Dubbelvier

Uit Wikikids
Versie door MakiBoy (overleg | bijdragen) op 25 nov 2022 om 14:08
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De dubbelvier van Hongkong tijdens de wereldkampioenschappen van 2015

Een dubbelvier, afgekort 4x, is een gladde roeiboot die wordt gebruikt in de wedstrijdroeisport. Het is ontworpen voor vier personen die de boot voortbewegen door te roeien met ieder twee roeispanen, of "sculls", één in elke hand.

Raceboten (vaak "schelpen" genoemd) zijn lang, smal en grotendeels halfrond in dwarsdoorsnede om de weerstand te verminderen. Ze hebben meestal een vin naar achteren om rollen en gieren (afdrijven) te voorkomen. Oorspronkelijk waren ze gemaakt van hout, maar ze worden nu bijna altijd gemaakt van een composietmateriaal (meestal met koolstofvezel versterkt plastic) voor sterkte- en gewichtsvoordelen.

Dubbelvieren zijn een van de door de International Rowing Federation en de Olympische Spelen erkende klassen.

Als er vier roeiers in een boot zijn, elk met slechts één veegriem en aan weerszijden roeien (boordroeien), wordt de combinatie een " vier met stuurman " of " vier zonder stuurman " genoemd, afhankelijk van of de boot een stuurman of stuurvrouw heeft.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Dubbelvier&oldid=749350"