Delft

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
Delft
Flag of Delft.svg
Coat of arms of Delft.svg

NL - locator map municipality code GM0503 (2016).png

Provincie Flag of Zuid-Holland.svg Zuid-Holland
Talen
Inwoners 102.230 (4480 inw./km²)
Oppervlakte 24,06 km²
Hoofdplaats(en) Delft
Hoofdstad
Burgemeester Marja van Bijsterveldt (CDA)
Gezaghebber
Bestuur
Religie
Munteenheid
Postcode(s) 2600-2629
Netnummer(s) 015
Volkslied
Nationale feestdag
Website www.delft.nl
Portaal Portal.svg Nederland

Delft is een stad en gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Delft ligt tussen de steden Den Haag en Rotterdam aan de rivier de Schie. Delft staat ook bekend als de Prinsenstad en de Kennisstad.

Delft was in de tijd van de Republiek een van de belangrijkste steden van Holland, samen met Amsterdam, Leiden en Gouda. In de 19e eeuw profiteerde helft van de Industriële Revolutie, vanwege de centrale ligging tussen Rotterdam en Den Haag. Delft speelde in de Nederlandse geschiedenis een rol. Zo is Willem van Oranje in de stad vermoord in 1584. De leden van het Huis Oranje-Nassau worden nog steeds in Delft bijgezet. Ook de Nederlandse schilder Johannes Vermeer woonde in de stad. Delft is landelijk bekend vanwege het Delfts blauwe aardewerk. In Delft werd het Chinees porselein nagemaakt, voornamelijk met wit en blauw. De stad staat tevens bekend om de Technische Universiteit Delft.

Geschiedenis

Ontstaan

Hoewel er in Delft vaak resten uit de Romeinse tijd worden gevonden is Delft geen Romeinse stad. De stad is vermoedelijk in de 11e eeuw ontstaan. Delft bestond toen uit een grafelijk hof, dichtbij een klein riviertje. Delft is vernoemd naar 'delven' wat graven betekent. In Delft werd veel afgegraven voor turf (gebruikt al "brandhout" voor kachels). Het riviertje, waar het hof bij lag, is dan ook door de mens afgegraven en heette ook Delf. Het hof was een belangrijke handelsplek. Godfried met de Bult zou het hof hebben gebouwd en het de rechten hebben gegeven om een markt te houden. Hierdoor kon het hof uiteindelijk uitgroeien tot een stad.

Middeleeuwen en de Gouden Eeuw

Graaf Willem II verleende Delft in 1246 stadsrecht. Delft was een handelstad; nijverheid en handel kwamen er tot grote bloei. Daarom werd er in 1389 de Delfshavensche Schie naar de Maas gegraven. Hier ontstond Delfshaven, wat nu een stadsdeel binnen Rotterdam is. Delft was toen een van de grootste steden van Holland. In 1400 waren alleen Dordrecht en Haarlem groter. In 1560 werden de drie ingehaald door Amsterdam. Delft was samen met Leiden en Haarlem toen de tweede grootste stad van Holland. De bevolkingsaantallen van de drie steden lagen heel dicht bij elkaar in de buurt en er schommelde nog weleens wat. Delft had toen rond de 14.000 inwoners.

In 1536 werd Delft grotendeels in de as gelegd door een stadsbrand. De brand ontstond na een blikseminslag in de Nieuwe Kerk. Aangezien veel huizen van hout waren gemaakt, gingen honderden gebouwen en het gehele gemeentearchief in vlammen op. Delft speelde een belangrijke rol in de Tachtigjarige Oorlog. Het was het centrum van het verzet tegen de Spanjaarden. Prins Willem van Oranje vestigde zich zelfs in Delft. Dit was ook de laatste stad die hij ooit zag; in 1584 werd hij door Balthasar Gerards vermoord. Delft was ook een belangrijk centrum in de Gouden Eeuw. Delft had een kantoor van de VOC, wat zorgde voor heel handel en werk. Vanuit Delft vertrok drie keer per jaar een vloot naar Nederlands-Indië


Tot de 17e eeuw was Delft een van de grootste steden van het graafschap Holland. In 1536 werd een enorm deel van Delft verbrand. Willem van Oranje werd hier vermoord. Vele belangrijke mensen zoals Antonie van Leeuwenhoek en Johannes Vermeer hebben in Delft gewoond. Hierna ging de Delftse economie hard onderuit en werd er minder aandacht aan besteed.

De 18e en 19e eeuw

Na de Tweede Wereldoorlog

Na de 2e wereldoorlog bloeide Delft een beetje op en kwamen de hoogbouwwijken Poptahof en Voorhof overeind. Het zijn nog steeds twee van de dichtsbevolkte wijken van West-Europa. Daarna is de stad mooier gemaakt, beetje voor beetje. In 2008 brandde de Technische Universiteit voor een deel af.

Kunst en cultuur

Bezienswaardigheden

Belangrijke gebouwen in Delft zijn bijvoorbeeld Het Stadshuis, Het Meisjeshuis en de Koornbeurs. Musea zijn onder andere Het Techniekmuseum en natuurlijk het Legermuseum. Verder zijn er De Nieuwe Kerk en de Oude kerk en de reptielen ZOO SERPO. Het Legermuseum en Reptielen ZOO SERPO zullen binnenkort verdwijnen uit Delft. Delft zit ook vol hele oude gebouwen.

Musea

Delfts Blauw

Delfts Blauw is een erg mooie kleur die vaak wordt verwerkt in aardenwerken tegeltjes waar afbeeldingen op te zien zijn.

Politiek

Verkeer en vervoer

Partnersteden

Partnersteden zijn Pretoria, Aarau en Freiberg.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Delft&oldid=528731"