Depressie (klinisch)

Uit Wikikids
Versie door Mike1023 (overleg | bijdragen) op 4 sep 2019 om 12:50 (Categorie:Ziekte verwijderd; Categorie:Psychische aandoening toegevoegd met HotCat)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Merge-arrow.svg Iemand vindt dat de inhoud van dit artikel ingevoegd zou moeten worden in Depressie. Als de tekst wordt ingevoegd, wordt dit artikel een doorverwijzing.

Een depressie in medische zin is een chronische stemmingsstoornis. Dit betekend onder andere dat een depressie niet te genezen is, maar dat alleen de symptonen behandeld kunnen worden. In principe is een depressie een psychische aandoening. Vaak wordt ten onrechte de licht-depressieve toestand Weltschmerz ook een depressie genoemd. Dit is echter niet chronisch en is eerder een somber of verdrietig gevoel.

Verschillende soorten depressies

Een depressie is een psychische stoornis. Dit betekend ook dat de symptonen bij elk persoon net iets verschillend zijn. Daarnaast kan de 'diepte' van de depressie ook heel erg verschillen. Hoewel het een chronische aandoening is, wil dat niet zeggen dat iemand waarbij depressie is vastgesteld ook daadwerkelijk zich altijd depressief voelt. Vaak gaat het gepaard met pieken, waarbij iemand vrolijk is en/of vrolijk voorkomt, en dalen, waarbij iemand zich depressief voelt. Vaak verdwijnen bepaalde restsymptomen van de depressieve periode niet meer in de gelukkige periode. Daardoor valt zo iemand eerder terug in een depressieve periode. Een andere vorm van een depressie is milder, maar kan jaren achtereen duren.

Voor het vaststellen van de diagnose depressie, is er een lijst met punten vastgesteld in het Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-IV TR).

DSM-IV-criteria

Volgens de DSM-IV-TR-criteria voor het diagnosticeren van een ernstige depressieve episode moeten één of twee van de volgende elementen aanwezig zijn:

A. Gedeprimeerde stemming (1) of verlies van belangstelling of genoegen (2).

Bij deze twee criteria moet worden uitgesloten dat ze zijn veroorzaakt door een lichamelijke aandoening of stemmingsincongruente wanen of hallucinaties. Het volstaat om één van deze symptomen te hebben indien het gepaard gaat met minstens vier van de volgende symptomen:
 • Gedeprimeerde stemming gedurende het grootste deel van de dag.
 • Duidelijke daling van belangstelling in aangename activiteiten.
 • Veranderende eetlust en duidelijke gewichtstoename of gewichtsverlies.
 • Verstoord slaappatroon of slapeloosheid of meer slapen dan normaal.
 • Veranderingen in activiteitenniveaus, rusteloosheid of zich beduidend langzamer bewegen dan normaal.
 • Vrijwel alle dagen vermoeidheid of energieverlies.
 • Gevoel van schuld, hulpeloosheid, bezorgdheid, en/of vrees.
 • Verminderde capaciteit om zich te concentreren of besluiten te nemen.
 • Het denken over dood of zelfmoord.

B. De symptomen voldoen niet aan de criteria voor een gemengde episode.

C. De symptomen veroorzaken klinisch significant lijden of belemmering in sociale, beroepsmatige of andere belangrijke omstandigheden.

D. De symptomen zijn niet het gevolg van directe fysiologische (lichamelijke) effecten van middelengebruik (bijvoorbeeld drugs of medicatie) of een somatische aandoening (bijvoorbeeld hypothyreoïdie).

E. De symptomen kunnen niet beter worden verklaard dan door rouw, bv. na het verlies van een geliefde persoon, de symptomen duren langer dan twee maanden of worden gekenmerkt door belemmering in het functioneren, preoccupatie met waardeloosheid, suïcidale gedachten, psychotische symptomen of psychomotorische retardatie.

Bron: Wikipedia

Depressie bij kinderen

Depressie bij kinderen is minder eenvoudig vast te stellen; de symptomen bij kinderen omvatten:

 • Verlies van eetlust.
 • Problemen met slaap zoals nachtmerries.
 • Problemen met gedrag of duidelijk slechtere cijfers op school
 • Significante gedragsveranderingen; zich terugtrekken, lusteloosheid, agressiviteit.

Bron: Wikipedia

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Depressie_(klinisch)&oldid=575022"