Donaudelta

Uit Wikikids
Versie door Vviktorie!! (overleg | bijdragen) op 27 aug 2018 om 16:27
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Donaudelta

Dalmatian Pelican and Great Cormorant in danube delta.jpg

Pelikanen in de Donaudelta
Land Flag of Romania.svg Roemenië
Plaats Geen
Regio Europa en Noord-Amerika
Eigenschappen
Werelderfgoed sinds 1991
Status Niet bedreigd
Type Natuur
Meer informatie Website
Werelderfgoedlijst van UNESCO

Via de Donaudelta stroomt de rivier de Donau de Zwarte Zee in. Het natuurgebied ligt in Roemenië en heeft een oppervlakte van 5800 km² (iets groter dan Gelderland). Van die 5800 is 3124 km² werelderfgoed op de de werelderfgoedlijst van UNESCO.

De Donaudelta is, op de delta van de Wolga na, de grootste delta van Europa.

Geografie

De Donaudelta ligt in het oosten van Roemenië aan de Zwarte Zee. In de hele delta wonen ongeveer 15.000 mensen. Dit maakt de Donaudelta tot een van de dunbevolkste gebieden in Europa. De Donau stroomt in het westen de delta in. Dan splitst de rivier in drie takken: de Chilia, de Sulina, de Sfântul Gheorghe. De Chilia vervoert hiervan het meeste water.

De Donaudelta heeft een vrij droog klimaat. Er valt tussen 300 en 400 mm regen per jaar. De regen valt ongeveer gelijk verspreid door het jaar, maar door de warmte zijn er in de zomer altijd droogtes. In de winter ligt de temperatuur vaak net onder het vriespunt en in de zomer ligt de temperatuur bijna altijd boven de 20°C.

Natuur

De Donaudelta is een belangrijk natuurgebied. Er komen meer dan 300 soorten vogels en 45 vissensoorten voor. Het grootste deel van de delta bestaat uit moerassen, met rietvelden en natte bossen op andere plekken. In de zomer drogen de moerassen vaak uit en in de herfst en lente overstromen ze. Dit zorgt voor een bijzondere leefomgeving waarin veel bijzondere diersoorten voorkomen.

Zo leven in de Donaudelta zoogdieren als de otter, de nerts, de bunzing en de siesel, maar ook vogels als de zwarte ibis, de pelikaan en de dwergaalscholver.

De delta is in de 20ste eeuw vervuild en nog steeds zijn er bedreigingen voor de natuur. Zo waren er plannen om rivieren te kanaliseren en de moerassen droog te leggen. Deze zijn, gelukkig voor de plant- en diersoorten, niet doorgegaan.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Donaudelta&oldid=524428"