Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

De Stijl

Uit Wikikids
Versie door Nieuw Land (overleg | bijdragen) op 6 aug 2009 om 10:47 (Nieuwe pagina: De Stijl is een Nederlandse kunstbeweging die in 1917 in Leiden werd opgericht. De belangrijkste leden van deze groep waren Theo van Doesburg, Piet Mondriaan, Vilmos Huszàr, Bart van...)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Stijl is een Nederlandse kunstbeweging die in 1917 in Leiden werd opgericht. De belangrijkste leden van deze groep waren Theo van Doesburg, Piet Mondriaan, Vilmos Huszàr, Bart van der Leck, Gerrit Rietveld, Georges Vantongerloo en J.J.P. Oud.

Leden van deze kunstbeweging gebruikten alleen de primaire kleuren (rood, blauw en geel). Deze kleuren combineerden ze met zwart, wit en grijs. Verder moesten alle hoeken en lijnen recht zijn.

Harmonie was voor de leden van De Stijl het belangrijkste. Belangrijker dan het goed weergeven van de werkelijkheid. En om de harmonie in hun kunstwerken te laten zien, gebruikten de kunstenaars heldere kleuren en strakke lijnen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=De_Stijl&oldid=106028"