Disneyland Park (Parijs): verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 
(2 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 
{{Infobox pretpark
 
{{Infobox pretpark
 
| titel = Disneyland Park <br> ''Parc Disneyland''
 
| titel = Disneyland Park <br> ''Parc Disneyland''
| afbeelding = SleepingBeautyCastleParis.jpg
+
| afbeelding =
 
| ander formaat =
 
| ander formaat =
| onderschrift = [[Le Château de la Belle au Bois Dormant]]
+
| onderschrift =
 
| slogan = ''geen''
 
| slogan = ''geen''
 
| plaats = [[Marne-la-Vallée]], {{FR}}
 
| plaats = [[Marne-la-Vallée]], {{FR}}
Regel 79: Regel 79:
 
===''Discoveryland''===
 
===''Discoveryland''===
 
{{Zie hoofdartikel|Tomorrowland (Disney)}}
 
{{Zie hoofdartikel|Tomorrowland (Disney)}}
[[File:Disneyland_Paris_(5982162272).jpg|right|300px|thumb|Discoveryland gezien vanaf [[Les Mystères du Nautilus]]]]
 
 
Het laatste gedeelte is Discoveryland, wat niet een speciale ingang heeft. In plaats daarvan loopt men tussen de resten van een vulkaan door men verschillende meren. Discoveryland staat in het teken van [[uitvinding]]en, [[ontdekking]]en en de [[toekomst]]. In plaats van de toekomst zoals wij deze zien, is het gethematiseerd naar hoe mensen vroeger de toekomst zouden zijn. Discoveryland is daarom gebouwd in een stijl die [[steampunk]] heet. Het is gebaseerd op hoe Europese [[sciencefiction]]schrijvers de toekomst zagen, waaronder de Franse schrijver [[Jules Verne]] en de Britse schrijver [[H.G. Wells]]. Het gebied is vooral door Verne's boeken geïnspireerd, maar tegenwoordig is veel hiervan verdwenen.
 
Het laatste gedeelte is Discoveryland, wat niet een speciale ingang heeft. In plaats daarvan loopt men tussen de resten van een vulkaan door men verschillende meren. Discoveryland staat in het teken van [[uitvinding]]en, [[ontdekking]]en en de [[toekomst]]. In plaats van de toekomst zoals wij deze zien, is het gethematiseerd naar hoe mensen vroeger de toekomst zouden zijn. Discoveryland is daarom gebouwd in een stijl die [[steampunk]] heet. Het is gebaseerd op hoe Europese [[sciencefiction]]schrijvers de toekomst zagen, waaronder de Franse schrijver [[Jules Verne]] en de Britse schrijver [[H.G. Wells]]. Het gebied is vooral door Verne's boeken geïnspireerd, maar tegenwoordig is veel hiervan verdwenen.
   
In het geied vindt men bij binnenkomst de inactieve darkride [[Buzz Lightyear Laser Blast]] en de vliegtuigjesattractie [[Orbitron – Machines Volantes]]. Hiernaast vindt men de attractie [[Autopia]], waarin kinderen zelf een auto mogen besturen. In het midden van het themagebied ligt de achtbaan [[Hyperspace Mountain]], die tegenwoordig gethematiseerd is naar de ''[[Star Wars]]''-films. Achter Hyperspace Mountain vindt men ook nog [[Star Tours: L'Aventure Continue]]; een simulator waarbij men verschillende planeten uit deze films bezoekt. Hiernaast bevindt zich de film [[Mickey's Philharmagic]]. Daarnaast is er nog [[Les Mystères du Nautilus]], een tentoonstelling waarbij men de onderzeeër van kapitein Nemo bezoekt.
+
In het gebied vindt men bij binnenkomst de inactieve darkride [[Buzz Lightyear Laser Blast]] en de vliegtuigjesattractie [[Orbitron – Machines Volantes]]. Hiernaast vindt men de attractie [[Autopia]], waarin kinderen zelf een auto mogen besturen. In het midden van het themagebied ligt de achtbaan [[Hyperspace Mountain]], die tegenwoordig gethematiseerd is naar de ''[[Star Wars]]''-films. Achter Hyperspace Mountain vindt men ook nog [[Star Tours: L'Aventure Continue]]; een simulator waarbij men verschillende planeten uit deze films bezoekt. Hiernaast bevindt zich de film [[Mickey's Philharmagic]]. Daarnaast is er nog [[Les Mystères du Nautilus]], een tentoonstelling waarbij men de onderzeeër van kapitein Nemo bezoekt.
   
 
== Show en parades ==
 
== Show en parades ==

Huidige versie van 17 jan 2024 om 19:38

Disneyland Park
Parc Disneyland
Geen afbeelding
beschikbaar
Slogan geen
Plaats Marne-la-Vallée, Vlag van Frankrijk Frankrijk
Eigenaar
Opening 12 april 1992
Sluiting
Eerdere namen
Seizoen
Oppervlakte
Bezoekers
Medewerkers
Omzet
Winst
Attracties 31
Achtbanen
Darkrides
Simulators
Waterattracties

Website
www.disneylandparis.nl
op RCDB
Portaal Portaalicoon Attractieparken

Disneyland Park (Frans: Parc Disneyland) is een van de twee pretparken in Disneyland Paris. Disneyland Park is het grootste en oudste van de twee parken. Het opende op 12 april 1992 tegelijkertijd met de rest van het resort. Het ligt naast het andere park, Walt Disney Studios Park. De twee parken worden door middel van de Fantasia Gardens met elkaar verbonden. Het Disneyland Hotel vormt de ingang van het park, aangezien de entree onder het gebouw ligt.

Het park heette oorspronkelijk Euro Disneyland, maar sinds 1994 wordt de huidige naam gebruikt. Het Disneyland Park is het grootste pretpark van Europa qua bezoekersaantallen. Het is verdeeld in vijf themalanden; Frontierland, Adventureland, Fantasyland, Discoveryland en Main Street U.S.A. In het midden van het park staat Le Château de la Belle au Bois Dormant (het kasteel van Doornroosje), wat het symbool van het park is. Het park is vrijwel hetzelfde als tijdens de opening in 1992. Later zijn slechts enkele kleinere attracties toegevoegd en een paar grote. Het park staat bekend om zijn parades die iedere dag op Main Street U.S.A. gehouden worden.

Geschiedenis

Ontwerp

Alice's Curious Labyrinth werd speciaal ontworpen voor Disneyland Park in Parijs

Het Disneyland Park was het eerste pretpark van Disneyland Paris en is sinds de opening aanwezig. Bij de bouw van het park werd gekeken naar de attracties, die ook in de Amerikaanse parken te vinden waren. Populaire attracties, zoals It's a Small World en Pirates of the Caribbean werden overgenomen in het park. Toch werden er een aantal attracties aangepast. The Haunted Mansion werd Phantom Manor met ander achtergrondverhaal. De attracties kwam in Frontierland te liggen, waarin alle attracties door middel van een verhaal met elkaar verbonden werden. Waar de tijd van de Frontierland in de Amerikaanse parken eind 19e eeuw is, koos men voor dit park begin 19e eeuw. De reden hiervoor zijn populaire westernfilms en -televisieseries in Europa. Europeanen kennen het wilde westen namelijk op deze manier.

Daarnaast werd het land Tommorowland veranderd in Discoveryland. De reden hiervoor is dat Fransen het woord Tommorow (morgen) moeilijk kunnen uitspreken. Waar Tommorowland in de Amerikaanse parken zich richt op de wereld van morgen, richt Discoveryland zich hoe de mensen van vroeger de toekomst zagen. Hierdoor kwam er een tijdloos ontwerp. Tommorrowland in Californië is bijvoorbeeld gericht op hoe de mensen in de jaren 60 de wereld rond het jaar 1980 zagen. Veel ideeën waren ouderwets en elke zoveel jaar moest het land worden geüpdatet. In Parijs was dit probleem er niet. Om aan te sluiten op de Franse cultuur kwam veel inspiratie uit de boeken van Jules Verne. Daarnaast vormden de uitvindingen van Leonardo da Vinci en de boeken van H.G. Wells inspiratie. In plaats van wit kreeg het land veel heldere kleuren in de stijl van steampunk.

Ook kregen veel attracties in een Franse titel en werden voorstellingen enkel of grotendeels in het Frans opgevoerd. Dit was een afspraak met de Franse staat, aangezien Engels als bedreiging voor de Franse cultuur gezien werd. Er bestond ook veel angst dat een Amerikaans bedrijf invloed zou krijgen in Frankrijk.

Bouw en opening

Tijdens de bouw van het park moest geld worden bezuinigd op attracties. De meeste attracties zijn gebouwd, maar sommige attracties zijn nooit gebouwd. Zou waren attracties rondom De kleine zeemeermin en Belle en het Beest gepland in Fantasyland. Ook was er een darkride met jeeps in Adventureland gepland, maar deze zijn nooit gebouwd. De meeste attracties werden geschrapt in Discoveryland. Oorspronkelijk zou hier een grote vulkaan komen te liggen op de plaats waar Hyperspace Mountain nu ligt. Er waren meer attracties rondom Jules Verne's boeken gepland. In de vulkaan zou een attractie rondom het boek Een reis naar het midden van de aarde komen, een achtbaan rondom het boek Een reis van de aarde naar de maan en een restaurant in het teken van 20.000 mijlen onder de zee. Deze hele vulkaan (Discovery Mountain) werd volledig geschrapt, maar tegenwoordig zijn er nog steeds verwijzingen naar wat er ooit moest komen. Bij de ingang zijn grote rotsen te vinden die gestolde lava moesten voorstellen. Ook zijn de letters "DM" in het themagebied te vinden, wat voor "Discovery Mountain" staat.

Het park werd uiteindelijk geopend op 12 april 1992. Het idee was om deze attracties in de jaren na de opening te bouwen. Disney dacht namelijk dat het park een succes zou worden, maar eigenlijk dit bleek niet zou te zijn. Het park kreeg veel kritiek, aangezien er te weinig attracties waren. In plaats van vakanties van meerdere dagen, besloten veel mensen om het park slechts voor één dag te bezoeken. Hierdoor waren de hotels leeg en verdiende het resort minder geld dan verwacht. Disneyland Paris had dan ook grote geldproblemen.

Jaren 1990 en 2000

De "Time Keeper" van de inmiddels verdwenen attractie Le Visionarium

Om meer gasten trekken werd besloten om meer attracties aan het park toe te voegen. Aangezien er weinig geld was, besloot men eenvoudige, kleinere attracties toe te voegen. Hierdoor heeft Disneyland Park enorm veel walkthroughs, een type attractie waarbij gasten door een soort van tentoonstelling heenlopen. In 1993 opende Le Passage Enchanté d'Aladdin en de simpele achtbaan Indiana Jones et le Temple du Péril. Een jaar later, in 1994, werden Casey Jr. - le Petit Train du Cirque, Le Pays des Contes de Fées en Les Mystères du Nautilus toegevoegd. Dit waren allemaal goedkope attracties om meer gasten te trekken. In 1995 opende de eerste grote attractie sinds de opening, maar Space Mountain: De la Terre à la Lune. Deze achtbaan was gebaseerd op een boek van Jules Verne en was een enorm succes. De komst van deze achtbaan zorgde er zelfs voor dat Disneyland Paris voor het eerst winst maakte.

De meeste attracties die vandaag de dag nog in het park te vinden zijn, bestaan nog steeds. Toch zijn er enkele attracties vervangen door de jaren heen. In Discoveryland bevond zich tijdens de opening in 1992 de film Captain EO. In 1998 werd deze vervangen door de 3D-film Honey, I Shrunk the Audience!, gebaseerd op een Disney Channel-serie en -film. De speciale effecten waren tegen 2010 zo erg verouderd dat men besloot om Captain EO terug te brengen. Dit had ook te maken met de dood van Michael Jackson die de hoofdrol in Captain EO heeft. In 2015 werd deze attractie opnieuw gesloten en het "Discovery Theatre" stond hierna leeg.

Een andere attractie uit Discoveryland die inmiddels verdwenen is, is Le Visionarium. Dit was een show in het teken van tijdreizen waarin een personage genaamd "Time Keeper" de gasten meenam op een reis door de tijd. Tijdens deze reis gaat van alles mis. In 2004 werd Le Visionarium gesloten en vervangen door Buzz Lightyear Laser Blast, wat in 2006 opende. Space Mountain: De la Terre à la Lune kreeg in 2005 een renovatie, waarbij de achtbaan een nieuw thema kreeg. De achtbaan heropende als Space Mountain: Mission 2 met nieuwe effecten. In 1993 opende ook het kleine reuzenrad Pirouettes du Vieux Moulin in Fantasyland, wat vormgegeven was als The Old Mill. Dit reuzenrad werd gesloten in 1999, vervolgens heropend in 2000 en vervolgens weer gesloten in 2002. Tijdens een storm raakte het reuzenrad zo erg beschadigd dat het niet meer werkte. In 2011 werden de emmers van het reuzenrad verwijderd. Hoewel de rest nog steeds overeind staat, is het tegenwoordig een klein restaurant.

Jaren 2010 en 2020

Sinds 2001 had Disneyland Paris veel financiële problemen, mede door de opening van Walt Disney Studios Park. Hierdoor was er weinig geld voor updates en uitbreidingen van Disneyland Park. In plaats daarvan besloot men geld uit te geven aan het studiopark. Het resort werd ook nog eens getroffen door de eurocrisis, waardoor het minder bezoekers kreeg. Hierdoor werd veel bezuinigd op entertainment en grootschalig onderhoud. Vanaf 2010 stonden de meeste theaters leeg en waren er geen shows buiten de parades om. Ook waren veel speciale effecten van attracties kapot geraakt, waren veel ornamenten en gebouwen verkleurd en bladderde verf af. Uiteindelijk werd zelfs gekozen om restaurants te sluiten om kosten te besparen. Achterstallig onderhoud was vooral zichtbaar bij de Thunder Mesa Riverboat Landing. Oorspronkelijk bestond deze uit twee verschillende stoomboten (Mark Twain en Molly Brown), maar de Mark Twain was zo erg beschadigd dat deze niet meer kon varen.

In 2017 werd daarom begonnen met een grote renovatie van Disneyland Park. Verschillende grote attracties werden gesloten voor een grote opknapbeurt die soms wel maanden duurde. In Frontierland werd het meer rondom Big Thunder Mountain drooggelegd voor een grote renovatie van de achtbaan en de boten. Het spookhuis Phantom Manor volgde. In Adventureland kreeg Pirates of the Caribbean een grote update en in Fantasyland werd It's a small world opgeknapt. In Discoveryland werd Space Mountain: Mission 2 gesloten en vervangen door de tijdelijke attractie Hyperspace Mountain om de nieuwe Star Wars-films te vieren. Ondanks dat dit een tijdelijke versie zou zijn, bestaat deze attractie nog steeds. De oude versie van Star Tours werd ook vervangen door een nieuwe versie. Daarnaast kwam er een dagelijkse avondshow voor het kasteel en werden veel gebouwen opgeknapt. Tegen 2020 waren de renovaties afgerond. Veel liveshows keerden ook terug na deze renovatie.

In 2018 opende de show Mickey's PhilharMagic, wat de eerste attractie sinds jaren was.

Themalanden

Zie Lijst van attracties in Disneyland Park (Parijs) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het park is verdeeld in vijf themagebieden. Deze komen allemaal samen op op het plein voor Le Château de la Belle au Bois Dormant. Vanaf dit klein zijn alle themagebieden bereikbaar. Het kasteel zelf wordt vaak gerekend tot Fantasyland.

Main Street U.S.A.

Zie Main Street U.S.A. voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Een van de voertuigen op Main Street U.S.A.

Main Street U.S.A. is eerste themagebied en ligt tussen de ingang en het kasteel. De straat begint direct na het Disneyland Hotel, wat in de dezelfde stijl is gebouwd als de straat. Main Street U.S.A. bestaat voornamelijk uit restaurants en winkels. Het is vormgegeven als een Amerikaanse straat rond 1900; een gelijke straat waar Walt Disney zelf opgroeide. Via het Disneyland Hotel loopt men onder het treinstation van de Disneyland Railroad, een stroomtrein die je brengt naar stations in heel het park.

Het gebied bestaat uit drie delen. Eerst is er de Town Square met een klein parkje met een prieel. Hier kunnen bezoekers ook instappen in een van de voertuigen op de straat, zoals een paardentram, een brandweerauto en een dubbeldekker. Deze voertuigen brengen de bezoekers naar het plein voor het kasteel, maar de meeste gasten lopen dit einde. Op de Town Square kan men ook Disneyfiguren ontmoeten en vinden muziekoptredens plaats gedurende de dag. Vervolgens loopt men door naar de straat zelf, waarbij aan beide kanten verschillende restaurants en winkels zitten. Aan de achterkant van deze winkels en restaurants zijn ook overdekte galerijen; de Discovery Arcade en de Liberty Arcade.

Het laatste deel bestaat uit een groot plein, waar vanuit men alle andere themagebieden bereiken kan. Main Street U.S.A. heeft geen grote attracties, zoals de andere themagebieden. Wel vinden hier verschillende parades plaats gedurende de dag en 's avonds een grote show voor het kasteel.

Frontierland

Zie Frontierland voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Links van Main Street U.S.A. ligt het themagebied Frontierland. Frontierland is vernoemd naar de Amerikaanse frontier, de grens tussen de bewoonde en onbewoonde wereld. Het Wilde Westen is dan ook het thema van dit gebied. Het gebied is vormgegeven als een spookstad, genaamd "Thunder Mesa", aan het begin van de 19e eeuw. Dit stadje is verlaten sinds er een grote ramp heeft plaatsgevonden. De attracties in dit gebied staan ook in het teken van deze ramp en zijn met elkaar verbonden.

Men komt binnen via een groot fort, waar Legends of the Wild West ligt. Dit is een tentoonstelling met verschillende legendarische figuren uit het Wilde Westen, zoals Davy Crockett en Buffalo Bill. Achter dit fort liggen een paar restaurants en winkels, die vormgegeven zijn als de stad. Op een heuvel ligt het spookhuis, Phantom Manor, waar men leert over de vloek. In het midden van het park ligt een groot meer met in het midden Big Thunder Mountain Railroad, een achtbaan vormgegeven als een mijnentreintje. Rondom deze achtbaan varen de boten van de Thunder Mesa Riverboat Landing. Daarnaast liggen nog de Pocahontas Indian Village (een speeltuin) en het The Chaparral Theatre (een theater) in dit gebied. Ook is er een klein station van de Disneyland Railroad.

Adventureland

Zie Adventureland voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
De Adventureland Bazar

Boven Frontierland ligt het themagebied Adventureland, dat in het teken staat van avonturen. Dit gebied staat in het teken van spannende verhalen en exotische landen. Via het centrale plein komt men binnen via het Arabische gedeelte, de Adventureland Bazar, die in het teken staat van de film Aladdin. Hier vindt je ook de tentoonstelling Le Passage Enchanté d'Aladdin, waar het verhaal van Aladdin verteld wordt.

Via het Arabische gedeelte loopt men door het Afrikaanse gedeelte, waar men enkele restaurants vindt en een doorgang naar Frontierland. Achterin Adventureland ligt het Jungle-gedeelte van het gebied, waar men de achtbaan Indiana Jones et le Temple du Péril vindt. Het grootste gedeelte van het themagebied bestaat uit het Caribische gedeelte. Hier vindt men Adventure Isle, een pirateneiland wat gasten kunnen ontdekken. Hier liggen ook het piratenship van kapitein Haak uit Peter Pan en de boomhut van de Zwitserse familie Robinson (Swiss Family Treehouse). Ook ligt hier de darkride Pirates of the Caribbean, waar men de avonturen van een groep piraten kan volgen. Daarnaast is er een doorgang naar Fantasyland.

Fantasyland

Zie Fantasyland voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
De tuinen met op de achtergrond Dumbo the Flying Elephant

Fantasyland staat in het teken van fantasie en sprookjes. Hier vindt men veel attracties in het teken van klassieke Disneyverhalen. Men komt binnen via Le Château de la Belle au Bois Dormant, waar men op de eerste verdieping het verhaal van Doornroosje kan volgen. In de kelder vindt men ook de draak uit Doornroosje. In het kasteel zijn ook twee winkels. Achter het kasteel ligt het zwaard in de steen en de draaimolen Le Carrousel de Lancelot uit de Disneyfilm Merlijn de Tovenaar. Bij het zwaard in de steen kan men proberen om het zwaard uit de steen trekken. Aan dit plein liggen ook twee kleinere darkrides; Blanche-Neige et les Sept Nains (naar de film Sneeuwwitje en de zeven dwergen) en Les Voyages de Pinocchio (naar de film Pinocchio).

Achterin het park ligt het Britse gedeelte, waar men de eenvoudige darkride Peter Pan's Flight vindt (naar de film Peter Pan), een treinstation, het doolhof Alice's Curious Labyrinth en de theekopjesattractie Mad Hatter's Tea Cups (beide naar Alice in Wonderland). Ook vindt men hier de vliegtuigjesattractie Dumbo the Flying Elephant naar de film Dombo. Meer naar de andere kant vindt men de achtbaan Casey Jr. - Le Petit Train du Cirque en de bootjesattractie Le Pays de Contes de Fées. Ook staat er een versie van The Old Mill. Daarnaast vindt men hier nog de Princess Pavilion (waar men de prinsessen kan ontmoeten) en de darkride It's a Small World (waar men een reisje maakt langs alle landen van de wereld).

Discoveryland

Zie Tomorrowland (Disney) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het laatste gedeelte is Discoveryland, wat niet een speciale ingang heeft. In plaats daarvan loopt men tussen de resten van een vulkaan door men verschillende meren. Discoveryland staat in het teken van uitvindingen, ontdekkingen en de toekomst. In plaats van de toekomst zoals wij deze zien, is het gethematiseerd naar hoe mensen vroeger de toekomst zouden zijn. Discoveryland is daarom gebouwd in een stijl die steampunk heet. Het is gebaseerd op hoe Europese sciencefictionschrijvers de toekomst zagen, waaronder de Franse schrijver Jules Verne en de Britse schrijver H.G. Wells. Het gebied is vooral door Verne's boeken geïnspireerd, maar tegenwoordig is veel hiervan verdwenen.

In het gebied vindt men bij binnenkomst de inactieve darkride Buzz Lightyear Laser Blast en de vliegtuigjesattractie Orbitron – Machines Volantes. Hiernaast vindt men de attractie Autopia, waarin kinderen zelf een auto mogen besturen. In het midden van het themagebied ligt de achtbaan Hyperspace Mountain, die tegenwoordig gethematiseerd is naar de Star Wars-films. Achter Hyperspace Mountain vindt men ook nog Star Tours: L'Aventure Continue; een simulator waarbij men verschillende planeten uit deze films bezoekt. Hiernaast bevindt zich de film Mickey's Philharmagic. Daarnaast is er nog Les Mystères du Nautilus, een tentoonstelling waarbij men de onderzeeër van kapitein Nemo bezoekt.

Show en parades

Hieronder vindt je een overzicht van alle shows en parades met daarachter een kleine uitleg wat de show of de parade inhoud.

Een van de wagens van de parade

Parades

  • Disney Magic On Parade, de tegenwoordige parade die elke dag te zien is.
  • Christmas Cavalcade, de speciale kerstparade
  • Mickey's Halloween Celebration Parade, de speciale halloweenparade.

Shows

  • Main Street USA Celebrates, de verjaardagsshow.
  • 20th anniversary Express, een speciale trein die 3 keer per dag door de Main Street USA heen rijdt.
  • Disney Dreams!, een andere verjaardagsshow.

Externe Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Disneyland_Park_(Parijs)&oldid=835212"