Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Donald Trump

Uit Wikikids
Versie door Mike1023 (overleg | bijdragen) op 11 jun 2020 om 08:37 (+ werk (updates noodzakelijk))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Edit-inprogress.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Toelichting: Noodzakelijke updates
Donald Trump
Donald Trump (49567388336).jpg
Donald Trump
Naam voluit Donald John Trump
Geboren 14 juni 1946
Geboren te Queens, New York
Overleden
Overleden te
Gehuwd met Melania Trump
Relatie met
Partij Republikeinen
Religie Presbyteriaans
Stroming
Functie 45e president van de Verenigde Staten
Aantreden 20 januari 2017
Aftreden
Voorganger Barack Obama
Opvolger
Functie(s)
45e president van de Verenigde Staten
Portaal Portal.svg Politiek

Donald John Trump (Queens, 14 juni 1946) is een Amerikaanse politicus, miljardair, vastgoedmagnaat, ondernemer, schrijver en televisiepersoonlijkheid. In 2015 stelde hij zich verkiesbaar als president en werd gekozen als presidentskandidaat voor de Republikeinse Partij. Op 8 november 2016 won hij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Hij is daarmee gekozen tot de 45ste president van de Verenigde Staten, als opvolger van Barack Obama. Op 20 januari 2017 werd hij officieel benoemd tot president.

Jeugd en zakelijke carrière

Privé, jeugd en familie

Donald Trump werd geboren in de New Yorkse wijk Queens. Hij is de zoon van Fred Trump en Mary Anne MacLeod. Trumps voorouders waren Duits en kwamen uit Kallstadt, een plaats in Beieren. Trumps opa emigreerde in 1885 naar de VS en werd daar al snel een succesvol zakenman. De Duitse familienaam Trumpf werd veranderd in het Engelse Trump. Trumps ouders trouwden in 1936.

Toen Trump in Jamaica Estates, een wijk in Queens, woonde, ging hij naar The Kew-Forest School in Forest Hills. Daar was de vader van Trump bestuurslid. Op zijn 13e werd hij geschorst wegens slecht gedrag. Hij ging naar de New York Military Academy, een militaire school. Nadat hij deze school had afgemaakt, ging hij naar de universiteit van Fordham in The Bronx, een stadsdeel van New York. Vervolgens studeerde hij op de Universiteit van Pennsylvania, aan de hoog aangeschreven Wharton School of Finance. In 1968 maakte hij daar zijn studie af.

Donald Trump is in totaal drie keer getrouwd. Hij heeft vijf kinderen en acht kleinkinderen. Hij is presbyteraan.

De oudste broer van Trump, Fred, stierf in 1981 op 43-jarige leeftijd. Een van zijn zussen, Maryanne, is lid van het Hof van Beroep voor het 3e circuit.

Carrière in de zakenwereld

Hij begon bij het bedrijf van zijn ouders dat huizen verhuurde in de New Yorkse boroughs (stadsdelen) Brooklyn, Queens en Staten Island. In 1971 verhuisde Trump naar Manhattan.

In 1973 was hij verdachte van een inbraak in de Fair Housing Act.

Donald Trump is oprichter van The Trump Organization en van de Trump Entertaiment Resorts. In New York heeft hij zijn eigen wolkenkrabber, de Trump Tower.

Politieke carrière

Eerste politieke activiteiten

Presidentiële campagne in 2016

Trump als president

Poging(en) tot afzetting

Reactie op het coronavirus en George Floyd

Meningen en standpunten van Trump

Een bekende zin die kenmerkend was tijdens zijn toespraken is: "Make America great again". Dit betekent: "Maak Amerika weer groots". Dit had hij eerder ook als slogan op Twitter gezet.

Hieronder staan een aantal voorbeelden van opmerkingen en beloftes die Trump heeft gemaakt:

 • Hij wil de manier waarop de VS handelt met het buitenland veranderen. Amerika zou de dupe zijn van handelsverdragen die niet in het voordeel van Amerika zijn (zoals NAFTA en potentieel TPP). Hij is dan ook van plan om deze verdragen opnieuw te onderhandelen, om voor alle partijen (maar met name voor Amerika) een gunstiger verdrag te creëren. Ook wil hij importtarieven heffen op producten uit het buitenland om de binnenlandse markt te beschermen. Dit kan inhouden dat er over producten die in China gemaakt worden (zoals iPhones) belasting wordt geheven waardoor ze duurder zijn voor de Amerikaanse consument. Dit moet bedrijven aanmoedigen om hun producten weer in Amerika te produceren, wat de werkgelegenheid ten goede komt.
 • Hij wil een grote muur bouwen langs de grens van Mexico, zodat illegale immigranten – waaronder veel Mexicanen – niet zo makkelijk de VS meer in kunnen komen.
 • Hij wil abortus verbieden.
 • Hij wil het homohuwelijk weer afschaffen: iets wat in de praktijk niet kan, aangezien het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten daar al eerder over heeft besloten. Dit is een oordeel dat een president niet kan terugdraaien.
 • Hij wil veel geld investeren in de infrastructuur: wegen, tunnels, bruggen, vliegvelden en havens. Hier wil hij ruim duizend miljard dollar in steken.
 • Hij wil stoppen met, naar eigen zeggen, kansloze Amerikaanse inmengingen in het buitenland, zoals in het Midden-Oosten, waar de VS volgens Trump duizenden miljarden dollars heeft verspilt zonder resultaat.
 • Hij wil het Amerikaanse belastingklimaat versimpelen, wat Amerikaanse bedrijven moet aanmoedigen om weer te produceren in de VS, in plaats van in lagelonenlanden. Dit gaat namelijk ten koste van vele Amerikaanse banen.
 • Hij wil af van politieke correctheid. Zo heeft hij toegekend dat hij 'Merry Christmas' zal zeggen. Dit is naar aanleiding van de zogeheten 'War on Christmas' (Oorlog tegen Kerstmis), waarmee wordt bedoelt dat er mensen zijn die zich beledigd voelen door het gebruik van de term 'kerstmis' wat te veel gelinkt zou zijn aan het Christendom, iets wat progressieve mensen ertoe heeft gezet om deze term te vervangen door 'feestdagen'. Trump vindt dit maar onzin en wil dan ook een einde maken aan politieke correctheid.

Trump behoort ook tot de "klimaatontkenners", dat zijn mensen die niet geloven dat er een opwarming van de aarde aan de gang is die vooral door menselijk toedoen wordt veroorzaakt. Trump wil daarom dat de VS weer meer fossiele brandstoffen gaat gebruiken, omdat dit volgens hem toch geen kwaad kan. In de klimaatconferentie van Parijs van 2015 is juist afgesproken dat dit soort brandstoffen in de toekomst gemeden moeten worden.

Vermogen

Trump heeft een aantal eigen bedrijven. Donald Trump hanteert in de naam van elk bedrijf zijn eigen achternaam.

 • Trump Financial (hypotheken)
 • Trump Sales and Leasing (woningverkoop)
 • Trump Restaurants
 • GoTrump (reiswebsite)
 • Donald J. Trump Signature College (lijn van mannenkleding, -accessoires en -horloges)
 • Donald Trump The Fragrance (parfum)
 • Een tijdschrift met de naam Trump
 • Trump Golf
 • Trump Chocolate
 • Trump Home (huisinrichtingen)
 • Trump Productions (televisieproducties)
 • Trump Institute
 • Trump The Game (een bordspel uit 1989)
 • Donald Trump's Real Estate Tycoon (videospel)
 • Trump Books (boeken)
 • Trump Steaks

De waarde van Trumps bedrijf wordt geschat op ongeveer 2 miljard. Trump zelf beweert dat het 3 miljard is. Hij zegt dat hij 7 miljard bezit en 250 miljoen aan contant geld. Forbes heeft Trumps vermogen geschat op 4,1 miljard.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Donald_Trump&oldid=620759"