Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Flag of Ukraine.svg Zoek je informatie over Oekraïne? Neem dan een kijk op Portaal:Oekraïne! Flag of Ukraine.svg

Droom

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schilderij: A Dream of a Girl Before a Sunrise door Karl Brjoellov

Een droom is een opeenvolging van beelden, geluiden, gevoelens en gedachten tijdens je slaap. Deze beelden komen er door activering in verschillende delen in de hersenen tijdens het slapen. Het is nooit helemaal duidelijk gemaakt wat het precies is, niemand weet de weg, maar iedereen komt in de droomwereld. Eigenlijk is ons hoofd tijdens het dromen net een grote speelfilm. De wetenschap die zich bezighoudt met het bestuderen en interpreteren van dromen heet oneirologie.

Stadiums

Gemiddelde slaapcyclus

Tijdens je slaap zijn er verschillende stadia. In alle stadia kan er gedroomd worden.

  • Stadium 1: Doezelen: Je bent nog wakker, je wordt rustig en je benen worden zwaar en slap, je ogen draaien langzaam rondjes.
  • Stadium 2: Lichte Slaap: Je droomt nog niet, je ogen draaien geen rondjes, je lichaamstemperatuur daalt, je hartslag daalt, dit duurt ongeveer een half uur.
  • Stadium 3: Diepe slaap: Je slaapt, als iemand je nu wakker maakt, kost dat moeite, dit duurt ongeveer een uur.
  • Stadium 4: REM-slaap: je ogen bewegen in dit stadium heel snel heen en weer, dit heet in het Engels: Rapid Eye Movement snelle oog beweging. Je hersenen zijn erg actief en bijna net zo actief als overdag. Niet ons hele brein wordt wakker tijdens de REM-slaap maar een klein deel, daardoor bewegen we niet tijdens het slapen. Alles wat we tijdens het dromen meemaken, heeft geen effect op onze lichaamshouding tijdens het slapen. Eerst dachten wetenschappers dat dromen alleen in dit stadium kan plaatsvinden, maar dat is niet zo. Dromen worden wel beter onthouden als de proefpersoon in de REM-slaap gewekt wordt. Na elke REM-slaapfase ontwaak je soms kort (vaak onbewust) en begint de hele slaapcyclus van lichte slaap naar diepe slaap, naar droomslaap, weer van vooraf aan tot het tijd is om te ontwaken (zie afbeelding).

Zo komt het dat je ongeveer 5 dromen in één nacht hebt! Maar hoe kan het dan dat de meeste mensen ze snel weer vergeten?

Dromen vergeten

Voor het opslaan van herinneren hebben de hersenen een kortetermijngeheugen en een langetermijngeheugen. Tijdens het dromen werkt maar een klein deel van de hersenen. Het deel dat verantwoordelijk is voor de opslag van gegevens, het kortetermijngeheugen, zou bijna niet of helemaal niet werken tijdens het dromen. We kunnen ons om die reden de droom maar heel even herinneren, of vaak helemaal niet meer.

Dromen leren onthouden

Als je zou willen toch je dromen zou willen onthouden, lees dan snel verder. Je kunt namelijk droombewustzijn (het onthouden van dromen) verbeteren "Het belangrijkste is om dromen tijd en aandacht te geven." Dat zegt de schrijfster Laura Loewenberg die een boek heeft geschreven over dromen.

De beste tijd om je dromen te herinneren is in de eerste 90 seconden nadat je wakker bent geworden, voordat de herinnering verdwijnt. Laura Loewenberg raadt aan om je lichaam in precies dezelfde positie te houden waarin je je bevond toen je wakker werd, omdat dit je droomgeheugen een boost zou geven.

Schrijf de dromen meteen op nadat je twee minuten hebt nagedacht over de volgorde, beelden en gevoelens van de droom. "Als je je dromen niet opschrijft of bijvoorbeeld aan je familie vertelt, zijn ze waarschijnlijk na het ontbijt verdwenen", zegt Loewenberg.

Hoe dachten ze vroeger over dromen?

Al 3000 jaar geleden waren mensen al aan het nadenken over de betekenis van dromen. Dromen hadden volgens de volkeren in die tijd een voorspelende gave. In religies (zoals het christendom, islam, boeddhisme) waren dromen een belangrijk onderdeel. Dromen hadden volgens hen uit die tijd betekenis als boodschap van God/van de Goden. De Egyptenaren, ook zo'n 3000 jaar geleden, begonnen symbolen van dromen te registreren en over de betekenis na te denken. Dit was het eerste volk waar geschrifte van gevonden zijn, waaruit blijkt dat ze dromen serieus namen. Zij dachten dat dromen een directe verbinding is met de godenwereld. Ze ontwierpen zelfs tempels die gericht waren op het opwekken van dromen. De Egyptenaren legden hun dromen vast in hiërogliefen. Mensen met bijzondere levendige dromen werden hier als bijzonder bestempeld.

Aristoteles is een filosoof en dacht ruim 2000 jaar geleden ook over dromen. Hij beschouwde dromen meestal niet als verbinding met god maar zag verbanden tussen dromen en herinneringen aan gebeurtenissen in het dagelijks leven van de dromer. Ook schreef Aristoteles over dromen die worden veroorzaakt door menselijke zintuigen. Als iemand het tijdens het slapen bijvoorbeeld erg warm krijgt, kan hij of zij gaan dromen van hitte of vuur.

Later, vanaf de 19e eeuw, begonnen filosofen en psychologen als Sigmund Freud er ook over na te denken. In veel culturen hebben dromen een voorspellende betekenis –Dromen hebben betekenis als boodschap van God/van de Goden. –Dromen hebben betekenis als echte reizen in andere werelden.

Wat weten we erover?

Een droom is een soort 2e wereld waar je alles in verwerkt wat je die dag hebt meegemaakt. Misschien heb je er nooit bij stilgestaan, maar een droom is iets heel bijzonders.

  • Hoe ontstaat een droom?
  • Waarom dromen we?
  • Wat heeft een droom te betekenen?

Dat zijn vragen die de mensheid al lang bezighoudt. Dromen hebben mogelijk een betekenis. Soms kun je 'voorspellende dromen' hebben. Je kan bijvoorbeeld iets dromen dat later echt gebeurt. Dat overkomt iedereen al eens. Dan denk je: "Hé, dat heb ik nog gezien, in mijn droom!"

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Droom&oldid=687410"