Directe democratie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.

Een directe democratie of rechtstreekse democratie is een democratie, waarin het volk direct besluiten kan nemen. Het volk kiest hierbij geen politici, die voor hen besluiten nemen, maar neemt zelf de besluiten. Het bekendste voorbeeld van een directe democratie was de stadstaat Athene in het Oude Griekenland. Hierin zat de gehele bevolking in een zaal en nam gezamenlijk besluiten. In het Oude Athene mochten vrouwen, slaven en vreemden niet stemmen en er wordt ook wel gezegd dat de directe democratie de ondergang was van de stadstaat Athene.

Directe democratieën komen vandaag de dag niet voor. Wel hebben veel landen kenmerken van een directe democratie, zoals het referendum. Zwitserland wordt gezien als de moderne directe democratie, doordat het een referendum houdt over alle belangrijke volkskwesties. Zwitserland heeft ook een parlement en daarmee een indirecte democratie, maar deze beslist enkel over kleine zaken en houdt de regering in de gaten. Ook het kleine Liechtenstein is op deze manier gevormd. Beide landen houden meerdere referenda per jaar. In Zwitserland zijn dit er zo'n tien tot twintig per jaar, waarbij meerdere referenda op dezelfde dag worden gehouden.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Directe_democratie&oldid=773573"