Duikboot

Uit Wikikids
Versie door AjejeBot (overleg | bijdragen) op 14 feb 2021 om 23:56 (→‎Soorten duikboten: clean up, replaced: [[image: → [[Bestand:)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een duikboot, onderzeeboot of onderzeeër is een speciaal soort boot waarmee je heel diep onder de zeespiegel kunt komen. Duikboten worden nogal eens gebruikt voor militaire doeleinden.

Geschiedenis

De Nederlander Cornelis Drebbel is de uitvinder van de duikboot. Dat voertuig zou echt onder water zijn geweest en zijn voortgestuwd door roeiers. Het zou ook ongeveer 4 meter onder water zijn geweest.

In 1776 zou er voor het eerst een duikboot voor de oorlog zijn gebruikt. Die heette de Turtle en de ontwerper was David Bushnell.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden duikboten vooral door de Duitsers gebruikt.

Soorten duikboten

USS Pampanito (SS 383).jpg

Duikboten vallen voornamelijk onder 2 soorten te onderscheiden: expeditieduikboten en militaire duikboten. Militaire duikboten zijn moeilijk op te sporen, omdat ze vaak diep onder de oppervlakte schuilen en pas boven komen wanneer ze aanvallen. Expeditieduikboten onderzoeken het leven in de zee en zijn dus niet gebouwd voor oorlog. Vaak nemen ze bodemmonsters mee naar boven, of zijn op zoek naar een oud verloren schip met oude kostbaarheden. De Alvin is een bekende expeditieboot, Hij ontdekte ook de in 1912 gezonken RMS Titanic, die op 3810 meter op de bodem lag. Onderzeeboten moeten dus ook goed beschermd zijn tegen de enorme druk van de zee onderwater. Expeditieboten kunnen vaak dieper duiken dan oorlogsonderzeeërs.

Weetjes

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Duikboot&oldid=652631"