Den Haag

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.

Sjabloon:Stad Den Haag of 's-Gravenhage is de hoofdstad van de provincie Zuid-Holland. Den Haag ligt in de randstad. Het is na Amsterdam en Rotterdam de grootste stad van Nederland.

De stad verwelkomde in september 2011 haar 500.000e inwoner. Het heeft ook de hoogste bevolkingsdichtheid van Nederland. Een inwoner van Den Haag noemt men een Hagenaar of 'Hagenees. Een klein deel van de bevolking in Den Haag spreekt er het dialect Haags. In het stadsdeel Scheveningen wordt er geen Haags gesproken, maar Schevenings.

Den Haag heeft ook voorsteden zoals Wassenaar, Rijsijwk, Leidschendam en Voorburg.

Ook zit de regering van Nederland in Den Haag. Dat is een uitzondering, want in de meeste landen zit de regering in de hoofdstad (Amsterdam). Den Haag is ook de hofstad van Nederland, want de koningin Beatrix woont hier ook.

In het wapen van Den Haag zie je ook het logo van de stad, de ooievaar.

De burgemeester van Den Haag is Jozias van Aartsen.

In de stad staan ook vijf hele hoge flats. Het zijn net geen wolkenkrabbers, namelijk het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrealties, het Ministerie van Veiligheid en Justitie, de Hoftoren, Het Strijkijzer, en De Kroon. Andere hoge gebouwen zijn o.a. Castalia, de Zurichtoren en de Muzentoren.

Bestand:DenHaag vlag.png
de vlag van Den Haag

Stadsdelen

Zie Lijst van Haagse wijken
De RandstadRail

De Haagse stadselen zijn:

Het zijn er dus acht. Het kleinste stadsdeel is Laak, en Escamp heeft de meeste inwoners. Het stadsdeel Loosduinen is vroeger een eigen gemeente geweest. Het stadsdeel Scheveningen was vroeger een apart dorp, maar is later geannexeerd (overgenomen) door Den Haag.

Tijdens de gemeentelijkeherindeling in 2002 kwamen Ypenburg & Leidschenveen er pas bij, ten koste van o.a. Rijswijk.
Het binnenhof in Den Haag, hier zit de regering van Nederland.

Geschiedenis

Waar Den Haag ligt wonen al heel lang mensen. Bij het Binnenhof woonden al 3000 jaar v.chr. mensen (het binnenhof bestond natuurlijk toen nog lang niet). Het Binnenhof is het oudste gebouw. Een graaf (vandaar s'GRAVENhage) kocht een stuk land met een meertje, nu de hofvijver. Rond het Binnenhof is toen een dorp ontstaan. In de Middeleeuwen had Den Haag enkele duizenden inwoners. Je zou dan zeggen, Den Haag is een stad, maar het had geen stadsrechten. Tegenwoordig wel. Daardoor was Den Haag eigenlijk een dorp van Nederland. Nu is het een officiële stad

Uitgaansgelegenheden

Bioscopen

In Den Haag zitten een aantal bioscopen, zoals in elke grote stad. Er zit zo een bioscoop aan het Buitenhof en aan het Spui. Dit zijn de grootste. In Den Haag zit ook het onmiversum. Dat is een bioscoop in 3d. Hier kan je alleen documantaires zien.

Attractie's

In Den Haag zit het pretpark Drievliet. Drievliet ligt langs de vliet op de grens van rijswijk. Op de boulevard van Scheveningen zit Sealife, Een aquariumcomplex. Hier kan je veel vissen bekijken.

Musea

In Den Haag zitten verschillende musea. In het museum voor communicatie leer je alles over de post, telefoons en andere communictaiemiddelen. In het Museon is er van alles te doen, je kunt er bijvoorbeeld naar de bodem van de oceaan, of je leert spoorzoeken. Er is ook Panorma Mesdag, een panoramaschilderij van Scheveningen in de negentiende eeuw. Ook is in het centrum het Mauritshuis.

De uithof

In de uithof kan je heel veel sporten doen zoals: schaatsen, karten, skiën, snowboarden en muurklimmen. Het is dus een groot sportcentrum. Het ligt bij Loosduinen. Bij de Uithof ligt ook een partycentrum. De RandstadRail 4 stopt hierzo ook.

De eerste tram in Nederland was die van Den Haag.

Natuur

In Den Haag zijn er veel bossen en parken:

  • Zuiderpark
  • Bosjes van pex
  • Malieveld
  • Haagsche bos
  • meer & bos
  • Scheveningse bosjes

Er zijn er nog wel meer. Door al dat groen wordt Den Haag ook wel de Groene stad genoemd. Het Malieveld is een groot grasveld aan de rand van het centrum. Veel festivals bijvoobeeld de Tong Tong Fair (Pasar Malam Besar) worden hier gehouden. Ook staat er een keer in de zoveel tijd een groot circus.

station Hollands Spoor is van buiten oud en van binnen modern.

Vervoer

In Den Haag rijden bussen en trams. De meeste zijn van de HTM (Haagse Tramweg Maatschappij). Tevens rijden er ook een aantal Arriva-bussen. Alle RandstadRaillijen komen in deze stad. Namelijk RR.4, RR.3 naar Zoetermeer en de Erasmuslijn naar Rotterdam. Onder het centrum loopt een tramtunnel die door de trams en RandstadRails wordt gebruikt. Zo hoeven de trams niet meer door de drukke straten in het centrum te rijden.

In Den Haag zijn er zes treinstations:

Bij Rotterdam ligt ook een luchthaven, Rotterdam The Hague Airport, wat in het Nederlands betekent: Luchthaven Rotterdam - Den Haag. Hoewel deze luchthaven op 25 kilometer afstand van de stad ligt hebben ze de naam toch van Rotterdam Airport veranderd naar de huidige naam omdat 40 procent van alle passagiers op het vliegveld naar Den Haag reizen.

Stedenbanden

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Den_Haag&oldid=237902"