalt-Bernburg (tot 1863)
  16. Hertogdom Anhalt-Köthen (tot 1847)
  17. Hertogdom Brunswijk
  18. Hertogdom Holstein
  19. Hertogdom Limburg (behoort bij Nederland)³
  20. Hertogdom Nassau
  21. Hertogdom Saksen-Lauenburg
  22. Hertogdom Saksen-Gotha-Altenburg (tot 1825)
  1. Hertogdom Saksen-Coburg-Saalfeld (sinds 1826 Saksen-Coburg en Gotha)
  2. Hertogdom Saksen-Meiningen
  3. Hertogdom Saksen-Hildburghausen (sinds 1826 Saksen-Altenburg)
  4. Landgraafschap Hessen-Kassel
  5. Landgraafschap Hessen-Homburg (sinds 1817)
  6. Vorstendom Hohenzollern-Sigmaringen (tot 1849)
  7. Vorstendom Liechtenstein
  8. Vorstendom Lippe
  9. Vorstendom Reuss oudere linie
  10. Vorstendom Reuss jongere linie
  11. Vorstendom Schaumburg-Lippe
  12. Vorstendom Schwarzburg-Sondershausen
  13. Vorstendom Schwarzburg-Rudolstadt
  14. Vorstendom Waldeck-Pyrmont
  15. Graafschap Hohenzollern-Hechingen (tot 1849)
  16. Vrije en Hanzestad Lübeck
  17. Vrije en Hanzestad Bremen
  18. Vrije en Hanzestad Hamburg
  19. Frankfurt

De cijfertjes:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Duitse_Bond&oldid=687307"