Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Disney Hotel Santa Fe

Uit Wikikids
Versie door Mike1023 (overleg | bijdragen) op 2 aug 2022 om 19:43
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Disney Hotel Santa Fe
Nuvola filesystems services.pngNuvola filesystems services.png
Park of the hotels of Disneyland Paris 1.jpg
Kunstmatige rivier in het park van de hotels van Disneyland Resort Paris (Seine-et-Marne, Frankrijk). Op de achtergrond, achter de bomen, het Hotel Santa Fe.
Slogan
Plaats Disneyland Paris
Eigenaar
Opening april 1992
Sluiting
Eerdere namen
Thema Zuidwesten van de Verenigde Staten
Cars
Kamers 1000
Suites 0

Website
www.disneylandparis.com
op RCDB

Disney Hotel Santa Fe is een hotel in Disneyland Parijs. Het hotel opende in 1992 tegelijk met het resort. Het hotel telt 1.000 kamers en heeft twee sterren. Hotel Santa Fe staat in het teken van de het zuidwesten van de Verenigde Staten. Het hotel is vormgegeven als een woestijnstad. Het hotel is vernoemd naar de Amerikaanse stad Santa Fe in de staat New Mexico. De architectuur van het hotel is gebaseerd op verschillende steden in o.a. Arizona, New Mexico en Nevada. Deze architectuurstijl heet de zogeheten Pueblo Revival-stijl. De stad Albuquerque vormde inspiratie voor het hotel. Sinds 2013 staat het hotel in het teken van de Disneyfilm Cars.

Net als Disney Hotel Cheyenne bestaat dit hotel uit verschillende losse gebouwen die niet met het hoofdgebouw verbonden zijn. Hotel Sante Fe en Hotel Cheyenne liggen naast elkaar en worden geschreven door de Río Grande, die vernoemt is naar de beroemde rivier op de Mexicaans-Amerikaanse grens.

Geschiedenis

Het hotel werd ontworpen door de Amerikaanse architect Antoine Predock. Predock komt zelf uit New Mexico en woont in de stad Albuquerque. Normaal gesproken gaat Predock uit van de omgeving. Aan de hand van deze omgeving maakt hij een ontwerp. Predock kreeg echter een kale zandvlakte, waardoor hijzelf een landschap moest creëren. Predock haalde veel inspiratie uit de gebouwen die zag in zijn eigen staat en populaire westernfilms. Zijn idee was dat de gasten veel zaken zouden herkennen, zoals een drive-inbioscoop. De grote weg door het midden van het hotel doet denken aan de Route 66. Ook zijn veel Indiaanse ontwerpen gebruikt en heeft men gekozen voor weinig decoraties.

In Predocks ontwerp diende de parkeerplaats als drive-inbioscoop. Boven de ingang naar het hotel hing oorspronkelijk een grote poster van Clint Eastwood in zijn rol als "de man zonder naam" uit de film Dollars Trilogy. Het hoofdgebouw ligt aan beide kanten van deze poort. De part geeft toegang tot de verschillende hotelkamers die allemaal in kleinere losse gebouwen zitten. Deze gebouwen wordt "Pueblo" genoemd en waren verdeeld in vier groepen (trails). Bij de opening had je vier trails met elk een eigen thema:

 • Trail of Artifacts; deze lag achter de Trail of Water en had de slang als het symbool. In het gebouw stond ook een standbeeld van een slang bij gebouw 18. Het gebied had paden die leken op opgedroogde rivieren. Ook stond een glazen broeikas met een cactus en verschillende autowrakken.
 • Trail of Water; deze lag aan de linkerkant van de weg. Het symbool van deze groep was een vis en stond in het teken van water. Vanuit het hoogste gebouw, nummer 33, stroomde via de trapleuning water naar beneden. Dit vormde een klein beekje door de gehele groep en eindigde in een meer. Om de zoveel tijd sprongen hier dan de fonteinen aan.
 • Trail of Monuments; deze lag aan de rechterkant van de weg. Het was geïnspireerd door Monument Valley en werd soms de Trail of Monument Valley genoemd. Het symbool was de grote renkoekoek. Dit is een verwijzing naar de Amerikaanse tekenfilmserie Roadrunner, waarin deze vogel de hoofdrol speelt. Er was dan ook een neonbord met zo'n vogel en veel was van de cartoon afgekeken.
 • Trail of Legends; deze lag achter de Trail of Monuments en had een witte buffalo als symbool. Het gebied was geïnspireerd door de verschillende legendes van het Wilde Westen en de goudkoorts. Hierdoor werd er veel grind in dit gebied gebruikt, zodat het net leek of er naar goud gezocht werd. Ook was er een grote replica van een vulkaan in dit gebied.

Door het slechte onderhoud van het hotel begon in de zomer van 2013 een grote verbouwing van het hotel. Er is toen besloten om de Cars-films het thema van het hotel te maken. Tijdens de verbouwing werden steeds een paar delen gesloten. De rest van het hotel bleef gewoon geopend. Tijdens de renovatie zijn alle kamers verbouwd en werden meer elementen uit Cars toegevoegd.

In 2017 werd de videospellenhal van het hotel (Pow Wow Game Room) vervangen door een Starbucks. Hiermee is Hotel Santa Fe samen met Hotel Cheyenne het enige hotel met een Starbucks.

Omschrijving

Hoofdgebouw

Het hoofdgebouw is vormgegeven als een drive-inbioscoop. Dit zijn bioscopen waarin je met je auto naar binnenrijdt en in je auto blijft zitten. Deze waren vooral in de Verenigde Staten erg populair. De auto's staan met de neus naar een groot scherm, wat als het filmdoek dient. In plaats van een film is hier echter een scene uit de film Cars afgebeeld. Onder het filmdoek is de poort die toegang tot het hotel geeft. Aan de linkerkant is bagagerie gevestigd. Dit is een ruimte waar gasten hun koffers kunnen achterlaten voor als hun hotelkamer nog niet schoon is of als ze op de laatste dag nog het park willen bezoeken.

Aan de rechterkant is het hoofdgebouw gevestigd. Dit bestaat uit een receptie, een in-checkbalie en een centrale wachtruimte. Iedere ochtend en avond kunnen gasten Disneyfiguren ontmoeten en foto's met hen maken op een speciaal podium. Het hoofdgebouw heeft daarnaast nog de volgende faciliteiten:

 • De Trading Post; dit een klein winkeltje met verschillende souvernirs.
 • La Cantina; een groot restaurant voor ontbijt en avondeten. Dit restaurant is een all-you-can-eat met lopend buffet.
 • Rio Grande Bar; een klein café waar men een drankje kan doen.
 • Een Starbucks; een klein café voor koffie, thee, koude dranken, broodjes en snacks.

Daarnaast beschikt het hotel nog ook een speelhoek voor kleine kinderen, een wasserette en stomerij.

Kamers

De kamer van het hotel zijn verdeeld over verschillende kleinere gebouwen. Deze kleinere gebouwen verschillen in grootte. De meeste zijn 2 of 3 verdiepingen, maar de hoogste is 6 verdiepingen. Het aantal kamers kan ook met elkaar verschillen. De meeste gebouwen hebben een trappenhuis en sommige beschikken over een lift. Sommige gebouwen hebben ook een trap van buiten. De meeste gebouwen hebben ook een eigen automaten voor warme en koude dranken, snacks en ijsblokjes.

De verschillende gebouwen zijn in vier groepen verdeeld, die enkel naar een personage uit Cars vernoemd zijn:

 • Luigi, bestaande uit gebouw 10 t/m 18. Dit was het voormalige Trail of Artifacts.
 • Mater (Engelse naam voor Takel), bestaande uit gebouw 20 t/m 33. Dit was het voormalige Trail of Water.
 • McQueen, bestaande uit gebouw 40 t/m 49. Dit was het voormalige Trail of Monuments.
 • Sally, bestaande uit gebouw 50 t/m 58. Dit was het voormalige Trail of Legends.

In de gebouwen zijn twee soorten kamers; de Cars Standaardkamer en de Familiekamer. De Cars Standaardkamer is gemaakt voor 4 personen, waarbij je keuze hebt uit 2 tweepersoonsbedden of 1 tweepersoonsbed en 1 stapelbed. Op aanvraag kan men kiezen voor kamer met uitzicht op de rivier of vlakbij het hoofdgebouw. De Familiekamer is bedoeld voor 6 personen. Deze kamer bestaat uit 1 tweepersoonsbed, 1 slaapbank en 1 uitschuifbaar bed.

Overige faciliteiten

Bij de parkeerplaats is een stopplaats voor bussen. Vanuit hier vertrekt er ook regelmatig een shuttelbus naar de Disneyparken. Toch kan men er ook voor kiezen om te lopen naar de Disneyparken via de Rio Grande en Disney Village. Dit duurt zo'n 20 minuten.

Rondom de rivier Río Grande is een groot park te vinden, wat gedeeld wordt met Hotel Cheyenne. Door middel van bruggen zijn de twee hotels met elkaar verbonden. Door het park loopt ook een route om te joggen.

In het verleden had het hotel ook een grote speeltuin op het dak van de bagagerie; de Anasazi Ruins playground. Deze speeltuin opende met het hotel in 1992, maar is tegenwoordig gesloten. Het bestond uit een doolhof vormgegeven als een ruïne en verschillende speeltoestellen.

Bronnen


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Disney_Hotel_Santa_Fe&oldid=724538"