Diergaarde Blijdorp: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 23: Regel 23:
 
==Geschiedenis==
 
==Geschiedenis==
 
===De oude diergaarde===
 
===De oude diergaarde===
  +
Diergaarde Blijdorp is eigenlijk vanwege twee redenen ontstaan. Als eerste speelde de concurrentie tussen Rotterdam en Amsterdam een rol. Amsterdam had een eigen dierentuin, [[Artis]], dus in Rotterdam gingen er ook steeds meer stemmen op voor een eigen dierentuin. Ondertussen werd Rotterdam in 1847 aangesloten op het spoorwegnetwerk. Twee medewerkers, meneer Van den Bergh en meneer Van der Valk, besloten om een stuk land naast de spoorweg te kopen, het zogeheten ''spoortuintje''. Op het stuk grond lag een meer. De twee waren enorme liefhebbers van dieren en wilde er vogels gaan houden. Ze staken veel moeite en liefde in de spoortuin en veel Rotterdammers werden benieuwd naar het resultaat. De stationschef en zijn vriend besloten de twee te helpen. Zo was er meer geld en konden er meer dieren gekocht worden en meer worden gebouwd. De aangrenzende tuin werd bij de spoortuin getrokken, waarop een groot tuinhuis stond. Alle burgers van Rotterdam konden voor tien [[gulden]] lid worden van de dierentuin; vaak de rijkere burgers. De grond was eigendom van de spoorwegen, maar men mocht de dierentuin erop bouwen. In 1856 kreeg men uiteindelijk toestemming voor de dierentuin. Het bleek een succes te zijn en al snel stelden Rotterdamse zakenlieden 300.000 gulden beschikbaar voor uitbreiding.
  +
  +
In 1857 gingen de eerste spades de grond in van de toen nog ''De Rotterdamse Diergaarde''. Toen steeds meer mensen lid werden van de dierentuin werden langzaam aan grote gebouwen neergezet. Als eerste kwam er een groot verenigingsgebouw met verschillende zalen. Ook was de plantenserre over grenzen die men toen kenden. In de kas stond de [[victoria amazonica]] (toen victoria regia), een reuzenwaterlelie, waarin de bloei altijd in de krant vermeld stond. Sinds 1866 mochten ook de gewone burgers de dierentuin in, toen slechts voor 25 cent, maar dan moest je wel lid van de dierentuin. Anders moest je op speciale dagen komen en dan kostte het 50 cent. Naast de Victoriaregia-serre, was er de Floraserre (bekend om de enorme koepel) en de Prins Hendrikserre (die eerst op [[Paleis Soesdijk]] stond). Echter stonden in de dierentuin ook bijzondere gebouwen; een toren met kleine aquaria erin en een vijver met een Afrikaanse kano. Een bijzonder verhaal is dat van het eerste zeeleeuwenverblijf uit 1922, waarvan de omheining te laag was en de zeeleeuw al op de eerste dag ontsnapte en door de Rotterdamse singels zwom. Uiteindelijk werd de zeeleeuw gevangen in de buurt van een gemaal. Vanaf 1924 ging het echter slechter met de dierentuinen, er waren weinig opbrengsten. Een grote kostenpost was het dure terrein wat de dierentuin had. Uiteindelijk werd gezocht naar een nieuwe locatie voor de dierentuin en al snel viel het oog op een terrein verder van het centrum; de huidige locatie.
   
 
===1939: Een nieuwe dierentuin===
 
===1939: Een nieuwe dierentuin===

Versie van 25 jul 2017 22:40

Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Toelichting: Nodige uitbreiding
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
Diergaarde Blijdorp
Oceanium Diergaarde Blijdorp.JPG
Het oceanium in diergaarde Blijdorp
Jaar geopend 1855
Jaar gesloten
Locatie Rotterdam, Vlag van Nederland Nederland
Mascotte
Slogan
Oppervlakte 28 ha
Eigenaar
Lid van Eaza, NVD, NVBT, SNP, IABES, WAZA
Thema Geozoo
Diersoorten

Website
https://www.diergaardeblijdorp.nl/
Portaal Portaalicoon Dierentuinen

Diergaarde Blijdorp is de naam van een dierentuin in Rotterdam en is één van de grootste, bekendste en oudste dierentuinen van Nederland. De dierentuin bestaat al sinds 1855, maar zit pas sinds 1939 op de huidige locatie. Blijdorp is vernoemd naar de polder waar het in ligt. Een diergaarde is een ander (verouderd) woord voor dierentuin.

In Blijdorp zijn de dieren ingedeeld naar het continent waar in ze leven. De dierentuin kun je verdelen in twee delen. Als eerste is er het oude gedeelte (de Rivièrahal-zijde) wat in 1941 volledig opende. Hier vind je de dieren uit de continenten Afrika, Azië, Australië en Europa. Het andere gedeelte is het nieuwe gedeelte (de Oceanium-zijde) dat in 2000 opende, met de continenten Zuid- en Noord-Amerika en het zogeheten Oceanium, dat grotendeels in het teken staat van het leven in zee. De twee delen worden gescheiden door een spoorweg, die dwars door de dierentuin heenloopt.

Blijdorp kent veel gebouwen die inmiddels Rijksmonument verklaard zijn. Deze gebouwen mogen niet worden afgebroken. Een voorbeelden zijn de Rivièrahal en de Theeschenkerij. Kenmerkend aan de dierentuin zijn de oude ingang (nog steeds in gebruik), de vijver en het roofdierenverblijf (waar nu apen te vinden zijn). Latere gebouwen waren het Oceanium, Amazonica en de Taman Indah. Vanwege de grote afstanden binnen de dierentuin reiden er ook elektrische treinen rond, die bezoekers van de ene naar de andere ingang brengen.

Geschiedenis

De oude diergaarde

Diergaarde Blijdorp is eigenlijk vanwege twee redenen ontstaan. Als eerste speelde de concurrentie tussen Rotterdam en Amsterdam een rol. Amsterdam had een eigen dierentuin, Artis, dus in Rotterdam gingen er ook steeds meer stemmen op voor een eigen dierentuin. Ondertussen werd Rotterdam in 1847 aangesloten op het spoorwegnetwerk. Twee medewerkers, meneer Van den Bergh en meneer Van der Valk, besloten om een stuk land naast de spoorweg te kopen, het zogeheten spoortuintje. Op het stuk grond lag een meer. De twee waren enorme liefhebbers van dieren en wilde er vogels gaan houden. Ze staken veel moeite en liefde in de spoortuin en veel Rotterdammers werden benieuwd naar het resultaat. De stationschef en zijn vriend besloten de twee te helpen. Zo was er meer geld en konden er meer dieren gekocht worden en meer worden gebouwd. De aangrenzende tuin werd bij de spoortuin getrokken, waarop een groot tuinhuis stond. Alle burgers van Rotterdam konden voor tien gulden lid worden van de dierentuin; vaak de rijkere burgers. De grond was eigendom van de spoorwegen, maar men mocht de dierentuin erop bouwen. In 1856 kreeg men uiteindelijk toestemming voor de dierentuin. Het bleek een succes te zijn en al snel stelden Rotterdamse zakenlieden 300.000 gulden beschikbaar voor uitbreiding.

In 1857 gingen de eerste spades de grond in van de toen nog De Rotterdamse Diergaarde. Toen steeds meer mensen lid werden van de dierentuin werden langzaam aan grote gebouwen neergezet. Als eerste kwam er een groot verenigingsgebouw met verschillende zalen. Ook was de plantenserre over grenzen die men toen kenden. In de kas stond de victoria amazonica (toen victoria regia), een reuzenwaterlelie, waarin de bloei altijd in de krant vermeld stond. Sinds 1866 mochten ook de gewone burgers de dierentuin in, toen slechts voor 25 cent, maar dan moest je wel lid van de dierentuin. Anders moest je op speciale dagen komen en dan kostte het 50 cent. Naast de Victoriaregia-serre, was er de Floraserre (bekend om de enorme koepel) en de Prins Hendrikserre (die eerst op Paleis Soesdijk stond). Echter stonden in de dierentuin ook bijzondere gebouwen; een toren met kleine aquaria erin en een vijver met een Afrikaanse kano. Een bijzonder verhaal is dat van het eerste zeeleeuwenverblijf uit 1922, waarvan de omheining te laag was en de zeeleeuw al op de eerste dag ontsnapte en door de Rotterdamse singels zwom. Uiteindelijk werd de zeeleeuw gevangen in de buurt van een gemaal. Vanaf 1924 ging het echter slechter met de dierentuinen, er waren weinig opbrengsten. Een grote kostenpost was het dure terrein wat de dierentuin had. Uiteindelijk werd gezocht naar een nieuwe locatie voor de dierentuin en al snel viel het oog op een terrein verder van het centrum; de huidige locatie.

1939: Een nieuwe dierentuin

2000: Grote uitbreiding

Rondleiding

Riviérahalzijde

Afrika

Azië

Europa, Australië en de Rivièrahal

Oceaniumzijde

Het Oceanium

Zuid- en Noord-Amerika

Meer dan een dierentuin

Recreatie & educatie

Fokprogramma's

Nationale Plantencollectie

Vrienden van Blijdorp

Sjabloon:Naviagtie Dierentuinen in Nederland

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Diergaarde_Blijdorp&oldid=485802"