Duits: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 9: Regel 9:
   
 
==De Duitse taal==
 
==De Duitse taal==
Het Duits onderscheidt zich van andere West-Germaanse talen door het actief gebruik van [[naamvallen]]. Daarnaast worden [[zelfstandige naamwoord]]en met een [[hoofdletter]] geschreven. Ook zijn er drie i.p.v. twee geslachten (''mannelijk, vrouwelijk'' en ''onzijdig'') en lidwoorden (''der, die'' en ''das'').
+
Het Duits onderscheidt zich van andere West-Germaanse talen door het actief gebruik van [[naamval]]len. Daarnaast worden [[zelfstandige naamwoord]]en met een [[hoofdletter]] geschreven. Ook zijn er drie i.p.v. twee geslachten (''mannelijk, vrouwelijk'' en ''onzijdig'') en lidwoorden (''der, die'' en ''das'').
  +
  +
Het Duits wordt over het algemeen als een lelijke taal beschouwd. Dat komt voornamelijk omdat een aantal klanken (''sch, tz'' en ''ch'') nogal schreeuwerig kunnen overkomen.
   
 
==Duitse woorden & zinnetjes==
 
==Duitse woorden & zinnetjes==

Versie van 10 mei 2013 11:15

Bestand:DuitseTaal.png
Locatie van de Duitse taal. Donkerblauw zijn de plekken waar de taal officieel is. Lichtblauw zijn de plekken waar de minderheden Duits spreken.

Het Duits (Deutsch) is een West-Germaanse tak van de Germaanse talen. Het is de officiële taal van Duitsland, Oostenrijk en Liechtenstein, en een van de officiële talen van Zwitserland, Luxemburg, België (Oostkantons) en Italië (Zuid-Tirol). In onder meer Namibië (een vroegere Duitse kolonie) en landen van het voormalige Oostblok wordt het ook gesproken, maar zonder officiële erkenning.

Er zijn zo'n 110 miljoen mensen die het Duits als moedertaal hebben. Duits is daarmee de grootst gesproken moedertaal van Europa.

In Duitsland spreekt meer dan 95% Duits. In Oostenrijk spreekt 97% Duits. In Zwitserland spreekt 63,7% Duits. In België spreekt minder dan 1% Duits. Buiten deze vier landen spreekt men in Zuid-Tirol(Italië) 69,15% Duits en in Luxemburg spreekt men voor 77% Luxemburgs. Deze taal is sterk verwant aan het Duits.

De Duitse taal

Het Duits onderscheidt zich van andere West-Germaanse talen door het actief gebruik van naamvallen. Daarnaast worden zelfstandige naamwoorden met een hoofdletter geschreven. Ook zijn er drie i.p.v. twee geslachten (mannelijk, vrouwelijk en onzijdig) en lidwoorden (der, die en das).

Het Duits wordt over het algemeen als een lelijke taal beschouwd. Dat komt voornamelijk omdat een aantal klanken (sch, tz en ch) nogal schreeuwerig kunnen overkomen.

Duitse woorden & zinnetjes

Nederlands Duits Uitspraak
Één Eins Ajns
Twee Zwei Tswaj
Drie Drei Draj
Ik heet ... Ich heiße ... Ieg hajse
Ik ben ... Ich bin ... Ieg bin
Ik ben .. jaar oud Ich bin ... Jahre alt Ieg bin ... jaahre ahlt
Jij Sie (altijd met hoofdletter) zie
Holocaust Holocaust Hoolookoust
 
Germaanse talen

Noord-Germaanse Talen: Deens · Zweeds · Noors · IJslands · Faeröers
West-Germaanse Talen: Afrikaans · Duits · Engels · Nederlands · Fries · Luxemburgs · Jiddisch

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Duits&oldid=265184"